Interventie door Jezus

The VisitorFan zijn van Lance Henriksen heeft zo zijn ups en downs. Het is heerlijk om hem te zien in films als Aliens (1986) en Stone Cold (1991), maar voor elke geslaagde rol duikt hij ook in twee films op die hij alleen maar voor het geld heeft gedaan. Ik ben me altijd bewust van de risico’s om een onbekende film uit zijn oeuvre te kijken, maar soms wordt je toch op negatieve wijze verrast.

Nou is het zijn goed recht om met matige films voor brood op de plank te zorgen. Als acteur heb je nou eenmaal niet altijd de beste rollen voor het uitzoeken. Toch vraag ik me af of hij af en toe niet wat beter zijn toekomstige scripts had kunnen lezen. Hij leerde pas op relatief late leeftijd lezen, dus wellicht dat analfabetisme de oorzaak is van zijn verschijning in The Visitor (1979), een film met wel heel veel problemen.

Niks, maar dan ook niks klopt er namelijk aan deze film. Het verhaal is een samenraapsel van andere films, plotpunten gaan vaak helemaal nergens naar toe, de editing is dramatisch en zelfs de keuze van muziek is lang niet altijd even goed doordacht. Om een of andere reden bestaat de cast voor een groot deel uit Hollywood grootheden, maar vermoedelijk was geen van hen trots op deze productie.

De film draait om Katy Collins (Paige Conner), een jong meisje met duistere krachten. Haar moeder Barbara (Joanne Nail) heeft de gave om dit soort speciale kinderen te baren, iets wat een groep louche figuren niet is ontgaan. Deze groep huurt de zakenman Raymond Armstead (Henriksen) in om de moeder te verleiden en een kind te verwekken. Jezus (Franco Nero) vindt dit maar niks en stuurt zijn handlanger Colsowicz (John Huston) naar aarde om het meisje te redden van haar innerlijke demonen.

Als de film net zo overzichtelijk was als mijn omschrijving hierboven dan was er niet veel aan de hand geweest, maar dat is niet het geval. Neem bijvoorbeeld het personage van Henriksen. Tot twee keer toe mislukken zijn pogingen om een kind te verwekken, waarna zijn opdrachtgevers het heft in eigen handen nemen. Halverwege de film verdwijnt hij en pas tegen het einde zien we hem weer even. Op vergelijkbare wijze wordt een subplot waarin de politie onderzoek doet naar het meisje gedropt zodra de hoofdinspecteur overlijdt.

De personages zelf zijn al net zo moeilijk te doorgronden als hun motieven. Colsowicz lijkt in eerste instantie uit Polen te komen, maar later blijkt hij een ruimtereiziger te zijn. Hij is immuun voor de streken van het meisje, dus waarom hij haar niet meteen oppikt en meeneemt naar Jezus is me een raadsel. En waarom terroriseert het kind haar moeder, terwijl ze constant zeurt dat ze een grotere familie wilt hebben? En hoe kan de moeder eigenlijk autorijden, terwijl haar onderlichaam is verlamd?

Ik zei het al eerder, maar er klopt gewoon niks in deze film. En dat is dan ook de enige reden om hem toch te zien. Want hoe vaak zie je nou Jezus rondhangen op een andere planeet? Of zijn handlanger, die zijn basis heeft opgezet op het dak van een flatgebouw met daarop een heleboel kale mimespelers? Lance Henriksen met de opdracht een vrouw te bezwangeren is op zich ook al een komisch idee. En enkele scènes ademen de jaren 70. Met name de scènes waarin het meisje Pong speelt tegen de handlanger van Jezus op een RGB projector zijn authentiek.

De handlanger is sowieso een baas, want hij heeft zijn eigen themalied. Zodra hij in beeld komt hoor je opzwepende discomuziek, die overigens geheel haaks staat op semiserieuze de toon van de film. Op dit soort momenten is de film onbedoeld erg grappig, wat natuurlijk mooi is meegenomen. Als je de film alleen maar kijkt voor leedvermaak dan kom je vermoedelijk nog wel aan je trekken. Fans van serieuze horrorfilms komen echter bedrogen uit en kunnen het beter bij andere demonische kindfilms houden.

[The Visitor | DVD | Regio: Amerika]

1 reactie

Opgeslagen onder Cinematiek!

Een Reactie op “Interventie door Jezus

  1. Pingback: Ze vliegen je om de oren | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s