Het beste komt als laatste

Konami GB Collection Vol. 4Met Konami GB Collection Vol. 4 bewaarde Konami het beste duidelijk tot het laatst. Er staan vier games op deze collectie, maar er is eigenlijk maar één reden om het in huis te halen: een nieuwe versie van Castlevania II – Belmont’s Revenge. Dat de overige games ook goed te doen zijn is natuurlijk mooi meegenomen.

Wat maakt Belmont’s Revenge zo speciaal vraag je je misschien af. Nou, de game poetste op overtuigende wijze de strontvlek weg die Castlevania – The Adventure in 1989 op menig LCD scherm had achtergelaten. Het is een uitermate geslaagd vervolg en deze nieuwe versie geniet alle voordelen die we kennen van andere games op deze collecties. Dat wil zeggen: kleur en minder slowdown.

Opvallend is dat men ervoor koos om de Japanse versie opnieuw te vertalen in plaats van gewoon de bestaande Europese versie op de cartridge te plaatsen. De game heeft niet alleen nieuwe tekst, maar ook een seconde of twee extra intromuziek, een nieuw titelscherm en een ander subwapen. Het is een onwaarschijnlijke keuze, maar door de Japanse versie te gebruiken onderscheidt de game zich natuurlijk wel enorm van de eerdere Westerse versies.

Behalve Castlevania staan ook Nemesis II – Return of the Hero, Yie-Ar Kung Fu en Antartic Adventure op de cartridge. Dat is wat je noemt een goede deal al zeg ik het zelf. Nemesis II heb ik al in detail besproken in zijn eigen artikel, dus laten we de loep even op de arcadegames leggen. Zoals we eerder al zagen in Konami GB Collection Vol. 2 en 3 zijn deze arcadegames opnieuw geprogrammeerd voor de GameBoy, en in feite dus exclusieve games.

Yie-Ar Kung Fu is een primitieve vechtgame die ik in mijn kinderjaren echt kapot heb gespeeld op de MSX van mijn vader. De GameBoy Color game is vrijwel identiek aan de MSX versie, met de kanttekening dat de achtergrond nou wit is in plaats van zwart. Een begrijpelijke keuze, aangezien de sprites zo beter zichtbaar zijn als je de game op een oude GameBoy speelt.

Ik ben om nostalgische redenen erg blij dat Yie-Ar onderdeel is van de collectie, hoewel de meerwaarde voor andere gamers wellicht beperkt is. De MSX versie verschilde immers nogal met de arcade versie, die veel meer special moves en tegenstanders had. Gelukkig is er ook nog Antartic Adventure, de eerste “racegame” waarin je als een pinguïn speelt.

Ook deze versie lijkt gebaseerd te zijn op de gelijknamige MSX game. Ik noemde het een racegame, maar dat is het eigenlijk niet. Je bestuurt een pinguïn die je over 3D parkoersen naar een skihut moet navigeren. Je kan alleen maar vooruit rennen en zal zodoende over de nodige obstakels moeten springen. Gaten in het ijs, zeeleeuwen en je eigen slordigheid zullen nog voor de nodige problemen zorgen. De game is wat je noemt een curiositeit, maar wel eentje uit een tijdperk waarin 3D nog niet zo soepel liep als tegenwoordig.

Vermoedelijk zal het de meeste gamers een zorg zijn of de twee arcadegames goed zijn overgezet of niet. Belmont’s Revenge is immers de hoofdattractie, op de voet gevolg door het obscure Nemesis II. Voor fans die beide games al hebben heeft deze collectie niet heel veel meerwaarde, maar voor prijsbewuste gamers van jongere leeftijd biedt Konami GB Collection Vol. 4 ongekende waarde. Laat ‘m zeker niet liggen als je ‘m ooit ziet liggen voor een goede prijs.

[Konami GB Collection Vol. 4 | GameBoy Color | Regio: Europa]

Advertenties

2 gedachten over “Het beste komt als laatste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s