Op zoek naar rijkdom

Wario Land 4Door de jaren heen heb ik altijd een zwak gehouden voor de GameBoy Advance. Voor veel mensen is het niks meer dan een poortmachine die op vergane glorie teert, maar ik deel die mening niet. Het was vooral het systeem waarop 2D games een nieuwe kans kregen, vaak met verrassende resultaten. Een van de beste games die op de GBA was geboren is zonder twijfel Wario Land 4.

De Wario Land games werden vroeger steevast gemaakt door de getalenteerde designers van Nintendo R&D1. De serie begon als een afsplitsing van de Super Mario Land games, maar met elke game verbeterde dit team hun vaardigheden. Wario Land begon als een degelijke platformer, maar in Wario Land 2 en 3 kwam de voorliefde van de makers voor complexe levels goed naar voren.

Het level design van Wario Land 3 in het specifiek is nog steeds ongekend goed doordacht. Wat het aan complexiteit had te bieden kwam het in mijn mening echter schromelijk tekort aan plezier en overzichtelijkheid. De designers moeten dit ook gedacht hebben, want voor het vervolg op de GBA zou men de ideeën uit deel 3 stroomlijnen, terwijl ook zaken uit Wario Land en Wario Land 2 terugkeerden.

Uiteraard speel je wederom als Wario, die zoals altijd op zoek is naar grote rijkdom. Hij meent deze te kunnen vinden in een oude piramide, waarin hij 17 levels zal moeten doorzoeken om daar allerhande schatten te vinden. Zo’n uitdaging laat hij zich natuurlijk geen twee keer zeggen.

Wat meteen opvalt is dat Wario niet langer onsterfelijk is. Dit was een kenmerkend onderdeel van de vorige twee games, maar men heeft het hier losgelaten om een meer traditioneel spelverloop mogelijk te maken. Wat niet is veranderd is de mogelijkheid om Wario van gedaante te laten veranderen door middel van contact met bepaalde vijanden. Omdat dit haaks staat op zijn hervonden sterfelijkheid heb je een ruime levensbalk.

Een terugkerend element uit Wario Land 3 zijn de schatkisten die je in elk level moet vinden. Een groot probleem met die game was het feit dat je elk level vier keer uit moest spelen om alle kisten te vinden. In deel 4 pakte men dat wat slimmer aan en kan een oplettende speler alle vier de kisten in één keer vinden. Dat is maar goed ook, want je hebt ze uiteindelijk allemaal nodig om de weg naar de eindbaas te openen.

Net zoals in de andere games zitten de levels vol met geheime plekjes. Voor sommige moet je slim gebruik maken van Wario’s gedaantewisselingen en voor andere moet je simpelweg blindelings tegen muren aan rammen. Om het geheel wat meer in de richting van actiegame te duwen is er ook een element van paniek aan de game toegevoegd, in de vorm van een zelfdestructieve timer die je in elk level moet activeren om de uitgang te kunnen bereiken.

Het mooie aan de game is dat de bovenstaande elementen perfect met elkaar samenwerken. Met de gedaantewisselingen kan je nieuwe plaatsen bereiken, waar je belangrijke schatten kan vinden. Dankzij de bom die je in elk level zal ontsteken moet je echter oppassen dat je in je haast richting de uitgang niet het leven laat in de zoektocht naar nog meer schatten.

Een game als deze zou natuurlijk nog steeds niks zijn zonder goede besturing, maar ook op dit punt stelt het niet teleur. Wario heeft al zijn typerende moves uit de vorige games, aangevuld met de mogelijkheid om te rennen via de R knop. De besturing voelde nog nooit zo goed en je kan merken dat de stap van GameBoy naar GBA duidelijk van meerwaarde was.

Ook audiovisueel mag de game er wezen. Wario is op typerende wijze geanimeerd en de vijanden zijn een stuk memorabeler dan de vreemde wezens uit Wario Land 3. De achtergronden zit vol met kleur en detail en de game had zeker niet misstaan op de Super NES. Ook de muziek is van hoge kwaliteit en je kan goed horen dat dezelfde mensen die deze game hebben gemaakt later ook bij het baanbrekende Wario Ware waren betrokken.

Sterker nog, je kan het niet alleen horen, maar ook spelen. Net zoals in de andere Wario Land games zijn er weer een aantal minigames die je kan spelen. Deze komen qua visuele vormgeving en geluid sterk overeen met de microgames die we later in Wario Ware konden spelen. Zo blijkt Wario Land 4 niet alleen een ijzersterke game an sich te zijn, maar ook directe inspiratie voor Wario Ware.

De minigames verbleken echter bij de echte levels. 17 klinkt misschien als een laag aantal, maar geloof me dat ze stuk voor stuk goed ontworpen zijn. Om de herspeelwaarde van de game te waarborgen zal je sommige items in andere plaatsen aantreffen naargelang de moeilijkheid waarop je speelt. Dit is een prima idee, waardoor de game niet alleen moeilijker is op Hard, maar er ook wezenlijk verschil is met de standaard moeilijkheidsgraad.

Het zou helaas wel de laatste game in de serie zijn die gemaakt werd door het originele team. Tijdens een reorganisatie moesten veel Nintendo teams er aan geloven en ook R&D1 was nooit meer hetzelfde. Dat is een enorm gemis, hoewel het de bestaande games natuurlijk niet ongedaan maakt.

Wario Land 4 is tegenwoordig voor een schijntje tweedehands te vinden, dus fans van de GBA hebben eigenlijk geen excuus om het niet te spelen. Nintendo heeft de game ondertussen ook beschikbaar gemaakt op de GBA Virtual Console service op hun Wii U. Dit lijkt me niet de meest logische plek voor een handheld game, hoewel het beeld ongetwijfeld beter uitziet dan wanneer je het via een GameBoy Player zou spelen. Geef de game hoe dan ook eens een kans, want het is echt een van de betere GBA titels.

[Wario Land 4 | GameBoy Advance | Regio: Europa]

Advertenties

3 gedachten over “Op zoek naar rijkdom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s