Max draait door

Mad MaxHoe zou de carrière van Mel Gibson er uit hebben gezien als hij nooit in Mad Max (1979) had gespeeld? Had hij dan überhaupt een carrière gehad? Wellicht niet, dus laten we maar blij zijn voor hem dat deze matige actiefilm hem flink in het zadel heeft geholpen.

In de eerste Mad Max film is de wereld nog lang niet zo naar de kloten als in de latere films en zijn we getuige van de ondergang van Max (Mel Gibson), een agent van het Main Force Patrol. Motorbendes lijken de vrije hand te hebben in de wildernis van Australië, hoewel mensen als Max bereid zijn hun leven op het spel zetten om dit gespuis een halt toe te roepen.

Dat is nobel van deze mannen, maar Mad Max is het soort film waarin het voor iedereen slecht afloopt. Hoewel Max met harde hand optreedt tegen bendeleden heeft hij ook wel degelijk een kwetsbare kant. Als hij niet op de weg tuig aan het doodrijden is zit hij namelijk graag thuis bij vrouw en kind. Omdat de film nogal voorspelbaar verloopt is het niet zozeer de vraag of zijn familie iets overkomt, maar meer wanneer het noodlot hun treft.

Helaas duurt het erg lang voordat het verhaal echt op gang komt. In de eerste helft zijn we getuige van willekeurig bendegeweld en de problemen van het Main Force Patrol, maar er zit niet echt een lijn in deze gebeurtenissen. Als de hel alsnog los breekt in de tweede helft zijn we al een aantal lijken en nare momenten verder, hoewel de ondergang van Max eerlijk gezegd zo interessant niet is. Feit is dat Max niet het meest interessante personage in de film is.

Wat dit betreft zou zijn collega Goose (Steve Bisley) een betere keuze voor hoofdpersoon zijn geweest – voor deze film in ieder geval. Het is een charismatisch personage die niet helemaal lekker in zijn hoofd is. Maar wat wil je ook als je ziet dat je harde werk uiteindelijk teniet wordt gedaan door gluiperige advocaten.

Een ander interessant personage is chef Macafee (Roger Ward). Deze flamboyante zeeleeuw van een vent wordt liefkozend Fifi genoemd en ziet er zo spectaculair uit dat het zonde is dat er niet beter gebruik van hem is gemaakt. De bendeleden komen overigens niet zo goed uit de verf. Toecutter (Hugh Keays-Byrne) is toepasselijk kwaadaardig, maar ontbeert het verder aan inspiratie. Zijn dissidente rechterhand Bubba (Geoff Parry) is interessanter, hoewel hij verder nauwelijks in het geheel voorkomt.

Hoewel het verhaal en het verloop van de film niet bijzonder goed in elkaar zitten ben ik wel te spreken over de presentatie. Max en collega’s dragen kenmerkende outfits en rijden in fraaie wagens. Het is een raadsel wie in deze waardeloze toekomst hun hardware financiert, maar het Main Force Patrol ziet er in ieder geval uit alsof ze de klus kunnen klaren.

Een ander groot voordeel is dat de film geheel in Australië afspeelt. De dialogen zijn bij vlagen moeilijk te verstaan, maar dit verstevigt wel de identiteit als Australische productie. De outback leent zich ook goed voor scènes in vervallen gebieden, hoewel dit aspect nog veel beter benut zou worden in de vervolgen.

De Mad Max reeks heeft in de loop der jaren een grote schare aan fans opgebouwd, maar ik kan me niet voorstellen dat dat aan de eerste film is te danken. Omdat het in een dystopisch Australië afspeelt is de film niet al te erg verjaard, maar het verhaal is uiteindelijk niet echt onderhoudend. Tel hierbij veel overbodige scènes en personages die op de verkeerde manier worden gebruikt op en het is begrijpelijk dat men het roer voor het vervolg rigoureus omgooide.

[Mad Max | Blu-Ray | Regio: 2]

2 reacties

Opgeslagen onder Cinematiek!

2 Reacties op “Max draait door

  1. Pingback: Kapot gaan in de woestijn | patraversus

  2. Pingback: Op volle toeren in een lege zaal | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s