Samen staan ze sterker

The AvengersJe moet het Marvel Studios en Disney nageven dat het “Marvel Cinematic Universe” een groot succes is. Het is een goede manier om films onder eigen beheer te maken en tevens zet het een aantal B-helden flink in het zonnetje. De films trekken nog steeds volle bioscoopzalen, hoewel het succes van The Avengers (2012) voorlopig nog niet geëvenaard is.

De schimmige organisatie S.H.I.E.L.D. liep in de voorgaande films als een rode draad door het verhaal. Beetje bij beetje kreeg je inzicht in de motieven van deze organisatie, maar je wist nooit echt of ze het beste voorhadden met onze superhelden of niet. In The Avengers maken we eindelijk echt kennis met deze organisatie en wordt het een en ander een stuk duidelijker.

Opvallend is dat de film de gebeurtenissen uit Thor (2010) als basis gebruikt voor het verhaal. Je zou denken dat de vete tussen Thor (Chris Hemsworth) en Loki (Tom Hiddleston) beter bewaard zou blijven voor een andere film, maar de schrijvers wisten het op een overtuigende manier te koppelen aan het S.H.I.E.L.D. verhaal. Loki heeft zijn zinnen gezet op een artefact dat in het bezit is van S.H.I.E.L.D. en schroomt er niet voor om een deal te maken met een buitenaards ras om het te bemachtigen.

Zo’n sterke tegenstander kan S.H.I.E.L.D. niet in zijn eentje aan, dus besluit Nick Fury (Samuel L. Jackson) het Avengers Initiative nieuw leven in te blazen. Zijn originele plan om de sterkste superhelden tot een team te smeden wordt uit de koelkast gehaald en hij overtuigt Tony Stark (Robert Downey Jr.), Steve Rogers (Chris Evans), Dr. Bruce Banner (Mark Ruffalo) en zelfs de dondergod Thor om samen tegen Loki op te trekken.

Flink wat grote namen bij elkaar dus en het zal niemand verbazen dat de film barst van actie, humor en het nodige spektakel. De special effects vliegen je om de oren en de ene superheld heeft nog ludiekere krachten dan de ander. Omdat de film bijna 2,5 uur lang is krijgen de helden individueel ook nog flink wat screentime.

Zo is Robert Downey Jr. wederom de scherpgebekte Iron Man. Het is alweer de derde film waarin hij opduikt en hij heeft er duidelijk nog plezier in. Voorheen stal vooral de charismatische Tony Stark de show, maar in The Avengers komt het futuristische arsenaal van Iron Man nog goed van pas. Hierdoor komt Iron Man een stuk beter tot zijn, ongetwijfeld omdat het contrast tussen hem en de andere superhelden niet zo hoog is.

Iemand anders die hier beter werkt dan in zijn eigen film is de Hulk, nou gespeeld door Mark Ruffalo in plaats van Edward Norton. Het is gissen naar de reden van de acteurswissel, maar Ruffalo doet het zeker niet slecht. Hij heeft sowieso meer uitstraling dan Norton, waardoor je ook het gevoel hebt dat Dr. Banner zich beter staande kan houden in een wereld met goden als Thor en Loki.

Chris Evans speelt wederom Captain America. Zijn eerdere film was de minste van de eerste vijf Marvel Cinematic Universe films en ook hier overtuigt dit personage niet echt. Hij zou een natuurlijke leiden en inspirator moeten zijn, maar ik zie het niet. De kapitein is slap vergeleken met zijn kameraden en hij heeft in zijn nieuwe pak totaal geen uitstraling. Het is een problematisch personage waar nog even aan gesleuteld had moeten worden.

Gelukkig is er ook nog Thor, uiteraard gespeeld door Chris Hemsworth. De dondergod uit Asgard komt net zo overtuigend over als Iron Man en neemt nog veel bekende gezichten mee uit zijn eerdere film. Dr. Selveg (Stellan Skarsgard) en Hawkeye (Jeremy Renner) worden allebei gehersenspoeld door Loki en hebben belangrijke ondersteunende rollen. Leuk voor hun, maar het is vooral Tom Hiddleston die de show steelt als de arrogante Loki.

Verder is er natuurlijk veel ruimte voor Nick Fury en zijn beste agenten. Helaas voegen zijn hulpjes niets wezenlijks toe aan de film, aangezien ze in het niet vallen bij de echte superhelden. Dat is jammer, want met bijna 2,5 aan speeltijd krijg je toch het gevoel dat er nogal wat overbodig materiaal in de film is verwerkt. Was The Avengers echt een slechtere film zonder Captain America en de S.H.I.E.L.D. agenten? Ik vermoed van niet.

De makers namen net iets te veel hooi op de vork, waardoor je het wel gelooft tegen de tijd dat Loki een buitenaardse invasie in werking stelt. Sowieso valt deze invasie tegen, want als Iron Man de monsters al niet neerschiet dan slaat de Hulk ze wel kapot. Er zit totaal geen spanning in het einde van de film, want je hebt nooit het idee dat iemand echt in gevaar is. Erg jammer, wat de film doet tot dat moment een heleboel goed.

Zaken als humor en interactie tussen personages bijvoorbeeld. Met name Thor en de Hulk doen het goed samen, evenals Iron Man en Loki. Regisseur Joss Whedon is geen onbekende met luchtige actie en je moet hem nageven dat de film wat humor betreft goed in elkaar zit. Wel merk je duidelijk dat het een tienerfilm is, wat je maar net moet kunnen waarderen. Mocht dit het geval zijn dan zal je waarschijnlijk niet in slaap vallen tijdens The Avengers. Toch een goed teken voor welke film dan ook.

[The Avengers | Blu-Ray | Regio: 2]

 

4 gedachten over “Samen staan ze sterker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s