De gulle gever slaat weer toe

Konami GB Collection Vol. 3Hoewel je bedrijven natuurlijk niet te snel als gulle gevers moet neerzetten kan ik de GameBoy collecties van Konami erg waarderen. Ze bieden een breed assortiment aan oude games, waarvan veel ook tegenwoordig nog goed speelbaar zijn. Het tweede volume was het zwakke broertje in de reeks, maar Konami GB Collection Vol. 3 maakte dat helemaal goed.

Met de derde collectie wist men namelijk vier games te bundelen die elkaar echt goed aanvullen. Pop’n TwinBee is een shoot ‘em up, Mystical Ninja starring Goemon is een actiegame, Motorcross Maniacs is een (gedateerde) genreklassieker en Guttang Gottong is een obscure arcadegame voor liefhebbers van treinen en schuifpuzzels. Voor ieder wat wils dus en de games hebben elk hun pluspunten.

De grootste verrassing van dit kwartet is zonder twijfel Mystical Ninja. Deze game kwam in 1991 uit in Japan, maar zag nooit een release in het Westen. Ook Konami maakte vroeger wel eens een blunder, maar die wordt hier met vertraging dus goed gemaakt. De nieuwe vertaling is niet bijzonder hoogstaand, maar dat is ook niet nodig voor deze relatief simpele actiegame. Het speelt in dezelfde stijl als de allereerste Goemon games op de MSX en Famicom en is een leuke update van deze oude games.

Minstens net zo opvallend als Mystical Ninja is de aanwezigheid van Guttang Gottong. Net zoals Frogger opeens speelbaar was in de vorige collectie duikt ook hier een arcadegame voor het eerst op het systeem op. Voor mij is dit een speciale game, aangezien de MSX versie een van de eerste games was die ik ooit heb gespeeld. Op de MSX heette het nog Crazy Train en ik heb er als klein jochie echt uren mee doorgebracht. De game is op vrij geniale wijze een kruising tussen een schuifpuzzel en een spoornetwerk. Het is aan jou om al rijdend de stukjes rails zo te schuiven dat je locomotiefje passagiers op stations kan oppikken. Het enige waar je op moet letten zijn andere spoorgebruikers en doodlopende wegen. Niemand zit immers op een treinongeluk te wachten.

Omdat het grafisch toch al weinig voorstelde heeft het de sprong naar de GameBoy makkelijk gemaakt. Ook de besturing is erg simpel en heb je zo onder de knie. Naarmate je verder komt zullen de schuifpuzzels groter worden, maar alles blijft redelijk overzichtelijk op het kleine scherm van de GameBoy. Wat dit betreft is het wederom een puike conversie van Konami en je vraagt je af waarom ze niet gewoon een arcade compilatie voor het systeem hebben gemaakt in plaats van dit soort games over de GB Collections te verspreiden.

De overige twee titels zijn in vergelijking een stuk minder opvallend. De toevoeging van kleur komt nog van pas in Pop’n TwinBee, waarin vijandige achtergrondelementen nou goed te zien zijn. Motorcross Maniacs – hier met de nieuwe titel Bikers – heeft minder baat bij kleur, maar als je de game op een GameBoy Color speelt valt wel op dat de snelheid van de game is gestabiliseerd. Een prima ontwikkeling, die we ook al zagen in bijvoorbeeld Castlevania – The Adventure op de eerste collectie. Het enige punt van kritiek is dat de multiplayer mogelijkheid uit deze games is gehaald.

Maar goed, op een paar eigenaardigheden na is dit gewoon een zeer degelijke collectie games. Ze zijn allemaal redelijk obscuur, maar laat je niet misleiden door het gebrek aan grote namen. Pop’n TwinBee is een goed alternatief voor Parodius; games als Mystical Ninja zijn een zeldzaamheid op het systeem; Motorcross Maniacs inspireerde een heel subgenre van motorstuntgames en Guttang Gottong is zo uniek dat je het gewoon eens gespeeld moet hebben. Een verzameling met meerwaarde zou ik zeggen.

[Konami GB Collection Vol. 3 | GameBoy Color | Regio: Europa]

Advertenties

Een gedachte over “De gulle gever slaat weer toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s