Schudden met die centen

Wario - The Shake DimensionWario, een viespeuk in een paarse tuinbroek. Tevens heeft hij last van tunnelvisie als het op geld aankomt. Laat deze kerel ergens los en de kans is groot dat hij alles pikt wat los of vast zit. Of, zoals in Wario Land – The Shake Dimension op de Wii, hij schudt je de centen uit je lijf.

The Shake Dimension is een zeer onwaarschijnlijke verschijning op de Wii. Niet alleen is het de eerste traditionele Wario Land game op een console, maar het is ook volledig 2D. En dan niet 2D zoals in Donkey Kong Country Returns, maar met de hand getekende graphics 2D. Het is waarschijnlijk een gevalletje van ‘eens en nooit meer’, dus laten we de game vooral koesteren, ondanks zijn tekortkomingen.

Het is ook niet alsof Wario zelf geen tekortkomingen heeft. Deze antiheld schittert als sinds de jaren 90 in zijn eigen handheld games, waarin hij op pad gaat om zoveel mogelijk geld te stelen. In zijn debuutgame Mario Land 2 op de GameBoy had hij zelfs het kasteel van de onfeilbare Super Mario ingepikt. Mario wipte hem daar vakkundig uit, wat uiteindelijk zou leiden tot de Wario Land reeks. Mooi ook, want deze behoren tot de beste handheld actiegames die er zijn.

Maar goed, dit soort games op een handheld uitbrengen is één ding. Geld investeren om een consolewaardige 2D game te maken – op de Wii nota bene – ligt minder voor de hand. En dus ben ik Nintendo en ontwikkelaar Good Feel dankbaar voor hun moeite. (Hoewel zij mij natuurlijk dankbaar moeten zijn, want met Wario – Master of Disguise op de DS deed Nintendo mij alles behalve een plezier.)

Good Feel is een relatief kleine ontwikkelaar, iets wat je uiteindelijk ook terugziet in de game. Zo zijn de graphics prachtig, maar een tikkeltje steriel. Wie bekend is met de Wario games weet dat deze vol zitten met absurdisme. Wario’s hele ontwerp is al bijzonder vreemd, maar de games zouden zelf ook steeds aparter worden. Wat dit betreft is The Shake Dimension een trendbreker en hoef je geen pratende keutels ofzo te verwachten. Jammer!

De game speelt verder als een echt vervolg op Wario Land 4, maar zit net wat simpeler in elkaar. Met name de gedaanteverwisselingen worden erg gemist. Deze werkten altijd ingenieus level design in de hand, maar de levels zijn hier redelijk rechtdoorzee ontworpen. Zeker niet slecht, maar ik heb creatievere games gespeeld. Hopelijk is dit een bijeffect van gebrek aan tijd om meer van de game te maken en niet een behoefte om de game voor iedereen toegankelijk te maken. Zo zou Wario het ook niet gewild hebben.

Wat hij wel zou wensen is goede besturing. Je kan zijn kenmerkende schoudertackle en buttstomp op de bekende manier doen, maar hij heeft ook twee nieuwe moves. Om zijn kracht en hebzucht te onderstrepen kan hij een soort mokerslag uitvoeren en objecten vastpakken om ze helemaal leeg te schudden. Beide zijn goed bedacht, maar moeten helaas met die typische ‘waggle’ beweging uitgevoerd worden.

Dat de game geen Classic Controller ondersteunt is eigenlijk het enige absurde element van de hele game. Als ik ook aan games als New Super Mario Bros. Wii en Donkey Kong Country Returns denk kan ik alleen maar vragen: “waarom niet?” Deze 2D games zouden niet actief slechter worden van de ondersteuning van een alternatieve controller. Sterker nog, ze zouden er op vooruitgaan.

Toch wil ik me vooral niet verliezen in het zeiken over de Wiimote. Zo afleidend is de besturing ook weer niet en feit is dat het een leuke game is. Met 25 levels weet je dat er ook nog genoeg te veroveren valt voor Wario, dus de game gaat nog een tijdje mee.

Om aan te tonen dat Nintendo ook op de hoogte is van moderne ontwikkelen zijn er ook veel achievements gekoppeld aan elk level. Afhankelijk van het level kan je drie tot zeven klusjes uitvoeren die vaak nog best pittig zijn. Wario is natuurlijk al lang blij met wat geld en diamanten, maar de veeleisende gamer komt op deze manier ook nog goed aan zijn of haar trekken.

Op de Wario Land schaal van kwaliteit zou ik de game ergens in het midden plaatsen, ter hoogte van het originele Wario Land. Het mist de echte kwaliteit die zo duidelijk aanwezig is in deel 2 en 4, maar het is zeker geen verkeerde game. Of Wario ooit nog een nieuw 2D avontuur op een console wordt gegund waag ik te betwijfelen, dus geef de game zeker eens een kans als je van prachtig vormgegeven 2D games houdt.

[Wario Land – The Shake Dimension | Wii | Regio: Europa]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s