Ook goden vallen uit de lucht

ThorOm een of andere reden achtte ik Thor (2011) altijd een ongebruikelijke kandidaat voor een verfilming. Zat er echt iemand te wachten op een film over de dondergod uit het mythische Asgard? Blijkbaar wel, want de film deed het goed in de bioscoop. En nou begrijp ik ook waarom. In navolging van Iron Man (2008) wist Marvel Studios namelijk ook Thor overtuigend tot leven te wekken.

De film draait vanzelfsprekend om Thor (Chris Hemsworth), zoon van Odin (Anthony Hopkins) en kroonprins van Asgard. Hij is een nogal heetgebakerd figuur, tot grote ergernis van zijn broer Loki (Tom Hiddleston). Loki is een jaloers mannetje en weet Thor te verbannen naar onze vieze aardbol. Hier begint de dondergod zijn grootste avontuur. Zonder zijn superkrachten moet hij zich staande weten te houden op onze planeet, wat nog niet zo makkelijk is.

Gelukkig kan hij op de hulp rekenen van een groepje astronomen. Met name Dr. Jane Foster (Natalie Portman) loopt maar al te graag kwijlend achter hem aan. Je zou denken dat Portman ook wel een zwaardere rol had kunnen spelen, maar ach. De romance tussen Thor en zijn Aardse meisje neemt genadig genoeg niet al te veel screentime in beslag, dus het is vrij onschuldig. Ook zijn strijdmakkers uit Asgard duiken op een gegeven moment op, maar dit zijn duidelijk de mindere goden. Ze voegen in ieder geval niks toe aan de film, die vooral om Thor en Loki draait.

Net zoals in de andere films in het Marvel Cinematic Universe is ook hier een rol voor de organisatie S.H.I.E.L.D. weggelegd. We zagen Clark Gregg eerder al in Iron Man en Iron Man 2 (2010), en ook hier speelt hij agent Phil Coulsen. Hij onderzoekt de crash van Thors hamer op aarde en maakt het leven van Thor en co nog aardig zuur. Op voorspelbare wijze is er ook nog een cameo voor Nick Fury (Samuel L. Jackson) weggelegd, waarmee kijkers alweer voor The Avengers (2012) worden lekker gemaakt.

Wat opvalt is dat men een veel betere balans wist te vinden tussen actie en humor dan in Iron Man 2 en The Incredible Hulk (2008). Thors onbekendheid met het leven op aarde brengt op natuurlijk wijze humoristische situaties met zich mee, maar er is tegelijkertijd veel ruimte voor actie. Met name het gevecht op ijsplaneet Jotunheim in het begin van de film is goed gedaan, waarin alle strijders goed uit de verf komen.

Hoewel het zeker een vermakelijke film is vraag ik me wel af hoe Marvel Studios in vredesnaam acteurs als Natalie Portman, Anthony Hopkins en Idris Elba in een film als deze wist te casten. Dergelijke namen associeer je toch niet meteen met een superheldenfilm voor tieners. Wellicht dat ze allemaal stiekem stripboeken lezen? Wat de reden ook is, de film gedijt goed bij hun aanwezigheid. Met name Hopkins en Elba komen imposant over, terwijl ze relatief beperkte rollen hebben.

En zo is Thor dus een verrassend leuke film. Sterker nog, van de eerste Marvel Cinematic Universe films is het wat mij betreft de sterkste. Met stip nog zelfs. Zeker niet slecht voor een film gebaseerd op een relatief onbekend personage.

[Thor | Blu-Ray | Regio: 2]

 

Advertenties

4 gedachten over “Ook goden vallen uit de lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s