Actiefossielen gaan ervoor

The Expendables 3Goed informeerde bronnen fluisterden mij in dat The Expendables 3 (2014) een grote teleurstelling zou zijn. Dat kon ik me goed voorstellen, want de eerste twee delen waren ook niet helemaal vlekkeloos. Toch was ik laatst gaan kijken, want elke film met actiefossielen als Stallone en Schwarzenegger kan zomaar hun laatste zijn.

Oké, dat is wellicht een beetje morbide. Maar het punt is dat de grote sterren van weleer zichtbaar op hun laatste benen lopen. Stallone en Schwarzenegger zijn al ver in de 60 en om de gemiddelde leeftijd nog hoger te maken duikt ook Harrison Ford op – letterlijk in de Ford van Stallone. Ik vind het supertof dat hij op zijn leeftijd (72!) een bijrol heeft in een explosieve film als deze, maar de beste man heeft betere dagen gekend.

Omdat dit illustere trio wel heel erg oud is zijn er veel nieuwe gezichten aan de film toegevoegd om het een en ander te verjongen. Nadat de charismatische Mel Gibson twee kogels in het massieve lichaam van Terry Crews plaatst besluit Stallone dat zijn oude team plaats moet maken voor een groep jonkies met wie hij geen band heeft. Samen trekken ze ten strijden tegen Gibson, maar op een gegeven moment komt de nieuwe generatie natuurlijk dermate in de problemen dat de originele Expendables ze moet redden. Geen diep verhaal dus, maar wel genoeg ruimte voor wraak en explosies.

De zoektocht naar jongere leden was ook al lichtjes in de tweede film behandeld, hoewel dat uiteindelijk alleen maar tot een brute killscène voor Jean-Claude van Damme leidde. De verjonging wordt nou wel helemaal doorgezet, maar is eigenlijk geen succes. Deze films draaien immers puur op het charisma en het hoge testosterongehalte van de acteurs en de vier rookies staan constant in de schaduw van hun senioren. Tot overmaat van ramp introduceert de film behalve Harrison Ford en Mel Gibson ook nog eens Wesley Snipes, Antonio Banderas en Kelsey Grammer, zodat de aanwezigheid van de rookies totaal overbodig is.

Grammer heeft slechts een bijrol als een contactpersoon, maar komt toch vrij overtuigend voor de dag met zijn ongeschoren voorkomen. Snipes begint zeer overtuigend aan de film, maar zakt geleidelijk af naar de achtergrond, waar hij moeilijk is te onderscheiden van Jason Statham, Dolph Lundgren en Randy Couture. Erg jammer, want hij had echt van meerwaarde kunnen zijn. Zijn plaats in de spotlight wordt halverwege de film overgenomen door een zeer irritante Banderas, die gecast is als praatzieke commando. Hij levert het sterkste optreden uit de film, maar is helaas onuitstaanbaar.

Beter was Mel Gibson, die na zijn rol in Machete Kills (2013) alweer een rol in een actiefilm heeft te pakken. Hij komt als grote slechterik een stuk geraffineerder over dan zijn voorgangers Erik Roberts en Jean-Claude van Damme. Gibson ziet er topfit uit en lijkt zich goed te vermaken als de sluwe Stonebanks. Helaas voor de kijkers wordt de film afgesloten met een gevecht tussen Stallone en Gibson. Met een machinegeweer in de hand komt Stallone nog redelijk uit de verf, maar als vechtersbaas valt hij in het niet bij Gibson.

Maar vermoedelijk is geloofwaardigheid de laatste reden dat deze films worden gemaakt. Het blijven natuurlijk makkelijke producties om het meeste uit nostalgische fans te persen. En dat is prima. Deze acteurs hebben immers hun sporen dubbel en dwars verdiend en het is fantastisch om ze allemaal bij elkaar te zien.

Verwacht echter geen hoogstaande film, want ook The Expendables 3 is niks meer dan een aaneenschakeling van geweld en verwijzingen naar vergane glorie. De meest pijnlijke verwijzing is overigens voor Stallone, die ongegeneerd Judge Dredd (1994) parafraseert. Mijn tenen krommen opnieuw nu ik er weer aan denk. Nee, het is zeker geen film voor kritische kijkers. Maar ach. Soms zijn dom vermaak en nostalgie al genoeg.

[The Expendables 3 | Bioscoop]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s