Supersonisch en geavanceerd

Sonic AdvanceMet zijn blauwe vacht, rode sneakers en iele ledematen zou Sonic the Hedgehog een goede Muppet zijn geweest. Deze blauwe egel specialiseert de afgelopen tien jaar echter in tragiek, wat wellicht niet goed bij de vrolijke Muppets past. Dat was wel anders toen Sega net de hardwarestrijd had opgegeven. Niet langer geketend aan Sega systemen was Sonic opeens ook speelbaar op systemen van zijn oude rivalen.

De hele industrie was begin jaren 2000 druk bezig om oude franchises opnieuw uit te vinden in 3D, maar de GameBoy Advance bood ontwikkelaars als Sega de kans om ook terug te blikken op betere tijden. Waar Nintendo lange tijd content leek om de ene oude Mario game na de andere opnieuw uit te brengen pakte Sega het wat serieuzer aan. Samen met ontwikkelaar Dimps brachten ze in 2001 Sonic Advance uit in Japan, gevolgd door een internationale release in 2002.

Ik weet nog dat ik niet bepaald gecharmeerd was van de postbezorging toen ik mijn exemplaar in de brievenbus aantrof. De game was opgestuurd vanuit Engeland in een bubbelenvelop en je kan raden wat er met het fragiele GBA doosje was gebeurd. Die was mooi verpletterd, maar de game deed het gelukkig prima. Een Sonic game op een Nintendo systeem, dat had niemand toen durven dromen.

Omdat het toch wel een monumentale gelegenheid was kan je zien dat de makers flink hun best hebben gedaan om het zo herkenbaar mogelijk te maken. Sonic en zijn vrienden zijn gemodelleerd naar hun artwork uit de Sonic Adventure games en zijn prachtig geanimeerd. Iedereen is duidelijk herkenbaar en veel Nintendo fans zullen met afgunst hebben gekeken naar deze originele Sonic game, terwijl Nintendo hen Super Mario Bros. 2 voorschotelde.

Wat de game grappig genoeg gelijk heeft met bovengenoemde Mario game is het feit dat er vier speelbare personages zijn. Sonic wordt bijgestaan door zijn maten Tails, Knuckes en Amy. Allemaal spelen ze net iets anders. Zo hebben Sonic, Tails en Knuckles hun basismoves uit Sonic 3, aangevuld met unieke mêlee aanvallen. Veel heb je niet aan de mêlee aanvallen, maar secundaire eigenschappen zoals het vliegen met Tails of het muurklimmen met Knuckles komen nog goed van pas.

Opmerkelijk is Amy, die een geheel nieuwe moveset heeft. Ze kan geen spindash doen en moet zich redden met een lullig sprongetje vooruit en een high jump. Wel heeft ze een hamer meegenomen, maar hiermee aanvallen is in de praktijk nog behelpen vergeleken met simpelweg op vijanden springen. Meestal kiezen ontwikkelaars ervoor om van vrouwelijke personages de de facto Easy Mode te maken, maar Sega en Dimps dachten hier duidelijk anders over.

De game kan voor de rest wellicht nog het best omschreven worden als een moderne variant op Sonic 2, aangevuld met ditjes en datjes uit latere games. In een aantal levels kan je Chaos Emeralds bemachtigen door een minigame te doen die verdacht veel lijkt op die uit Sonic 2. De portalen naar de minigames zijn in de regel goed verborgen, zo goed dat veel gamers ze wellicht in hun haast altijd voorbij rennen.

Tja, het typische probleem met Sonic doet zich ook hier voor. Je wordt als speler geprikkeld om op topsnelheid naar de uitgang van een level te rennen, maar wie dat doet loopt veel mis. Sowieso is dit geen verstandige aanpak, want in de tweede helft van de game wordt je om de haverklap geconfronteerd met vijanden op lullige posities, stekels die uit het niets verschijnen en bodemloze putten. Geen probleem voor Tails, maar ongelofelijk frustrerend als je als Amy speelt.

Het is jammer dat de game de mankementen uit de oude games net zo goed heeft overgenomen als de goede punten. Hierdoor is het toch lastig om tegenwoordig al te enthousiast te worden over Sonic Advance. Het is vermakelijk voor wat het is – Sonic oude stijl in een nieuw jasje – maar het is zeker niet een betere game dan een Sonic 2 of Sonic & Knuckles. Toch was de moeite van de makers niet voor niets, want de game zou nog twee vervolgen krijgen…

[Sonic Advance | GameBoy Advance | Regio: Europa]

 

Advertenties

Een gedachte over “Supersonisch en geavanceerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s