Mandarijn van vlees

Iron Man 3Hoe vaak komt het voor dat de derde film in een reeks ook de beste is? Ik kan me zo snel geen voorbeeld verzinnen, dus is Iron Man 3 (2013) wellicht de eerste film die dit flikt. Na de kaskraker The Avengers (2012) kon Marvel Studios natuurlijk niet stil blijven zitten en pompten ze er nog een hele reeks superheldenfilms uit. Met positieve resultaten.

Ondanks dat het alweer de derde Iron Man film is – en de vierde met Iron Man in een hoofdrol – is het verhaal eigenlijk meer van hetzelfde. Een grote technologie ontwikkelaar blijkt er louche motieven op na te houden en Tony Stark (Robert Downey Jr.) heeft veel te laat door dat iemand zijn werk probeert te ondermijnen. Nou lijkt Stark getraumatiseerd te zijn door de gebeurtenissen in The Avengers, maar dat is natuurlijk een slap excuus voor een film als deze.

Maar laten we eerlijk zijn, deze films moesten het sowieso niet echt van hun geïnspireerde verhalen hebben. Als de Iron Man films al ergens hun succes aan hebben te danken dan is het aan het aanstekelijke acteerwerk van Downey Jr., die met zijn scherpe oneliners en stuntelpartijen de kijkers snel aan de lach krijgt. Dat moeten de schrijvers van deze film ook gedacht hebben, want in Iron Man 3 ligt de nadruk nog meer dan eerst op het privéleven van Tony Stark.

Stark daagt in een ondoordacht moment de terrorist Mandarin (Ben Kingsley) uit om zijn huis op te blazen, wat deze niet veel later ook doet. Het levenswerk van Stark ligt in duigen en hij heeft alleen een experimenteel Iron Man harnas over om zich het vege lijf mee te redden. Dat is natuurlijk niet genoeg en zodoende gaat hij samen met zijn makker kolonel Rhodes (Don Cheadle) op zoek naar de Mandarin – die overigens geen Chinees is. Rhodes is nog steeds niet echt een goed ontwikkeld personage, maar net zoals in Iron Man 2 (2010) is hij er wel om Stark uit de problemen te helpen als het echt moet.

Tijdens zijn zoektocht komt Stark ook nog in aanraking met een irritant ventje genaamd Harley Keener (Ty Simpkins). Dit jochie helpt Stark op een cruciaal moment en probeert vervolgens een soort side-kick te worden. Tot overmaat van ramp speelt de film ook nog eens rond kerstmis af en soms bekruipt je het gevoel dat je naar een familiefilm zit te kijken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest in een film waar de nodige mensen worden opgeblazen.

In scherp contrast met het overbodige kind staat Aldrich Killian (Guy Pearce), het geniale brein achter de Mandarin. Hij wil maar al te graag een einde maken aan Iron Man en schuwt er niet voor om Stark’s vriendin Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) in levensgevaar te brengen. Wellicht dat de Iron Man uit The Avengers minder moeite had gehad met Killian, maar hier is deze gewetenloze man duidelijk in het voordeel. Lof ook voor Pearce, die zijn personage nog met het nodige pit acteert.

Het verhaal mag dan slap zijn, de actie is dat zeker niet. Het Iron Man harnas komt een stuk minder aan bod in deze film, maar wanneer het er wel is dan is het ook raak. Het nieuwe harnas kan in stukjes naar Stark vliegen, wat nog tot een aantal acrobatisch scènes leidt. Nergens is dit zo duidelijk als in het grote laatste gevecht, waarin Stark van het ene harnas naar het andere switcht. Kosten nog moeite waren gespaard voor een spectaculair einde en wat dit betreft troeft het zelfs The Avengers af.

Sterker nog, de hele film troeft The Avengers af – en in het verlengde daarvan de vorige Iron Man films. Iron Man 3 is niet alleen de film die deel twee had moeten zijn, maar het is ook een vermakelijke film an sigh. Natuurlijk was het beter als het verhaal origineler was en er geen vervelend kindacteur in de film meespeelde, maar deze zaken zijn zeker geen dealbreaker. Niet slecht voor een derde film in een serie.

[Iron Man 3 | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Mandarijn van vlees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s