Knallend door het leven

Motorcross ManiacsJe zou misschien denken dat een bedrijf als Konami de lancering van de GameBoy zou ondersteunen met hun grote titels, maar niks is minder waar. Hoewel games als Castlevania en Ninja Turtles niet lang op zich lieten wachten was het in 1989 Motorcross Maniacs dat uit de startblokken mocht schieten.

Konami moet dat jaar in de ban van motoren zijn geweest, want behalve Maniacs op de GameBoy brachten ze eerder ook al Motorcross Champions op de Famicom uit. Deze game was een schaamteloze rip-off van Nintendo’s Excitebike. Ook de GameBoy game heeft een beetje die simpele speelwijze van Excitebike in zich, maar is verder een totaal andere game.

Het enige waar je je in Maniacs zorgen om hoeft te maken is de eindstreep halen. Terwijl een timer langzaam maar zeker naar nul kruipt vlieg je op je motor van obstakel naar obstakel. Het is een oersimpel concept, dat in de praktijk nog pittig uitvalt. De snelste manier om de acht parcours door te komen is flink gas geven met je nitro boosts. Deze zijn echter maar beperkt voorradig. De game draait daarom dan ook meer om nitromanagement dan om echt racen.

Het raceaspect van de game is sowieso onderbelicht, aangezien je maar tegen één vriend of CPU tegenstander kan rijden. De beste tijd die je hierbij neerzet is uiteindelijk ook nog eens onbelangrijk, aangezien de game je beste tijd niet kan opslaan. Tja, dan rest er dus eigenlijk niks anders dan op zo’n belachelijk mogelijke manier door de parcours te knallen.

Na enig memorisatie heb je een goed idee waar je nieuwe boosts kan pakken, evenals waar je wheelies moet doen om de verborgen JET upgrade te bemachtigen. Met deze upgrade kan je ook boosts in de lucht doen, wat tot het nodige spektakel zal leiden. In enkele levels zie je loops en platformen waar je ogenschijnlijk niet bij kan, maar dit zijn lokkertjes om je te laten experimenteren met je boosts. De beste manier om te spelen is dus om je innerlijke maniak te omarmen en halsbrekende toeren op de parcours uit te voeren.

Pas trouwens wel op dat je niet van je motor afvalt, want dan ben je in één klap al je power-ups kwijt. De game komt duidelijk uit een ander tijdperk en memorisatie speelt een grote rol in je kans op slagen. Pas als je eenmaal door hebt hoe alles in elkaar steekt zal de uitdaging toegankelijk worden, maar ik kan me voorstellen dat veel gamers hier tegenwoordig geen geduld voor hebben.

Wat de game ook duidelijk in een ander tijdperk plaatst is de vormgeving – of wellicht het gebrek hieraan. De motorrijder is klein en rijdt moederziel alleen door grote, lege parcours. Grafisch gezien stelt het echt niks voor en is het nog simpeler dan games als Super Mario Land. Maar goed, wat wil je natuurlijk ook met het LCD scherm van de originele GameBoy? Typerend is overigens wel de soundtrack, die dan weer wel goed voor de dag komt. Goede muziek maken op de GameBoy was duidelijk eenvoudiger dan goede graphics.

Hoewel Motorcross Maniacs slechts een voetnoot in de geschiedenis van de GameBoy zou zijn heeft het wel nog enkele opvolgers geïnspireerd. De meest bekende zijn ongetwijfeld de Trials games van Finse ontwikkelaar RedLynx. Trials HD was een ongekend populaire download voor de X-Box 360 en Trials Fusion ligt momenteel voor meerdere systemen in de winkel. Ook Konami zelf zorgde nog voor opvolging, in de vorm van Motorcross Maniacs 2 op de GameBoy Color en Motorcross Maniacs Advance op de GameBoy Advance.

Mede dankzij deze alternatieven voelt de originele game ondertussen echt aan als een relikwie uit een ander tijdperk. De vliegende stunts die je kan doen zijn leuk, maar voordat deze goed gaan zal je veel tijd in het memoriseren van de parcours moeten steken. Die tijd is, als we heel eerlijk zijn, wellicht beter besteed aan andere games.

[Motorcross Maniacs | GameBoy | Regio: Europa]

1 reactie

Opgeslagen onder Digi-taal

Een Reactie op “Knallend door het leven

  1. Pingback: De gulle gever slaat weer toe | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s