Liever geen toekomst

X-Men - Days of Future PastWie aan X-Men – Days of Future Past (2014) begint kan maar beter niet bang zijn voor het herschrijven van de geschiedenis. De film speelt zich af in zowel de toekomst als het verleden, met als inzet het voorkomen van de totale vernietiging van de mensheid.

DoFP is in principe een vervolg op X-Men – First Class (2011), waarbij de belangrijkste personages uit die film worden verenigd met de overlevende hoofdrolspelers uit de eerste drie X-Men films. Het verhaal is in grote lijnen gebaseerd op dat van de stripboeken met dezelfde naam. De toekomst is een echte kloteplek en lijkt regelrecht uit The Terminator (1984) te komen. Robots genaamd Sentinels roeien met grof geweld de mensheid uit en slechts een handjevol X-Men leeft nog om verzet te bieden.

In een ultieme poging om het tij te keren wordt het bewustzijn van Wolverine (Hugh Jackman) teruggestuurd naar 1973, zodat hij daar een jonge Charles Xavier (James McAvoy) en Magneto (Michael Fassbender) kan waarschuwen over het Sentinel programma. Dit programma staat onder leiding van de mutantenhater Trask (Peter Dinklage), wiens aankomende dood een golf van geweld tegen mutanten in werk zal stellen.

De film wordt op dezelfde semiserieuze manier gepresenteerd als First Class. Er is veel ruimte voor politieke en levensbeschouwelijke steekspellen, waarbij met name Fassbender en Dinklage goed voor de dag komen. Opvallend is dat Hugh Jackman een beetje naar de achtergrond is geplaatst, simpelweg omdat hij minder actiescènes heeft. Wat dit betreft had hij beter in de toekomst gepast, waar de X-Men letterlijk voor hun leven vechten.

Omdat de toekomst niet in steen vaststaat hadden de schrijvers de vrijheid om hard om te gaan met de good guys. Jongelingen als Ice Man (Shawn Ashmore) en Colossus (Daniel Cudmore) vormen in de toekomst de grondtroepen van Professor X (Patrick Stewart), aangevuld met Storm (Halle Berry) en Magneto (Ian McKellen). Het is leuk om te zien dat de kids uit de eerste X-Men films eindelijk competente vechters zijn geworden, hoewel ze eigenlijk kansloos zijn tegen de supersterke Sentinels.

Vreemd genoeg zit er een personage in de film die in zijn eentje waarschijnlijk alle ellende had kunnen voorkomen. DoFP introduceert Quicksilver (Evan Peters), een knul die sneller dan het licht kan bewegen. Hij heeft een geweldige scene in de eerste helft van de film, maar wordt daarna niet meer gebruikt. Om onbegrijpelijke redenen wordt de aandacht verlegd naar Mystique (Jennifer Lawrence), een personage dat na vier films nog steeds niet echt iets toevoegt.

Ondanks dat kleine smetje is de film nog steeds erg vermakelijk. De jonge versie van Magneto is uiteraard een eikel en hij heeft enkele absurde momenten voor de kijkers in petto. De innerlijke problemen van de jonge Charles Xavier zijn in vergelijking een stuk saaier, hoewel er ook nog genoeg actiescènes in de toekomst afspelen om dit te compenseren. Deze scènes zijn vooral genieten voor fans van de originele films, want de X-Men moeten tot het gaatje gaan om te overleven.

In tegenstelling tot in The Last Stand (2006) hoeven we echter niet rouwig te zijn om hun noodlot. DoFP lijkt namelijk vooral te bestaan om de gebeurtenissen uit de eerste films ongedaan te maken. Toch handig dat tijdreizen en de toekomst veranderen. Vermoedelijk is deze film dan ook het begin van een reeks X-Men films met acteurs als McAvoy en Fassbender in de hoofdrol. En dat is dan weer heel knap gedaan van de schrijvers; de film is zowel een direct vervolg op First Class en The Last Stand als een reboot voor de serie. Als hiermee ook een einde wordt gemaakt aan de Wolverine spin-offs is het helemaal een toffe prestatie.

[X-Men – Days of Future Past | Blu-Ray | Regio: Europa]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s