Feestbeest in blik

Iron ManIron Man moet wel een van de meest stijve en duffe actiehelden aller tijden zijn. Het harnas is zo expressieloos dat een film hieraan wijden me een ondankbare taak lijkt. Toch is het Marvel gelukt om de redelijk vermakelijke film Iron Man (2008) te maken.

De film vertelt het oorsprongverhaal van Iron Man, aangepast aan de moderne tijd. Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een excentrieke miljonair die van zijn vader een wapenfabrikant heeft geërfd. Hij is een tikje naïef en focust zich liever op de plezierige kant van het leven dan de harde realiteit van oorlog. Uiteraard wordt er achter zijn rug om aan zijn stoelpoten gezaagd, wat al snel leidt tot zijn gevangenneming door Afghaanse rebellen.

Het is een beetje vergezocht, maar de enige manier om zichzelf uit de shit te redden is door een geavanceerd harnas in elkaar te knutselen. Ergens in een grot onder bewaking ook nog wel. Alsof dat niet ongeloofwaardig genoeg is zien we hem eerst ook nog een superbatterij bouwen, zodat hij een magneet op zijn borst kan plaatsen die metalen scherven in zijn bloed uit zijn hart houdt. Als dit geen stripboekverfilming is dan weet ik het ook niet meer.

Naar mijn mening zijn de scènes betreffende Iron Man daarom ook het zwakste. Ironisch genoeg zit de kracht van de film niet in het robotische harnas waaraan de film zijn naam ontleent. Nee, de drijvende kracht is zonder twijfel de mens Tony Stark zelf. Hij is wellicht nog het best te vergelijken met Bruce Wayne, een andere miljonair die graag feestjes afwisselt met misdaad bestrijden. Als Stark niet aan het knutselen is in zijn kelder dan gaat hij wel van de bil met mooie vrouwen. Het leven van een miljonair heeft zo zijn voordelen en Downey Jr. heeft zichtbaar plezier met zijn rol.

Hij speelt zijn rol zo goed dat je haast zou vergeten dat er ook nog andere personages zijn. Zo zien we Gwynith Paltrow als Pepper Potts, de loyale assistente van Stark. Deze vrouw probeert zo professioneel mogelijk met de grillen van haar baas om te gaan, maar het is overduidelijk dat ze ook diepere gevoelens voor hem koestert. Ik moet het de film nageven dat het ons niet opzadelt met een geforceerde romance, iets wat je helaas maar al te vaak ziet.

De personages van Terrence Howard en Jeff Bridges komen helaas minder goed uit de verf. Ze spelen respectievelijk legerofficier James Rhodes en Starks rechterhand Obadiah Stane. Rhodes lijkt vooral aanwezig zodat het publiek al bekend was met hem in de tweede film en Stane is een haast stereotype slechterik. Alsof zijn naam alleen al niet genoeg weggeeft is hij ook nog eens kaal en heeft hij een baard. En ja, hij draagt een zwart overhemd tegen het einde van de film.

Wat ook niet echt getuigt van creativiteit zijn de Afghanen als slechte partij. De film is nog verrassend gegrond in de realiteit, maar de keuze om een land dat echt in de problemen zit voor een verfilming van Iron Man te gebruiken vind ik een beetje in slechte smaak. Om nog maar te zwijgen over onorigineel. Een film waarvan de sterkste momenten die van slapstick humor zijn hoeft zich sowieso niet in een echt oorlogsgebied te plaatsen als je het mij vraagt.

Maar goed, ondanks de weinig originele slechteriken en de matige ondersteunende personages – inclusief Iron Man zelf – werkt de film nog steeds als een vermakelijke blik in het leven van Tony Stark. Robert Downey Jr. brengt deze man echt tot leven en de film zit vol leuke humor. Dat er ook nog veel dingen ontploffen is voor een jonger publiek ongetwijfeld ook mooi meegenomen. Niet slecht voor een film over een vliegend harnas.

[Iron Man | Blu-Ray | Regio: 2]

6 gedachten over “Feestbeest in blik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s