Op zoek naar de ultieme soldaat

Captain America - The First AvengerIn de aanloop naar The Avengers (2012) mocht een film over Captain America natuurlijk niet ontbreken. Die kwam er in 2011, in de vorm van Captain America – The First Avenger. De subtitel doet vermoeden dat Marvel Studios niet helemaal overtuigd was van het appeal van deze superheld. Met goede reden zo blijkt.

Nog meer dan Iron Man of Thor moet Captain America een moeilijk personage zijn geweest om naar het witte doek over te brengen. Hij is een genetisch gemanipuleerde supersoldaat, dus op papier mag het geen probleem zijn. Maar kijk nou even naar deze kerel. Hij loopt rond in een blauw pak, draagt een helm met hierop een grote letter A en vecht met een schild. Dat werkt in een stripboek toch net wat makkelijker dan in een film.

In schril contrast tot zijn opmerkelijke voorkomen staat de serieuze setting van de film. Je zou het misschien niet verwachten, maar het verhaal speelt zich grotendeels tijdens de Tweede Wereldoorlog af en wordt semiserieus gepresenteerd. Dit is uiteraard getrouw aan de stripboeken, maar ik kan me een betere setting voorstellen voor deze fictieve superheld.

Het verhaal draait om Steve Rogers (Chris Evans), een jonge Amerikaan die niks liever wilt dan zijn landgenoten van dienst zijn in het leger. Zijn karakter is integer, maar hij heeft niet bepaald de uitstraling van een ruige soldaat. Gelukkig voor hem loopt er in Amerika een overgelopen Duitse geleerde rond die wel raad met hem weet. Doet Einstein ook mee in deze film!? Nee, dat was zelfs Marvel te ludiek, maar Dr. Erskine (Stanley Tucci) doet niet veel onder voor hem.

Dr. Erskine heeft een serum ontwikkeld waarmee hij de ultieme soldaat van Rogers kan maken. Dat is nog hard nodig, want in Duitsland loopt al iemand rond die van het serum heeft geproefd. Johann Schmidt (Hugo Weaving) is het hoofd van de Nazi unit Hydra, een beweging die hij uiteindelijk onafhankelijk maakt om zijn eigen plannetjes uit te voeren. Schmidt houdt van het nodige theater en trekt tijdens een ontmoeting met Captain America het vel van zijn eigen hoofd. Zijn bijnaam is niet voor niets Red Skull.

Het is een redelijk belachelijke film, maar dat is eerlijk gezegd niet mijn grootste bezwaar. Je weet immers van te voren dat taferelen als bovenstaande je te wachten staan. Mijn bezwaar zit ‘m meer in het feit dat er niks noemenswaardig gebeurd. Het is een oorlogsfilm, maar wel eentje die helemaal aan de banden van het jeugdige publiek is gelegd. Captain America komt, ziet en overwint. Voor een Marvel Studios film zie je nog verrassend veel mensen sterven, maar het gros van deze slachtoffers verdampen als ze door lasers geraakt worden. Dat doet de Tweede Wereldoorlog toch niet helemaal recht aan.

De film toont zijn ware potentieel pas helemaal tegen het einde, als Rogers in de huidige tijd ontwaakt uit zijn diepe slaap. Hij is overmand door paniek, maar Nick Fury (Samuel L. Jackson) weet hem gerust te stellen. Een hele film over de aanpassingsproblemen van Steve Rogers in de moderne tijd was ongetwijfeld interessanter materiaal voor een film geweest, en had de subtitel ook meer eer aangedaan.

Maar helaas. Captain America voelt aan als een moetje; een verplichte film om het publiek kennis te laten maken met dit personage. Het verhaal is totaal niet geïnspireerd en de Tweede Wereldoorlog setting is niet echt van meerwaarde. Hierom is het des te opvallender hoeveel goede acteurs er meedoen. Hugo Weaving, Tommy Lee Jones en Neal McDonough had ik zeker niet verwacht in deze film, maar ze zijn er toch echt. Het is niet genoeg om iets van de film te maken, maar ze voegen wel een vleugje kwaliteit toe aan een film die verder niet noemenswaardig is.

[Captain America | Blu-Ray | Regio: 2]

 

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Cinematiek!

2 Reacties op “Op zoek naar de ultieme soldaat

  1. Pingback: Samen staan ze sterker | patraversus

  2. Pingback: Uit de pas lopen | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s