Minimale prijs, maximaal plezier

Street Fighter Alpha 3 MaxMijn plan om mijn oude Playstation Portable games te verkopen en daar digitale versies voor in de plaats te kopen werpt aardig zijn vruchten af. Zo was Street Fighter Alpha 3 Max een tijdje geleden tijdens een PSN sale voor slechts drie dollar te krijgen. Voor die prijs moet je wel gek zijn zo’n heerlijke game te laten liggen.

Max komt uit een periode waarin Capcom de PSP goed ondersteunde. Het was onderdeel van een reeks arcadegame overzettingen, die verder bestond uit games als Darkstalkers – The Chaos Tower en Power Stone Collection. Uiteindelijk zou de Capcom game Monster Hunter in Japan synoniem worden met de PSP, maar voor die grote doorbraak was de ondersteuning dus ook al zeer degelijk.

Nou is Street Fighter Alpha 3 geen onbekende als het aankomt op poorten. Het begon in 1998 als een arcadegame, maar verscheen niet veel later ook op systemen als de Playstation, Dreamcast en Saturn. Elke versie introduceerde nieuwe elementen, waardoor er lange tijd geen echte ultieme versie was. Dat probleem is mooi opgelost met de Max versie, die alles heeft wat zijn voorgangers hadden, plus meer.

Wellicht het belangrijkste is dat de game in de basis niet onderdoet voor de arcadegames. Alle standaard modi zijn aanwezig, evenals 99% van alle sprite animaties. Natuurlijk zijn sommige zaken als hitboxes niet arcade perfect, maar deze zijn door de jaren heen al zo vaak gewijzigd dat je dit niet als een groot nadeel kan bestempelen. Sowieso kwam Max acht jaar na het origineel uit, dus enige aanpassingen zijn niet vreemd.

Opvallend is dat de game uitpuilt van extra’s. Zo zijn alle personages uit de Dreamcast versie speelbaar, aangevuld met Maki, Eagle en Yun uit Street Fighter Alpha 3 Upper op de GBA en Ingrid uit het geflopte Capcom Fighting Jam. Hierdoor zijn er inclusief alternatieve personages maar liefst 39 vechters speelbaar! Ter hierbij de X-Ism, A-Ism en V-Ism varianten bij op en je hebt een ongekend aantal mogelijkheden.

Behalve de personages is er ook flink geïnvesteerd in spelmodi. Uit de console games komen bijvoorbeeld Dramatic Battle, Reverse Dramatic Battle en Survival Mode overwaaien. Nieuw is de aanwezigheid van Variable Battle, waarin je met een tag team kan vechten. De meeste van deze modi kan je ook met een of twee vrienden spelen, hoewel iedereen dan wel zijn of haar eigen systeem nodig heeft natuurlijk.

Mocht je het alleen maar solo kunnen spelen dan is er ook nog de populaire World Tour Mode. Hierin moet je specifieke gevechten aangaan om punten te winnen. Als je genoeg punten hebt verzameld ga je een level omhoog en verbeteren je statistieken. Om de zoveel gevechten kan je een zogenaamde Ism Plus winnen, waarmee je personage nieuwe mogelijkheden krijgt die je niet in de normale game zal tegenkomen. Leuke extra is dat je zes van dit soort personages kan exporteren om in de andere spelmodi te gebruiken.

Een belangrijk aspect van elke game is natuurlijk de besturing. Wat dit betreft ben je beter af met de Vita dan de originele PSP, aangezien de d-pad net wat beter is. Een oud probleem steekt echter ook op de Vita de kop op. Het systeem heeft namelijk maar vier face buttons en twee schouderknoppen. Dat zijn er in theorie genoeg om Street Fighter mee te spelen, maar de praktijk wijst uit dat de L knop niet ideaal is. SFA3 is ook nog eens een game vol met speciale knoppencombinaties, waardoor je toch net wat meer moeite moet doen om het normaal te kunnen spelen.

Bovenstaande is zeker iets waar je rekening mee moet houden, maar uiteindelijk geen dealbreaker. Max is stiekem de beste versie van SFA3 die je kan kopen en het enige nadeel is dat het is gebonden aan een handheld. Na enige aanpassing speelt de game echter als vanouds en het ziet er ook nog steeds geweldig uit. Het komt uit de hoogtijdagen van 32-bit sprite art en dat zie je er ook aan af. Let wel op dat je in het optiemenu de beeldratio op origineel zet, want de game stretcht in eerste instantie het beeld.

Voor fans die per se op een console willen spelen is er ook nog Street Fighter Alpha Anthology op de Playstation 2. Deze verzameling is gemaakt voor de allergrootste liefhebbers van de arcade games en geeft je een nagenoeg arcade perfect ervaring. Dat is zeker geen verkeerde aankoop, maar wie de ultieme evolutie van SFA3 wilt spelen zal toch echt een Sony handheld met Max moeten aanschaffen. Gelukkig kost de game bijna niks meer tegenwoordig, dus dat is geen reden om het te laten.

[Street Fighter Alpha 3 Max | Playstation Portable | Regio: Amerika]

6 gedachten over “Minimale prijs, maximaal plezier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s