Konami heeft er zin in

Konami GB Collection Vol. 1Dankzij Pokémon en de GameBoy Color wist Nintendo eind jaren 90 een nieuwe generatie gamers aan zich te binden. Andere ontwikkelaars roken ook geld, wat voor een hele stroom aan handheld games zorgde. Konami zette hun KCE Japan studio op verschillende projecten, waaronder een viertal retro collecties. In 1999 trapte men goed af Konami GB Collection Vol. 1.

De collecties begonnen hun leven in 1997 in Japan, toen nog als Super GameBoy games. De markt voor deze games was toen al flink ingekrompen in het Westen, waardoor ze hier nooit zijn uitgebracht. Maar een mooie game moet je natuurlijk niet op de plank laten liggen. Onder het toeziend oog van KCE Japan voorzag alleskunner TOSE de oude collecties van kleur en werden ze exclusief in Europa opnieuw uitgebracht.

Het eerste volume was een directe aanslag op mijn nostalgie en kon ik zodoende niet in de winkel laten liggen. Nemesis, Castlevania – The Adventure, The Spirit of F-1 en Probotector: als fan kan je hier geen nee tegen zeggen. Gedetailleerde besprekingen van deze games kan je nalezen door op de bovenstaande links te clicken.

De collectie is backward compatible met de originele GameBoy en zodoende maken de games niet optimaal van de nieuwe hardware. Ze hebben allemaal kleurrijke titelschermen, maar zodra je een game start valt de matige inkleuring van de spelwereld meteen op. Met name achtergronden zijn nogal flets, hoewel de sprites ook niet echt indrukwekkend zijn ingekleurd. Toch is er ook positief nieuws, want de slechtste game op de collectie heeft het meeste baat bij de GameBoy Color. Castlevania heeft namelijk iets minder last van slowdown dan op de originele hardware.

Dit is overigens niet de enige aanpassing die opvalt. Zo heet Nemesis hier Gradius en is The Spirit of F-1 omgedoopt tot Konami Racing. Vreemder nog is het feit dat Probotector – ondanks een nieuw titelscherm – gewoon de Japanse versie van Operation C is, waardoor de fraaie Probotector robots afwezig zijn. Dit heeft tevens het bijeffect dat het level select scherm altijd aanwezig is als je de game start. Mja, wie de originele games nooit heeft gespeeld zal dit allemaal natuurlijk niet opvallen.

Voor de rest zijn de games identiek aan hun originele incarnaties. De grote reden om deze collectie in huis te halen is dan ook het feit dat de games een beetje zijn ingekleurd en met zijn vieren op één cartridge staan. Mijn persoonlijke mening over dit soort collecties is dat ze in de regel net zo goed zijn als de beste game die er opstaat, wat in dit geval Probotector is. Als we het daarom mogen zien als Probotector in kleur met drie extra games dan valt er weinig te klagen.

Voor Konami was het ook een makkelijke manier om een beetje geld in het laatje te krijgen, wat ongetwijfeld hielp toen ze het systeem serieus gingen ondersteunen met games als Metal Gear Solid en Survival Kids. De collectie was dermate succesvol dat ook de overige drie de reis naar Europa zouden maken. Je ziet ze tegenwoordig niet meer zo snel tweedehands, hoewel de prijs van een enkele cartridge waarschijnlijk voordeliger is dan vier games apart kopen. Mooi dus dat deze verzamelingen ook met terugwerkende kracht nog waar voor je geld bieden.

[Konami GB Collection Vol. 1 | GameBoy Color | Regio: Europa]

 

5 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

5 Reacties op “Konami heeft er zin in

  1. Pingback: Penguins en kikkers strijden om je tijd | patraversus

  2. Pingback: De gulle gever slaat weer toe | patraversus

  3. Pingback: Op weg naar de kern | patraversus

  4. Pingback: Pauzeren in de pitstop | patraversus

  5. Pingback: Laat het maar aan de robots over | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s