Harnas vliegt in cirkels

Iron Man 2Het after-credits einde van Iron Man (2008) zette de deur naar The Avengers (2012) wagenwijd open. Voordat Marvel Studios aan dat avontuur begon was er echter eerst nog Iron Man 2 (2010). Een succesvolle film brengt immers verwachtingen op een vervolg met zich mee en een filmstudio zou wel gek zijn als ze zo’n kans lieten liggen.

Het grote succes van Iron Man lijkt mij geheel toe te schrijven aan Robert Downey Jr., die volledig opging in zijn personage Tony Stark. Hij speelde hem zo goed dat zijn alter ego Iron Man eigenlijk in zijn schaduw stond. Dat was vast niet helemaal de bedoeling, maar het pakte in het voordeel van de film uit. Zo’n hightech harnas is immers voornamelijk goed voor vechtscènes, maar laten we eerlijk zijn, van dat soort films zijn er al dertien in een dozijn.

Ik vind het daarom jammer dat er in het vervolg meer screentime is weggelegd voor Iron Man. Aan de ene kant begrijpelijk – de film draagt niet voor niets de naam Iron Man – maar Tony Stark is als mens toch een stuk onderhoudender dan als levend wapen. Minstens net zo spijtig is het feit dat het verhaal voor een groot deel hetzelfde is als dat uit de eerste film, met de twist dat nou de slechterik tegen zijn wil een dodelijk wapen moet ontwikkelen.

Ivan Vanko (Mickey Rourke) ziet Tony Stark als de dief van zijn vaders erfgoed, maar komt na een impulsieve actie al snel onder de duim van wapenfabrikant Hammer (Sam Rockwell). Hammer wilt niets liever dan een lucratief contract bij het Amerikaanse leger binnenslepen en schuwt er niet voor om een gevaarlijke crimineel als Vanko in te huren om het zware werk voor hem te doen. Dat Vanko vervolgens een harnas voor zichzelf bouwt is op zijn zachtst gezegd voorspelbaar.

Om het verhaal toch een beetje diepgang te geven zien we hoe Tony Stark aan zijn eigen succes ten onder lijkt te gaan. Na de bekendmaking dat hij Iron Man is zit zijn leven ogenschijnlijk in de lift, maar hij kampt met de nodige problemen. Zo maakt de energiebron die hem in leven houdt en Iron Man van stroom voorziet hem ook langzaam dood. Daar zou ik ook depressief van worden en het is logisch dat Stark zich steeds meer in randzaken verliest, iets wat hem uiteindelijk een Iron Man pak kost.

Hier komt het personage Rhodes (nou gespeeld door Don Cheadle) om de hoek kijken, die in de eerste film nog zo weinig te doen had. Rhodes ontpopt zich tot War Machine en trekt uiteindelijk met Iron Man ten strijde tegen Vanko en zijn drones. Dat klinkt beter dan het in werkelijkheid is, want voordat je op dat punt aankomt moet je wel eerst een zeer matige destillatie van de eerste film doorzitten. En dit gevecht voelt eigenlijk ook net zo nep aan als het laatste gevecht in de vorige film, simpelweg omdat het overduidelijk CGI is.

Dankzij de vergrote aanwezigheid van Nick Fury (Samuel L. Jackson) en zijn organisatie S.H.I.E.L.D. lijkt de film zijn kijkers eigenlijk alleen maar klaar te willen stomen voor The Avengers. Links en rechts zijn er ook verwijzingen naar Thor, Captain America en de Hulk. Als Iron Man 2 daarom al ergens goed voor is dan is het reclame maken voor andere films. Dat is het goed recht van Marvel Studios, maar ik ervoer de film hierdoor en het ongeïnspireerde verhaal vooral als tijdverspilling.

[Iron Man 2 | Blu-Ray | Regio: 2]

 

Advertenties

2 gedachten over “Harnas vliegt in cirkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s