Ze vervelen je in slaap

NightbreedStel, je hebt last van nachtmerries. Zou je dan naar een psychotherapeut gaan om je ervan af te helpen? Na het zien van de film Nightbreed (1990) weet ik niet of ik dat zou doen. Het echte leven kan namelijk enger zijn dan de demonen die je ’s nachts wakker houden.

Vraag maar aan Aaron Boone (Craig Sheffer) hoe het is om professionele hulp door je strot geduwd te krijgen. Op advies van zijn vriendin Lori (Anne Bobby) zocht hij toch maar een therapeut op. Vermoedelijk lag ie meer te zweten in bed vanwege zijn nachtmerries dan door hun saaie seksleven. Helaas blijkt de behandelend arts, Dr. Decker (David Cronenberg), er louche praktijken op na te houden. Wat heet, hij is een ongegeneerde seriemoordenaar die zich schuilt achter de verhalen van zijn patiënten.

Cronenberg is voor de verandering eens niet de regisseur, maar gewoon een van de acteurs. Toch zit er een andere iconische naam aan de film verbonden. Niemand minder dan Clive Barker heeft Nightbreed geschreven en geregisseerd. Sfeervolle horror is zeker wel aan deze man besteed, getuige ook zijn eerdere Hellraiser (1987) en Hellbound (1988). Met enig optimisme stopte ik het Blu-Ray schijfje dan ook in de speler.

Het idee van de film is dat Boone wordt opgejaagd door Dr. Decker. Decker lijkt zelf ook de nodige mentale problemen te hebben, want hij wilt via Boone een onderwereld vol mutanten en freaks uitroeien. Voor een dokter heeft hij niet bepaald het beste voor met mensen met een afwijking. Dat klinkt als een vreemd recept voor een goede horrorfilm, maar in de praktijk mist Nightbreed spanning en sterke directie in het verhaal.

Hoewel we in eerste instantie de transformatie van Boone in een onderwereldfiguur zien, verlegt de film al vrij snel de focus naar Lori. Ze gaat op zoek naar haar vriendje en besluit hem door weer en wind te steunen, zelfs al is hij een soort demon. Dat is leuk en aardig, maar spannend is haar zoektocht allerminst. Als Dr. Decker ook ten tonele verschijnt met een klein leger politieagenten en hillbillies mogen we ons klaarmaken voor een ware slachtpartij, maar de kans is groot dat je tegen die tijd al lang in slaap bent gevallen.

Het verhaal gaat dat de film een rommeltje is omdat de filmstudio zich er te veel mee bemoeide. Toch kan dat niet de hele reden zijn, want ik heb de Director’s Cut gezien. Deze is door Clive Barker zelf in elkaar geflanst en bevat schijnbaar veel extra materiaal en een alternatief einde. Ik vraag me af hoe matig de originele cut wel niet moet zijn geweest, want de hartslag van de nieuwe versie is net zo laag als die van zijn hoofdrolspeler.

En zo blijkt het optimisme waarmee ik de film opzette dus niet gegrond te zijn. Clive Barker en David Cronenberg zijn grote namen in de horrorwereld, maar maken hun reputatie hier niet waar. Alhoewel, dat klopt niet helemaal. Cronenberg speelt de duivelse Dr. Decker naar behoren. Helaas zitten hij en een circuslading aan fraai gekostumeerde freaks in de verkeerde film. Wie niet met een nachtmerrie naar bed wil gaan doet er dan ook goed aan deze slaapverwekkende film niet op te zetten.

[Nightbreed – The Director’s Cut | Blu-Ray | Regio: Europa]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s