Er zit muziek in wolken

Pop'n TwinBeeDe Super NES staat onder liefhebbers van shoot ‘m ups niet bekend als een must-have systeem, maar Nintendo’s grijze bak heeft toch een aantal degelijke games in dit genre. Met name de ondersteuning van Konami was goed, met toffe games als Parodius en Axelay als goede voorbeelden. Minder in het oog springend is Pop’n TwinBee, het vervolg op een obscure reeks arcade games.

De TwinBee games zijn niet alleen opvallend dankzij hun pastelkleurgetinte vormgeving, maar ook dankzij de verticale oriëntatie van de actie. Konami moet gedacht hebben dat er brood zat in deze formule, want begin jaren 90 was er in Europa sprake van een heuse TwinBee push. Eerst verscheen er een miniatuurversie van TwinBee Da!! op de GameBoy, gevolgd door Pop’n TwinBee en de platformgame Rainbow Bell Adventures op de Super NES.

Ik heb zo mijn twijfels of deze games een blijvende indruk wisten te maken op het gamelandschap van de jaren 90, maar Pop’n TwinBee valt in ieder geval op als een van de betere shoot ‘m ups op de Super NES. De vormgeving doet sterk denken aan die van Parodius en er is ook een uniek power-up systeem.

In TwinBee komen power-ups in de vorm van gele bellen die je uit wolken moet schieten. Je kan een gele bel oppakken voor punten, maar je kan er ook een paar keer tegen schieten zodat deze van kleur verandert. Elke kleur staat voor een bepaalde power-up en de truck zit hem in het krijgen van de juiste power-up zonder dat je de gewilde kleur van een bel wegschiet tijdens het schieten op vijanden.

Je krijgt in de eerste twee levels genoeg ruimte om op kracht te komen, waarna je klaar bent om ook de moeilijkere levels te overleven. Opvallend is de levensbalk die je hebt – hoewel dit wel voorkwam in console shoot ‘m ups. Het is in principe een doodszonde die slordig spelen in de hand werkt, hoewel dit wordt gebalanceerd met gelimiteerde continues en het feit dat je maar één leven per continue hebt.

Gelimiteerde continues waren vroeger vaak de ultieme drempel om een game snel uit te spelen, maar omdat je in TwinBee ook hartjes kan vinden om je levensbalk mee te vullen zal je waarschijnlijk na een paar keer oefenen de game helemaal onder de knie hebben. Het is echt zo’n game die voor iedereen speelbaar is, ook op de hoogste moeilijkheidsgraad.

Dat wil overigens niet zeggen dat het geen leuke game is. TwinBee heeft het grote voordeel dat je het samen met een vriend kan spelen, iets dat erg werd gemist in andere Konami shoot ‘m ups op de Super NES zoals Gradius III en Parodius. Met een andere speler aan je zijde is de game zowaar nog makkelijker, met het komt de spelervaring zeker ten goede. Je vecht immers niet alleen tegen de vijanden, maar ook tegen je partner die op dezelfde power-ups aast als jij.

Met twee spelers zal er al snel over en weer gescholden worden, hoewel dit eigenlijk niet past bij een game waarvan de vormgeving haast kinderlijk is. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat TwinBee een soort My First Shoot ‘m Up moest zijn voor kinderen, hoewel dat niet helemaal is gelukt. Niet verwonderlijk, aangezien de mensen die de game maakten ook verantwoordelijk waren voor veel moeilijkere games.

Helaas is de Engelstalige versie alleen maar in Europa uitgekomen. Ik heb een aversie tegen PAL versies van oude games en ook TwinBee toont de tekenen van een slechte PAL conversie. Met de balken boven en onder in beeld kan ik wel leven, maar je weet toch dat de game langzamer speelt dan bedoeld. Dat is jammer, want een game uit Japan importeren om slowdown tegen te gaan is ook niet ideaal, zeker als je het (minimale) verhaal niet kan lezen.

Maar ideaal of niet, Pop’n TwinBee is ontegenzeggelijk een leuke game in een reeks van relatief onbekende shoot ‘m ups. Als je niemand hebt om mee samen te spelen dan zou ik eerder Axelay of één van de Parodius games spelen, maar als multiplayergame komt TwinBee nog goed uit de verf. Het is geen bijzonder moeilijke of lange game, maar het heeft toch een vleugje van die Konami magie.

[Pop’n TwinBee | Super NES | Regio: Europa]

2 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

2 Reacties op “Er zit muziek in wolken

  1. Pingback: Belletje trekken in de lucht | patraversus

  2. Pingback: Met je penguin de ruimte in | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s