Op zijn Amerikaans

Captain America - The Winter SoldierToen ik hoorde dat Captain America – The Winter Soldier (2014) een goede film zou zijn kon ik dat eerlijk gezegd niet geloven. De eerste Captain America film (2011) was immers zeer matig en dit personage voegde ook nauwelijks iets toe aan The Avengers (2012). Verrassingen zijn gelukkig de wereld nog niet uit, want The Winter Soldier is een prima actiefilm.

Waarschijnlijk realiseerde ook Marvel Studios dat Amerika’s grootste patriot een schop onder zijn kont kon gebruiken. In zijn eerdere optredens was hij nauwelijks een superheld te noemen en zag hij er ook nog eens weinig overtuigend uit. Nou scoort Captain America (Chris Evans) wellicht nog steeds niet zo hoog op deze punten vergeleken met een Iron Man of een Thor, maar in The Winter Soldier heeft hij iets belangrijkers in zijn voordeel werken: het verhaal.

Steve Rogers is als Captain America niet alleen het boegbeeld voor Amerikaans patriottisme, maar ook een belangrijke agent voor S.H.I.E.L.D. Na de gebeurtenissen in The Avengers is hij blijven werken voor Nick Fury (Samuel L. Jackson) en geeft hij leiding aan een elite striketeam. Rogers heeft echter zijn bedenkingen over de handelswijze van S.H.I.E.L.D., dat andere idealen nastreeft als hemzelf.

Het duurt niet lang voordat de aap uit de mouw komt, want al snel blijkt dat de terreurgroepering Hydra niet ten onder was gegaan met het Nazirijk. Sterker nog, ze hebben S.H.I.E.L.D. tot in de kern geïnfiltreerd en staan op het punt om hun grote slag te slaan. Dit vind ik goed gevonden, want hierdoor smelt Marvel Studios op sierlijke wijze de verhaallijn van Hydra uit de eerste film samen met het S.H.I.E.L.D. dat we al kennen uit de vorige films.

Omdat Captain America zijn eigen werkgever niet kan vertrouwen zit er een element van twijfel in de film. Niks is wat het lijkt en tot overmaat van ramp wordt de kapitein ook op de hielen gezeten door een supersterke agent van Hydra – de zogeheten Winter Soldier (Sebastian Stan). Deze duikt in het begin van de film al op tijdens een spectaculaire achtervolging op Nick Fury, die overigens zo goed is uitgevoerd dat je de rest van de film ook wel wilt zien. De Winter Soldier is dermate over-the-top dat hij echt alleen maar een stripboek slechterik kan zijn, maar dat moet kunnen in dit soort films.

Door S.H.I.E.L.D. in het verhaal te betrekken hadden de schrijvers ook de gelegenheid om wat meer te doen met enkele personages die we al uit eerdere films kennen. Nick Fury staat flink in de spotlight, maar ook Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) krijgt alweer de nodige screentime. Maria Hill (Cobie Smulders) had een minimale rol in The Avengers, maar heeft hier al meer ruimte om haar ding te doen. Deze bekende gezichten zorgen ervoor dat de film vertrouwt aanvoelt en niet alleen gebonden is aan de eerste Captain America film.

De film introduceert verder “Falcon” (Anthony Mackie) en Brock Rumlow (Frank Grillo). Falcon heeft een vergelijkbare rol als War Machine in de Iron Man films en Brock is er vooral zodat we hem al kennen in het onvermijdelijke vervolg – ook dus vergelijkbaar met War Machine! Opvallender is de casting van Robert Redford als S.H.I.E.L.D. topman Alexander Pierce. Je weet eigenlijk vanaf het moment dat je hem ziet hij niet te vertrouwen is, maar helemaal zeker weet je dat ook niet. Hij is een haast old-school verschijning, waar de film zeker baat bij heeft.

En zo zie je maar dat je een filmreeks niet bij voorbaat moet afschrijven. The Winter Soldier is wellicht niet de beste actiefilm van onze tijd, maar het is zeker een vermakelijke film. Captain America komt veel beter voor de dag dan voorheen, en de strijd tussen het S.H.I.E.L.D. van Nick Fury en het Hydra waar de Winter Soldier voor werkt is spectaculair tot het laatste moment. Gaat het zien zou ik zeggen.

[Captain America – The Winter Soldier | Blu-Ray | Regio: 2]

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Op zijn Amerikaans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s