Proza in staat van ontbinding

The Walking Dead - Season OneZombies en videogames, dat is nog eens een goed huwelijk. Veel games draaien om geweld en zombies zijn een ideaal slachtoffer. Maar wat nou als je zombies aan een verhaal wilt koppelen? Dan zijn je opties opeens een stuk beperkter. Toch is dit precies wat de makers van The Walking Dead – Season One probeerden te doen.

De game is gemaakt door Telltale Games, een studio wiens missie van de naam valt af te lezen. Hun games worden veelal geprezen om hun volwassen verhalen, dus ik was nieuwsgierig wat de Vita versie van The Walking Dead mij had te bieden. Ook ik hou immers wel van wat zombieactie af en toe, en elk excuus om mijn Vita te gebruiken is mooi meegenomen.

Het verhaal draait om Lee, een man die op weg naar de gevangenis in een ongeluk raakt verzeild. Erg blij zal hij niet zijn met zijn toevallige vrijheid, want er is nogal wat veranderd in de paar uur dat hij onderweg was. Wat heet, Lee is ooggetuige van een zombie epidemie. Tijdens zijn overlevingstocht ontmoet hij een klein meisje en samen vechten ze voor een menswaardig bestaan in een wereld vol kannibalistische zombies.

Geïnspireerd door de gelijknamige televisieserie is het verhaal op cynische wijze opgedeeld in vijf episodes. De bedoeling is natuurlijk dat je deze allemaal stuk voor stuk koopt, maar je kan ze tegenwoordig ook gewoon in een bundel (Season One) kopen. Daar krijg je meteen de bonus episode 400 Days bij, wat wel zo voordelig uitpakt.

De gebeurtenissen in het verhaal staan niet op zichzelf en je keuzes werken door in latere episodes. Zo kom je vaak voor morele keuzes te staan, die de beeldvorming omtrent Lee nogal kleuren. Je keuzes pakken ook wel eens nadelig uit voor je vrienden, die je permanent kan verliezen. Schijnbaar blijft het einde van het verhaal altijd hetzelfde, maar dit is wel een systeem dat nog een keer spelen in de hand werkt.

Opvallend voor een zombiegame is dat actie ver te zoeken is. The Walking Dead is in zekere zin een point & click adventure, maar dan met het adventure gedeelte achterwege gelaten. In principe doe je niks anders dan ergens naar wijzen met een cursor en erop klikken. Soms krijg je volledige controle over Lee, maar dan zit je meestal vast aan een pad recht vooruit. In het beste geval zit je in een ruimte waar je even los mag lopen om aan de omgeving te snuffelen, maar het is hoe dan ook nauwelijks een game te noemen.

Het gebrek aan vrijheid is vreemd genoeg niet opgevangen met moeilijke puzzels of iets dergelijks. In plaats daarvan worden je lappen met tekst gepresenteerd. De makers zijn duidelijk niet vergeten dat de serie begon als een visual novel en hebben de game gemodelleerd naar iets dat lijkt op een interactief boek. Op zich werkt dit niet eens zo slecht op de Vita. Het spelen op een handheld biedt een beetje intimiteit, waardoor je zeker snel in het verhaal op zal gaan.

Toch komt de game niet goed uit de verf. Geheel in de stijl van zombies lijkt ook de programmeercode in staat van ontbinding te verkeren. The Walking Dead is een van de minst geoptimaliseerde games die ik ooit heb gespeeld, op welk systeem dan ook.

Zo laden scènes vrijwel altijd te lang. Terwijl de personages al beginnen met praten is het beeld vaak nog een seconde zwart. Lekker in een game die het toch vooral van de interactie tussen mensen moet hebben. Het amateurisme wordt nog verder onderstreep door een resultatenscherm na elke episode dat geen resultaten weergeeft. Tja, wat heb je aan statistieken als je ze niet kan zien vraag ik me af.

Tel bij deze zaken een framerate op die wel eens houterig wil worden en je hebt een game die eigenlijk niet zo te koop aangeboden mag worden. En dat is jammer, want ondanks de technische mankementen wordt er op zich een leuk verhaal verteld. Dat er nauwelijks iets valt te spelen in de traditionele zin is eigenlijk niet eens zo erg. Als je eenmaal in het verhaal zit blijf je ook doorspelen tot het einde. Maar liever niet deze versie dus.

[The Walking Dead – Season One | Playstation Vita | Regio: Amerika]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s