Zomerkamp, dat is gezellig

Friday the 13thAls Friday the 13th (1980) ons al iets heeft geleerd dan is het wel dat je niet op vrijdag met je vrienden op kamp moet gaan. En al helemaal niet als je van plan bent om er een seksweekendje van te maken.

Tja, tieners en seks gaan niet hand in hand in Amerika. Overkomen door hun hormonen willen deze kids wel een de grenzen van kuisheid opzoeken, maar daar krijgen ze vaak heel snel spijt van. Je mag jezelf gelukkig prijzen als je er met syfilis of tienerzwangerschap vanaf komt, want in menig slasherfilm bekoop je je lentekriebels gewoon met de dood.

Zo ook de kids die in Friday the 13th zich hadden aangemeld voor een gezellig zomerkamp. Ze gingen ongetwijfeld uit van dobberen op een meer, ’s avonds strip Monopoly spelen en daarna bijkomen met een boekje in bed. In het intro van de film zien we echter dat de aangewezen keukenprinses op weg naar het kamp al sneuvelt, wat goed de toon zet.

Omdat het genre in de loop der jaren helemaal is uitgemolken kent de eerste Friday the 13th film eigenlijk nog maar weinig verrassingen. Het kamp waar de kinderen verblijven zou vervloekt zijn omdat ooit de arme Jason Voorhees in het nabijgelegen meer was verdronken. Een koppige ondernemer ziet dat echter als een broodje aap verhaal en besluit het kamp te heropenen.

Dankzij de complete uitholling van het slasher subgenre is het verhaal verder niet echt belangrijk. Het enige wat je hoeft te weten is dat er een onbekende moordenaar is die een groep tieners terroriseert. Ondanks de setting in het bos is het duidelijk dat de film veel heeft te danken aan de Halloween films, want het verloop van het verhaal kent veel gelijkenissen.

Op een paar borsten en billen na valt de smeuïgheid van de film eigenlijk wel mee. Hoewel, Tom Savini heeft de special effects verzorgd en stelt met de paar scènes die hij had om mee te werken niet teleur. Deze man is toch een beetje de koning van special effects als het op gore aankomt, dus elke film waarin hij meewerkt is eigenlijk om die reden alleen al de moeite waard om naar te kijken. Mocht je je afvragen hoe een meisje er uitziet met een bijl in haar hoofd dan ben je hier in ieder geval aan het goede adres.

De hoofdrolspelers komen ook nog redelijk goed uit de verf. Het was vast niet moeilijk om de vrolijke tiener op vakantie uit te hangen, maar het is juist wanneer de paniek toeslaat bij de overlevende kids dat de film spannend wordt en dat de acteurs ook iets meer moeten werken voor hun salaris. Met name hoofdrolspeelster Adrienne King doet het zo slecht nog niet, hoewel haar personage eigenlijk wel het meest doorsnee van ze allemaal is.

Het is uiteindelijk zeker geen vervelende film, maar ik vraag me wel af hoe het nog zo’n tien vervolgen heeft kunnen krijgen. Dat slasherfilms en horror in het algemeen in de jaren tachtig enorm aan populariteit stegen is duidelijk, maar er zat volgens mij niet zo veel rek in het verhaal dat de reeks helemaal uitgemolken moest worden. Maar goed, dat kan wel van meer films gezegd worden en is natuurlijk geen reden om op een vrijdag de 13de niet even van deze film te genieten.

[Friday the 13th | Blu-Ray | Regio: Europa]

Advertenties

2 gedachten over “Zomerkamp, dat is gezellig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s