Moordenaar op het stroomnet

The Horror ShowVerdomme, heb ik eindelijk The Horror Show (1989) bemachtigd, blijk het een “Alan Smithee” film te zijn. Voor wie dit een onbekende naam is, films geregisseerd door deze fictieve persoon zijn in de regel zo slecht dat de schrijver of regisseur er zich van distantieert door middel van deze schuilnaam. Dat is erg jammer, want mijn held Lance Henriksen speelt de hoofdrol in deze film.

Jawel, heeft deze man eindelijk een film helemaal voor zichzelf is het een poepieproductie. Onbegrijpelijk, want in 1989 was hij toch echt een serieuze naam in Hollywood. The Horror Show past daarom niet thuis in zijn winning streak van The Terminator (1984), Aliens (1986) en Near Dark (1987). Vermoedelijk zat ie krap bij kas.

Het verhaal van de film is vreemd genoeg in grote lijnen gelijk aan dat van Wes Craven’s Shocker, dat een half jaar later uitkwam. Het draait om de overspannen politieagent Lucas McCarthy (Henriksen), die ook na de executie van psychopaat Meat Cleaver Max (Brion James) niet met een gerust hart kan slapen. Hoewel het duidelijk is dat McCarthy dingen ziet die er niet zijn is zijn paranoia niet onterecht. Max heeft zijn essentie namelijk op het stroomnet overgebracht en spookt nou in McCarthy’s huis. Psychopaat als hij is wil hij uiteraard iedereen vermoorden.

De film mixt elementen van een slasherfilm, een spookhuis en waanbeelden veelvuldig door elkaar, maar doet dit nooit al te overtuigend. Het idee van een indringer in je huis die je familie in stukjes wilt hakken is natuurlijk angstaanjagend, maar The Horror Show is dermate campy dat de spanning nooit goed opbouwt. Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn met Lance Henriksen achter de hand, maar ook hij kan de film niet dragen.

Hij speelt de rol van brave vader / overspannen agent goed, maar McCarthy heeft geen noemenswaardige diepgang. We zien hem wanhopig met de situatie omgaan, maar hij kan geen vuist maken tegen het spook in zijn kelder. Soms is het onduidelijk of McCarthy nog helemaal grip heeft op de werkelijkheid, maar ook de nachtmerrieachtige scènes waarin zijn waanbeelden tot uiting komen ontberen het meestal aan impact – ondanks enkele goede gore effecten.

De andere belangrijke rol wordt gespeeld door Brion James, die in ieder geval het hoofd heeft om een griezelige moordenaar te spelen. Zijn gimmick is dat hij tijdens zijn executie via de elektrische stoel in een elektrisch wezen is veranderd en zich overal kan manifesteren. Waarom hij wilt blijven hangen in het huis van McCarthy is niet helemaal logisch, maar deze man heeft ze dan ook niet helemaal op een rijtje. Helaas doet hij zijn reputatie als wrede slasher geen eer aan en laat hij uiteindelijk de meeste mensen in de film leven.

De overige rollen zijn voornamelijk weggelegd voor McCarthy’s familie. Rita Taggert speelt de moderne jaren 80 huisvrouw, die de streken van haar kinderen meestal door de vingers ziet. Dedee Pfeiffer (inderdaad familie van) is de 17 jarige dochter en wilt niks liever dan seks in de kelder met haar vriendje. De jongste telg van de familie wordt gespeeld door Aron Eisenberg, die groot fan is van bands als Metallica en Megadeth. Het zijn geen interessante personages, maar als familie stralen ze net genoeg jaren 80 foutheid uit om wellicht nog het meest amusante aspect van de film te zijn.

Maar zoiets is natuurlijk geen reden om de film te kijken. Hoe je het ook wendt of keert is The Horror Show een totale flop, die slechts sporadisch tot leven komt. In Europa werd de film nog omgedoopt tot House III, waarschijnlijk tot groot ongenoegen van fans van de eerste House (1986) film. Het is hoe dan ook de moeite van het kijken niet waard. Een conclusie die ik helaas wel vaker moet trekken na het zien van een film met Lance Henriksen…

[The Horror Show | DVD | Regio: 1]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s