Tijd voor een feestje

Hyper Street Fighter II - The Anniversary EditionWaar ik in 2004 gehyped voor was? Hyper Street Fighter II – The Anniversary Edition.  Deze game is letterlijk uit oude zaken bij elkaar gerommeld, maar op een of andere manier wist Capcom het aan ons te verkopen alsof ze opnieuw het wiel hadden uitgevonden. Dat is nog een krachtig recycledesign!

Capcom moet nagegeven worden dat ze geniaal kunnen zijn op het gebied van hergebruik van oude assets. Ook al zou Hyper Street Fighter II de belofte van een nieuwe spin op Super Street Fighter II Turbo niet waar kunnen maken, dan was het nog steeds een van de meest arcadegetrouwe versies van die game. Ten tijde van de release waren de meningen op voorspelbare wijze verdeeld: critici zagen het voornamelijk als de zoveelste versie van Street Fighter II, terwijl arcade snobs vonden dat de game niet getrouw genoeg was aan de games waar het alles uit heeft gekopieerd.

De snobs hadden wellicht een punt, ware het niet dat het anno 2004 natuurlijk niet meer uitmaakte. Voor wie echte arcadegetrouwe versies van Street Fighter II wilde spelen waren er immers genoeg alternatieven die niet Hyper Street Fighter II heetten. Voor iets ruimdenkendere mensen was en is deze game echter een feest.

Wat is nou precies de opzet van de game? In principe is het Super Street Fighter II Turbo met de mogelijkheid om ook varianten van de personages gebaseerd op de voorgaande vier Street Fighter II games te spelen. Dit betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld als SF2 Honda tegen SF2 Turbo Balrog kan spelen. De gemiddelde gamer zal de onderlinge verschillen van deze games waarschijnlijk nauwelijks opmerken, maar voor veteranen valt er nog veel te experimenteren.

Zaken zoals invincibility frames, timing van combo’s en de start-up frames van worpen willen nog wel eens drastisch verschillen tussen de vijf games. Ook hebben de personages niet altijd dezelfde special moves afhankelijk van welke versie je speelt. De vanilla SF2 personages missen bijvoorbeeld veel moves die je wel met hun SSF2T varianten kan doen, maar compenseren dit met de ludieke schade die ze met hun aanvallen aanrichten.

De programmeurs die aan de game hebben gewerkt moeten echte hardcore fans zijn geweest. Zestien personages opnieuw ontwerpen in de gelijkenis van vier oudere games kan alleen maar als monnikenwerk omschreven worden. Ook Japanners zijn slechts mensen, dus het is begrijpelijk dat ze niet 100% in hun opdracht zijn geslaagd. Of sommige elementen uit de oude games omwille van balancering zijn veranderd of omdat het simpelweg niet mogelijk was om iedereen authentiek te laten spelen is niet duidelijk, maar het is deze lui vergeven.

Wat veel critici niet inzien is dat Capcom met louter tweedehands assets toch maar mooi weer een prima spelende variant van Street Fighter II heeft afgeleverd. Met plezier stop ik ‘m nog regelmatig in mijn Playstation 2 en elke keer ontdek ik wel iets nieuws als ik tegen vrienden speel. Eigenlijk mag ik Capcom niet beschuldigen van recyclen, want dit is meer iteratief design dan echt parasiteren op het harde werk van een vorige generatie ontwikkelaars.

Omdat de game ter gelegenheid van het vijftien jarige bestaan van de serie uitkwam biedt deze Anniversary Edition ook een handjevol extra’s. De meest opvallende is de aanwezigheid van de Street Fighter II anime, die je vanuit het optiemenu kan bekijken. De compressie is niet echt geweldig en de film is ook slachtoffer van censuur, maar het was zeker een positief gebaar richting de fans.

Een andere leuke extra is de aanwezigheid van drie soundtracks voor tijdens de gevechten. Je kan kiezen uit CPS1 en CPS2 muziek, alsmede de arranged soundtrack van de 3DO versie van Super Street Fighter II. Laatstgenoemde klinkt natuurlijk het beste, maar de CPS1 muziek raakt nog altijd mijn nostalgische snaar. Speel de game met deze muziek en waan je weer even in de jaren 90 toen je Street Fighter II nog gewoon in speelhallen kon spelen.

Minstens net zo nostalgisch als de muziek zijn de graphics, die ten opzichte van Super Street Fighter II Turbo nauwelijks zijn aangepast. Leuk is dat de portretten en geluidseffecten van de personages ook worden aangepast als je een oude variant speelt. Minpunt aan de graphics is trouwens wel dat de game niet in een lage resolutie weergegeven wordt. De oude graphics worden geupscaled, waardoor het beeld altijd een beetje wazig is.

Ik weet het, de oude garde Street Fighter II fans snobs noemen en dan zelf snobberig gaan doen over de beeldresolutie. Het is niet sjiek, maar ik vind het tragisch dat veel PS2 games nooit gebruik maakten van de verschillende grafische mogelijkheden van het systeem. Progressive scan wordt ook niet ondersteund, hoewel je de PAL versie gelukkig wel gewoon in 60hz kan spelen.

Dat laatste is in principe uitstekend, hoewel je nog steeds moet overwegen om de Amerikaanse variant op de kop te tikken. In Amerika was Hyper Street Fighter II namelijk onderdeel van Street Fighter Anniversary Collection en kwam het gebundeld met een uitstekende versie van Street Fighter III – Third Strike. Deze collectie was in Europa ook voor de X-Box uitgekomen, dus als je dubbel en dwars waar voor je geld wilt krijgen weet je wat je moet doen.

Ik kan me voorstellen dat Hyper Street Fighter II voor veel mensen wellicht niks meer is dan de zoveelste variant op Street Fighter II, nauwelijks te onderscheiden van de rest. C’est la vie. Voor deze mensen is vermoedelijk Super Street Fighter II Turbo HD Remix gemaakt, een game die nieuw is omwille van nieuw zijn. Echte fans doen er beter aan om Hyper Street Fighter II een kans te geven. Wat mij betreft is het een tijdloze topgame, eentje die zijn aankoop door de jaren heen dubbel en dwars heeft terugbetaald.

[Hyper Street Fighter II – The Anniversary Edition | Playstation 2 | Regio: PAL]

4 gedachten over “Tijd voor een feestje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s