Generaal voelt zich bestolen

The Incredible HulkAls voorbode op The Avengers (2012) mocht een film over de Hulk natuurlijk niet ontbreken. In 2005 was The Hulk al uitgebracht, maar Marvel Studios wilde het bestaan van deze film liever vergeten. Een reboot was daarom onvermijdelijk en deze kwam in de vorm van The Incredible Hulk (2008).

In het intro wordt zeer beknopt het nieuwe oorsprongverhaal getoond, waaruit blijkt dat de Hulk een militair experiment is dat flink de soep in was gelopen. Sindsdien is Bruce Banner (Edward Norton) op de vlucht voor het Amerikaanse leger. Hij schuilt in een Braziliaanse sloppenwijk, waar hij een simpel leven leidt als fabriekmedewerker.

Het zou een vreemde film zijn als het leger hem toch niet wist te vinden, en dat gebeurt natuurlijk al vrij snel. De reden dat men op zoek is naar de Hulk is niet zozeer omdat hij een ongeleid projectiel is, maar omdat ene generaal Ross (William Hurt) hem ziet als zijn eigendom. Saillant detail is dat de dochter van Ross de ex is van Bruce Banner. Ze heeft niet bepaald een hoge pet op van haar vader, waardoor hij uiteindelijk een ander middel nodig heeft om de Hulk onder controle te krijgen.

Een tweede Hulk zeg maar. Gelukkig kent Ross precies de juiste soldaat om in een monster te veranderen. Emil Blonsky (Tim Roth) is het soort persoon dat een hond neerschiet gewoon omdat ie het leuk vindt en is een gewillig proefpersoon voor de experimenten van Ross. Zijn meedogenloze karakter doet de film nog best goed, want je hebt echt een bloedhekel aan deze eikel wanneer de Hulk op hem in begint te slaan.

En slaan zal de Hulk veel doen. Het is een op en top actiefilm, waarvan je geen spatje diepgang hoeft te verwachten. De Hulk zelf ziet er helaas een beetje nep uit, maar qua choreografie en special effects kom de film zeker goed voor de dag. De Hulk vernietigt met hetzelfde gemak een paar gebouwen als vuurgevaarlijke legervoertuigen. Hoe zijn huid al die kogels weert is mij een raadsel, maar gammastraling doet blijkbaar vreemde dingen met je lichaam.

Ik vind het contrast tussen deze film en Iron Man uit hetzelfde jaar ook interessant. In Iron Man ligt de nadruk juist op de mens Tony Stark en is het harnas zelf maar weinig interessant. In Hulk is het omgedraaid en komt de film het meest tot leven wanneer de Hulk actief is. Of dat een bewuste keuze van de schrijvers is of gewoon gebrek aan charisma van Edward Norton weet ik niet, maar het viel me wel op nadat ik beide films kort na elkaar had gezien.

Net zoals Iron Man, Thor (2011) en Captain America (2011) is ook deze film onderdeel van het zogeheten Marvel Cinematic Universe. Dit betekent dat alle gebeurtenissen in deze film in principe ook relevant zijn voor de andere films. Meer dan een cameo voor Robert Downey Jr. zit er echter niet in. Dat is misschien maar beter ook, want Iron Man 2 (2010) voelt dankzij randzaken te veel aan als een opwarmertje voor The Avengers. The Incredible Hulk houdt zich gelukkig vooral met de Hulk bezig en is daarom alleen al een veel betere film.

Ik moet zeggen dat het eigenlijk een best vermakelijke film is. De Hulk zorgt voor de nodige grove actie en heeft ook een paar komische momenten. De slechteriken zijn nogal eendimensionaal, maar de film pretendeert gelukkig niet meer te zijn dan het is. Dat wil zeggen, een film over een hele boze groene man.

[The Incredible Hulk | Blu-Ray | Regio: 2]

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Generaal voelt zich bestolen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s