Zet je hersens uit en ga de ruimte in

Guardians of the GalaxyHet universum. Zo onvoorstelbaar groot dat er ergens wel een groep vreemde superhelden uitspookt. Marvel Studios dacht dat ook en bracht eerder dit jaar de actiefilm Guardians of the Galaxy uit, dat draait om een groepje intergalactische helden.

De film vereist nog meer dan in de andere Marvel Cinematic Universe films dat je de kritische kant van je hersens even uitzet tijdens het kijken. Het verhaal is erg luchtig en introduceert de vreemdste personages. Zo is een van de hoofdrolspelers de gemuteerde wasbeer Rocket (Bradley Cooper), een cynische premiejager. Zijn beste maat is Groot (Vin Diesel), een mensachtige boom. Deze opvallende wezens worden vergezeld door een bonte mix van mensachtige wezens in alle kleuren en maten.

Zo is de hoofdrol weggelegd voor Star-Lord (Chris Patt). Dit is een intergalactische lanterfanter die uiteindelijk in de strijd voor een zogeheten Infinity Stone wordt gezogen. Noodgedwongen vormt hij een team met genoemde wasbeer en boom, aangevuld met de groene Gamora (Zoe Saldana) en de grijzige Drax (Dave Bautista). Samen proberen ze het steentje uit handen van ene Ronan (Lee Pace) te houden, ook wel bekend als de minst interessante slechterik aller tijden.

Voor een film die op een galactisch niveau afspeelt mag gezegd worden dat de antagonist bijzonder weinig voorstelt. Dit is niet de eerste keer in een Marvel film dat dit het geval is, maar hier valt het echt op. De Guardians hebben nog het nodige charisma, dus ik kan eigenlijk niet begrijpen waarom Ronan eigenlijk net zo goed niet in de film had kunnen zitten.

Eens te meer omdat er ook een rol voor Michael Rooker is weggelegd. Fans van The Walking Dead serie kennen hem waarschijnlijk als de hufterige Merle. Zijn personage Yondu in deze film is vrijwel hetzelfde (typecasting!), alleen ziet hij er hier uit als een gemene grote smurf. Yondu is een vrij neutraal personage, die voornamelijk door geld wordt gemotiveerd. Dat is al een stuk beter dan de motivatie van Ronan, die het steentje wilt hebben omdat hij zich op zijn pik voelt getrapt door Thanos, een nog grotere slechterik die bewaard wordt voor een andere film.

Helaas is Ronan niet het enige probleem van de film. Ik ervoer het namelijk als iets dat echt op tieners is gericht. Dat zijn de andere films van Marvel Studios natuurlijk ook, maar Guardians heeft iets kinderachtigs over zich. Maar goed, ik geloof dat ik in de minderheid ben met die mening. Na het zien van de film stond mij slechts onbegrip te wachten, aangezien mijn vrienden zich er wel goed mee hadden vermaakt.

Ondanks mijn kritische mening kan ik wel inzien dat de film belangrijk is voor het Marvel Cinematic Universe. Tot nu toe waren deze films beperkt tot de gebeurtenissen rondom aarde en het Asgard rijk uit de Thor films. Guardians opent echter een heleboel deuren. Zo introduceert het het Nova Corps, een soort galactische variant op S.H.I.E.L.D. uit de andere films. Ook presenteert het Thanos als een potentieel gevaarlijk figuur, die we ongetwijfeld in latere films terug zullen zien.

Maar aan de toekomst heb ik nu op dit moment natuurlijk niks. De aanwezigheid van Rocket, Groot en Yondu was uiteindelijk niet genoeg om mij volledig in de film te trekken. De overige personages zijn verder niet zo bijzonder, hoewel Star-Lord zeker nog zijn momenten heeft. Ik vind het een gemiste kans, want met een beetje meer moeite had er veel meer ingezeten.

[Guardians of the Galaxy | Blu-Ray | Regio: Europa]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s