Penguins en kikkers strijden om je tijd

Konami GB Collection Vol. 2In navolging van hun eerste verzameling GameBoy games bracht Konami in 2000 Konami GB Collection Vol. 2 uit. Mooi zou je denken, maar vreemd genoeg zijn niet alle games even goed overgezet. Ook opmerkelijk is de aanwezigheid van Frogger, die hier voor het eerst als Konami game op het systeem verschijnt.

Net zoals op de vorige verzameling tref je hier vier games aan: Parodius, Quarth, Track & Field en Frogger welteverstaan. Wat mij betreft is Parodius veruit de beste game van dit viertal, niet in de laatste plaats omdat de mensen van KCE Japan en TOSE er genoegen mee namen om deze game alleen maar een beetje in te kleuren. Quarth (nou omgedoopt tot “Block Game”) en Track & Field komen er wat dit betreft slechter vanaf, aangezien ze niet langer multiplayer zijn te spelen.

Als het daarbij bleef dan was dat flauw geweest, maar geen dealbreaker. Iemand moet echter een hekel aan Track & Field gehad hebben, want maar liefst zes van de elf spelonderdelen ontbreken in deze versie! Nou is er sowieso niet veel reden om deze game op een handheld te spelen, maar om het actief minder aantrekkelijk te maken gaat wel heel erg ver. De motieven van Konami om 50% van Track & Field uit de game te snijden zijn helaas niet te doorgronden.

Ook vreemd is dat men een arcade game aan de verzameling heeft toegevoegd, in plaats van een echte GameBoy game. Nou heb ik geen hekel aan Frogger, maar waarom bijvoorbeeld geen Raging Fighter of Kid Dracula? Dat zijn zomaar twee obscure titels die perfect op een verzameling als deze hadden gepast. Nou is Frogger een regelrechte klassieker, maar thematisch gezien valt het een beetje uit de toon op deze verzameling. Gelukkig had men wel wat moeite in deze versie van de game gestoken, waardoor het automatisch een van de betere Frogger varianten op het systeem is.

Zoals vanouds moet je een kikkertje van onderaan het scherm naar een hol bovenin het beeld zien te loodsen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want voordat je boven bent moet je eerst een drukke straat en een riviertje oversteken. Een goede keuze van de makers was om de straat en het riviertje op de GameBoy elk hun eigen scherm te geven. Hierdoor zijn beide onderdelen overzichtelijk en kan je makkelijk focussen op de actie op het scherm. Een goede GameBoy game is ontworpen met de beperkingen van het systeem in het achterhoofd en wat dit betreft komt Frogger goed voor de dag.

Ondanks de goede speelbaarheid voelt Frogger echter vooral aan als een tussendoortje – een digitale snack zeg maar. Parodius is toch echt de game waarom je deze verzameling in huis wilt halen, gevolgd door het obscure Quarth. Aan de gehavende versie van Track & Field heb je helaas niet zo veel, hoewel het ook met alle elf sporten nog steeds geen geschikte handheld game zou zijn geweest. Ik zeg, probeer Konami GB Collection Vol. 2 vooral te zien als een luxe versie van Parodius en dan vallen de matige extra games ineens een stuk mee. Geen fan van Parodius? Geen zorgen, er zouden nog twee verzamelingen volgen.

[Konami GB Collection Vol. 2 | GameBoy Color | Regio: Europa]

Advertenties

3 gedachten over “Penguins en kikkers strijden om je tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s