Weemoedig over straat

R4 - Ridge Racer Type 4Vlak voor de millenniumwisseling draaide de Japanse game industrie op volle toeren en pompte het de ene klassieker na de andere uit. Na een onwennige periode waarin men de kunst van 3D games moest meesteren richtten veel ontwikkelaars zich juist op zaken waarin ze goed waren. Namco schoot met Ridge Racer goed uit de startblokken, maar het is het vierde deel, R4 – Ridge Racer Type 4, waar fans nog steeds weemoedig van worden.

Ik was er in 1999 ook bij toen deze legendarische Playstation game op de markt kwam. Voor mij was het niet het lokkertje Ridge Racer Turbo, dat je er gratis bij kreeg, de reden om achter het stuur in Type 4 plaats te nemen, maar meer de algehele uitstraling van de game. De game pakte je aandacht in de winkel met zijn oranje cover en de screenshots van sfeervolle locaties.

Wie de disc tegenwoordig in zijn Playstation stopt komt er al snel achter dat Type 4 ondanks alle vooruitgang zeer getrouw is gebleven aan zijn arcade roots. Zo kan je voor de sier ook remmen, maar profs weten natuurlijk dat je juist als een gek door bochten moet driften. Hoewel ‘driften’ eigenlijk een te realistische term is voor de elastieke manier waarop je door bochten wordt getrokken.

Realisme maakt in Ridge Racer pas op de plaats voor plezier, wat maar goed ook is. Zo kan je in Type 4 een soort story mode spelen. Hier kies je een team en een sponsor, wat onder andere de moeilijkheid van de game en de auto’s waarin je rijdt bepaald. Leuk is dat je teammanager je tussen de races door ook op de hoogte houdt van de gebeurtenissen in en rondom de grand prix.

Het zijn vaak slechts korte stukjes tekst, maar het voegt wel degelijk een beetje persoonlijkheid toe aan een genre dat het hier juist aan ontbeert. Typerend voor de tijd waarin de game uitkwam is het feit dat Namco hier niet genoegen mee nam en ook de vormgeving van de circuits uitzonderlijk goed uitwerkte.

Elk van de acht circuits zit namelijk tot het absurde aan toe vol met verwijzingen naar andere Namco games. De game lijkt haast zelfbewust van het feit dat het een Namco game is en je kan geen twee meter rijden zonder dat je ergens een reclamebord voor een andere game tegenkomt. Dat niet alleen, de auto’s zijn ook voorzien van de nodige herkenbare emblemen en een circuit is zelfs vernoemd naar de wereld uit Klonoa. (Om nog maar te zwijgen over de speelbare Pac Man.)

Je zou denken dat de aanwezigheid van Namco mascottes en logo’s de eigen identiteit van de game ondermijnt, maar niks is minder waar. Mede dankzij indrukwekkend gebruik van belichting voelt elk circuit als zijn eigen ding aan. En wat te denken van de fraaie vormgeving van de menu’s en het sterke gebruik van de kleur geel hierin? Om nog maar te zwijgen over de soundtrack.

Of beter, laten we daar zeker niet over zwijgen. De achtergrondmuziek in Type 4 kan namelijk concurreren met de beste muziek op de Playstation en is voor een groot deel debet aan de tijdloosheid van de game. Een heel team van componisten ging er eens goed voor zitten en ze leverden een progressieve soundtrack af die in schril contrast staat met de rave- en dancemuziek uit de eerdere Ridge Racer games.

Type 4 is ook al een tijdje verkrijgbaar als digitale download op het Playstation netwerk. Wie de game in digitale vorm op een HD televisie of Playstation Vita speelt zal vermoedelijk schrikken van de ondertussen gedateerde resolutie en framerate. 3D Playstation graphics zijn inderdaad niet echt sierlijk verouderd, dus de digitale versie is eigenlijk alleen een aanrader voor de fans van het eerste uur.

Voor de moderne gamer wie toch de heerlijke circuits uit Type 4 wilt ervaren is er evenwel een goed alternatief. Deze zijn namelijk geassimileerd door Ridge Racer 2 op de Playstation Portable. Dat komt mooi uit, want dat is toevallig ook de beste Ridge Racer game die er is. De keerzijde is echter dat RR2 vooralsnog alleen maar als download te krijgen is op de Japanse Playstation Store, dus wie het wilt spelen zal eerst een PSP en de game op de kop moeten tikken.

Voor wie openstaat voor de onrealistische manier van rijden en de verouderde graphics valt er in ieder geval nog veel plezier te beleven met Type 4. Het is onmiskenbaar een van de klassiekers op de Playstation en mag in één adem genoemd worden met titels als Tekken 3, Metal Gear Solid en Resident Evil 2. Als dat geen goede reden is om de game een kans te geven weet ik het ook niet. Vergeet alleen niet dat games als RR2 en Ridge Racer 7 het overbodig maken.

[R4 – Ridge Racer Type 4 | Playstation / PS One Classics | Regio: Amerika]

2 gedachten over “Weemoedig over straat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s