Pas op met telefoonboeken

The TerminatorAh, die arme Lance Henriksen. Hij was ooit in de running om de hoofdrol in The Terminator (1984) te spelen, maar Arnold Schwarzenegger ging er brutaal met die rol vandoor. Jammer voor Henriksen, maar fijn voor Schwarzenegger. De rol van zwijgzame, imponerende killer staat laatstgenoemde immers op het brede lijf geschreven.

Schwarzenegger had in 1982 met Conan the Barbarian al aangetoond dat sterk en simpel zijn ding was. De Terminator is in veel opzichten een robotische variant op het Conan personage, maar dan wel eentje die genadeloos nietsvermoedende burgers neerschiet. Dit werkt erg goed, want de Terminator stalkt zijn doelwit tot het bittere eind, waardoor de film geen moment saai is.

Zijn doelwit is een jonge meid genaamd Sarah Connor (Linda Hamilton). Later zal ze een kind baren dat de leider van het verzet tegen de Terminators zal worden, maar in 1984 is ze vooral bezig met werken en feesten. Helaas voor haar maakt de Terminator een tijdreis naar het verleden om het verzet in de kiem te smoren nog voordat het verwekt is. Hij wordt hierbij in de weg gestaan door Kyle Reese (Michael Biehn), die eveneens uit de toekomst komt. Reese heeft alles over voor zijn leider John Connor en offert zich op om een enkele reis naar het verleden te maken.

Typerend voor de beperkte technologie uit de jaren 80 is dat de Terminator zich moet beroepen op telefoonboeken om de locatie van alle Sarah Connors in Los Angeles te achterhalen. Hier komt ook Lance Henriksen om de hoek kijken, die een bijrol heeft als politieagent. Samen met Paul Winfield en Earl Boen vormt hij de politie-unit die de moorden op de Sarah Connors onderzoekt. Veel detectivewerk hoeven ze niet te doen, want zelfs de technologisch achterhaalde Terminator begrijpt dat hij de laatst levende Sarah Connor op het politiebureau kan vinden.

De film is natuurlijk legendarisch, maar ik moet zeggen dat niet alles even goed is uitgewerkt. Zo is het verhaal veruit de zwakste schakel. Je moet zeker niet al te lang stilstaan bij het tijdreis aspect van de film, want dit slaat nergens op zodra je er even over nadenkt. Een ander minder geslaagd onderdeel zijn de special effects, met name die waarin duidelijk wordt dat er metaal onder de huid van de Terminator zit. In deze scènes wordt er gebruik gemaakt van een rubber hoofd, wat er opvallend nep uitziet.

Maar goed, The Terminator is natuurlijk niet voor niets zo’n populaire film. De grote kracht zit hem naar mijn mening in de zeer sfeervolle vormgeving. Connor en Reese zijn constant op de vlucht en zoeken noodgedwongen hun heil in diverse duistere locaties. Hun vlucht wordt begeleid met synthesizermuziek, wat goed werkt in combinatie met de vele scènes die in het donker afspelen. En met de muziek zit het sowieso wel goed, getuige ook het welbekende Terminator themalied.

Verder heeft de film een onmiskenbare jaren 80 uitstraling. Linda Hamilton heeft geweldig haar en Schwarzenegger loopt lange tijd rond in een alles bedekkende jas. Dit soort zaken zal je tegenwoordig alleen nog maar in een parodie zien, maar omdat het in het tijdsbeeld van de film past maakt het de film alleen maar authentieker. Hun acteerwerk is aan de andere kant wellicht niet zo sterk, maar ook dit past een beetje in het tijdsbeeld.

Opvallend is dat de film nog veel wegheeft van een horrorfilm. De Terminator is een haast buitenaardse verschijning, die nauwelijks is af te remmen. Hij is zo sterk dat je constant het idee hebt dat ook de laatste Sarah Connor het loodje kan leggen. Haar transformatie van iemand die van het leven geniet in een harde survivor komt daarom ook niet helemaal uit de lucht vallen en is een goed startpunt voor Terminator 2 (1991).

En omdat je die film toch echt een keer gezien moet hebben is het fijn dat The Terminator nog steeds erg plezierig is om naar te kijken. Ik zou het geen meesterwerk willen noemen, maar het is zeker een film die je van begin tot eind vermaakt. Als bonus krijg je ook nog Lance Henriksen te zien, dus wat wil je eigenlijk nog meer?

[The Terminator | Blu-Ray | Regio: Europa]

Advertenties

4 gedachten over “Pas op met telefoonboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s