Een man vol emotie

John WickWie in een vliegtuig stapt weet waar hij aan begint. Op hoge snelheid wordt je boven de wolken getransporteerd naar je bestemming. Het kijken naar een film als John Wick (2014) is in principe hetzelfde. Begeleid door de nodige turbulentie wordt je als kijker op efficiënte wijze van opening naar einde geloodst.

Elke kijker van pulpzenders als RTL7 heeft wel eens een film als John Wick gezien. Een boze man (het zijn altijd mannen) heeft niks meer te verliezen en besluit om de lokale onderwereld op zijn kop te zetten. Vaak proberen ze hun geliefden nog te redden, maar in deze film is zijn vrouw al dood voordat de film begint. Mooi, inchecken bij gate 19 alstublieft.

Het beste aan het verhaal van John Wick is dat er geen verhaal is. Het duurt ongeveer vijf minuten voordat John (Keanu Reeves) van de allerlaatste zaken waar hij nog om geeft wordt beroofd, waarna de hel losbreekt. De daders hebben pech, want John Wick is een legende in de wereld van huurmoordenaars. Zijn kamikazemissie doet hij met plezier gratis. Sterker nog, hij legt er graag gouden munten op toe.

Na de opening van vijf minuten volgt een orgie van geweld die op indrukwekkende wijze 95 minuten doorraast. Ongehinderd door zaken als verhaal doet John zijn ding, waardoor er een lekker verloop in de film zit. Wat heet, verslaafd aan zijn innerlijke adrenaline piekt de film te vroeg. De laatste acte voelt een beetje geforceerd, hoewel je tegen dat punt wel al bent getrakteerd op meerdere aanslagen op Wicks leven.

De meedogenloze huurmoordenaar laat zijn beruchte skills wellicht het beste zijn als hij Alfie Allen in zijn blote kont opjaagt in een dure nachtclub. Terwijl de beveiliging hier bij de bosjes dood neervalt hebben de feestgangers niet eens in de gaten dat Reek uit de Game of Thrones serie de dresscode totaal negeert. Het had zomaar een scene uit een slechte Steven Seagal film kunnen zijn, met de kanttekening dat die natuurlijk niet in de bioscoop gedraaid worden.

Waar dergelijke films ook niet op kunnen bouwen is het acteertalent dat wel in John Wick aanwezig is. Behalve Keanu Reeves en Alfie Allen kom je ook nog opmerkelijke acteurs als Willem Dafoe, Michael Nyqvist, Ian McShane, David Patrick Kelly en Lance Reddick tegen. Geen van deze acteurs heeft echt goed materiaal om mee te werken, maar het is een leuk feest der herkenning.

Veel meer valt er eigenlijk ook niet over de film te vertellen. Het heeft een uitermate simpel verhaal, puur gericht op fans van harde actiefilms. De grens van realisme wordt regelmatig opgezocht en je moet er niet vreemd van opkijken als John interne bloedingen stopt met wat desinfecterende alcohol en een nietmachine. Het is slechte fictie, maar wel vermakelijk van begin tot eind.

[John Wick | Bioscoop]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s