Problemen in de buurt

Kick-Ass 2Het verhaal van een sukkel die langzaam maar zeker in een echte kerel veranderd en een leuke meid aan de haak slaat is op zijn minst weinig geïnspireerd te noemen, maar dit precies waar de harde actiefilm Kick-Ass (2010) om draaide. Het was een onverwacht leuke film die eigenlijk geen vervolg behoefde. Toch was er vorig jaar opeens Kick-Ass 2.

Ik voelde al nattigheid en liet de bioscoopvoorstelling van deel 2 aan mij voorbij gaan. Na het zien van de film op Blu-Ray blijkt mijn keuze achteraf terecht, want Kick-Ass 2 ontbeert het namelijk aan de scherpe randjes die het origineel meer maakte dan de standaard coming-of-age film die het in principe is.

De film gaat verder waar het origineel ophield. Buurtwacht / superheld Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) is een heuse inspiratiebron voor andere mensen en overal in Amerika nemen dappere burgers het voor elkaar op. Gekostumeerde helden zijn in elke stad te vinden en via een advertentie op internet weet Kick-Ass een groep burgerwachten bij elkaar te brengen om samen de stad veilig te houden.

Met namen als Colonel Stars and Stripes, Battle Guy, Doctor Gravity en Night Bitch weet je dat je deze mensen niet al te serieus hoeft te nemen, hoewel ze het hart op de goede plaats hebben. Ook Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) keert terug, ditmaal zonder Nicolas Cage aan haar zijde maar wel met de nodige puberhormonen.

Dit laatste is meteen een van mijn grootste problemen met Kick-Ass 2, want de film blijft erg vaak hangen in de sociale strubbelingen van Hit-Girl. We zien hoe ze meerdere pogingen onderneemt om “normale” sociale dingen te ondernemen, maar deze zijn op voorspelbare wijze gedoemd te mislukken. Dat kan natuurlijk ook niet anders, want wie opgroeit met Nicolas Cage als vader / mentor zal de nodige aanpassingsproblemen hebben.

Hit-Girl gaat al een tijdje door het leven zonder vader, maar ook Chris D’Amico (Christopher Mintz-Plasse) heeft grote moeite met het feit dat hij zijn vader heeft verloren. Vermomd als The Motherfucker zweert hij wraak te nemen op Kick-Ass en om dit te bewerkstelligen stelt hij een groep gekostumeerde slechteriken samen.

Als de film net zo vlotjes en bruut zou verlopen als het origineel dan was dit laatste aspect een recept voor groots vermaak, maar dat is helaas niet het geval. Kick-Ass 2 lijkt namelijk moeite te hebben met zijn eigen imago. Geweld, ongemakkelijke sociale situaties en stripboekreferenties zitten nog steeds in de film, maar zijn allemaal afgezwakt in een poging om een breder publiek aan te spreken. Alle acteurs zijn dan wel ouder, maar de film is overduidelijk braver dan eerst.

Kwalijk is ook dat er in de personages van Kick-Ass en Hit-Girl weinig tot geen progressie zit. Het verhaal van hoe de sukkelige Dave een gerespecteerde “held” als Kick-Ass werd was in de eerste film al helemaal verteld en in Kick-Ass 2 maakt hij weliswaar een boel nieuwe vrienden, maar doet hij verder weinig interessante dingen. Hetzelfde kan je ook zeggen over Hit-Girl, die na een boel puberale omzwervingen er achter komt dat ze toch echt geen klein kind is.

Eigenlijk is de enige positieve verrassing het personage Mother Russia (Olga Kurkulina), die voor The Motherfucker werkt. Deze reus van een vrouw had probleemloos gepast in menig actiefilm uit de jaren 80 en het is eigenlijk zonde dat zo’n memorabel figuur in een matige film als deze moet opdraven. Een andere opvallende verschijning is Jim Carrey, die veel te kort aanwezig is in een vergelijkbare rol als die van Nicolas Cage in de eerste film.

En dus is Kick-Ass 2 uiteindelijk een totaal overbodig vervolg geworden, eentje die zelfs bang is voor de meer donkere aspecten van zijn eigen verhaal. Er gaan geruchten dat een derde film in de planning staat, maar na het zien van deze film kan ik niet zeggen dat dit me een goed idee lijkt. Gelukkig is er altijd nog de originele film, die wel degelijk de moeite van het zien waard is.

[Kick-Ass 2 | Blu-Ray | Regio: 2]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s