Atletisch op knoppen rammen

Track & FieldWie vroeger in atletiek geïnteresseerd was had in Konami een goede vriend. Dit bedrijf bracht immers het toonaangevende Track & Field uit, waarin diverse Olympische sporten gespeeld konden worden. Atleten moeten vaak van evenement naar evenement reizen, dus een GameBoy versie mocht natuurlijk niet ontbreken.

Ironisch genoeg kenmerkt de Track & Field reeks zich door een uitermate lompe speelwijze. Waar atleten in het echte level volledig geconcentreerd hun sport moeten beoefenen, draait een potje Track & Field meestal om zo hard mogelijk op de knoppen te rammen. Twee mensen die deze games tegen elkaar spelen zijn daarom allerminst sierlijk te noemen. In het verlengde hiervan is het ook maar vreemd dat de game op de GameBoy is uitgekomen, want met een beetje pech ram je het systeem helemaal kapot.

De opzet van de handheld versie is namelijk precies hetzelfde als in de speelhal. Je kan elf sporten beoefenen, waarbij je een digitale atleet vooruit moet stuwen door zo snel mogelijk de A en B knoppen in te drukken. In sporten waar je ook nog moet springen of iets weggooien volstaat een druk op de d-pad om je actie te maken. Het is één van de simpelste besturingen die je ooit in een game zal tegenkomen, maar tegelijkertijd totaal ongeschikt voor een handheld game.

Probeer je maar eens voor te stellen hoe je de game het beste kan spelen. Je rechterduim is waarschijnlijk niet snel genoeg om topsnelheden mee te halen. Zodoende moet je de GameBoy neerleggen en zo hard mogelijk met een of meer vingers over de knoppen bewegen. Met je snelheid zit het op deze manier wel goed, maar krijg je dan nog wel iets mee van wat er op het scherm gebeurd? Vermoedelijk niet.

Om het meeste uit de game te halen moet je het dan ook op een Super GameBoy of GameBoy Player spelen. Met een controller in de hand zal je veel makkelijker kracht kunnen zetten en vallen de puzzelstukjes al snel op de juiste plek. Maar wie dat doet kan net zo goed een van de vele consolevarianten van de game spelen. Op die manier heb je tenminste ook nog wat kleur in beeld.

Track & Field is dus niet echt iets wat je op een handheld moet spelen. Toch weerhield dit Konami niet ervan om het opnieuw uit te brengen op de GameBoy Color, als onderdeel van Konami GB Collection Vol. 2. Dit is een onverwacht opvallende overzetting, want men nam geen genoegen om een alleen maar een beetje kleur aan de game toe te voegen. Nee, om onverklaarbare redenen is de multiplayer optie verdwenen, alsmede maar liefst zes van de elf sporten. Als Konami hiervoor niet een medaille voor onvermogen verdient dan weet ik het ook niet.

Maar goed, eigenlijk had men net zo goed de hele game achterwege kunnen laten, want het is simpelweg niet goed speelbaar op een handheld. Dat zeg ik overigens met enige spijt, want dit oersimpele sportgenre bevalt me verder prima. Wie nog nooit een potje Track & Field met een paar vrienden heeft gespeeld heeft iets gemist. Niks zo leuk als samen op knoppen rammen en hopen dat je het beter dan je maten hebt gedaan.

[Track & Field | GameBoy | Regio: Europa]

Advertenties

Een gedachte over “Atletisch op knoppen rammen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s