Het leven is een wervelstorm…

DuckTales 2Het zal Dagobert Duck een deugd doen dat zijn game DuckTales 2 op de NES langzaam maar zeker een gewild verzamelobject is geworden. Hoe toepasselijk dat de rijkste eend ter wereld ook een dure game op zijn naam heeft staan. Minder blij zal hij zijn met de GameBoy versie, die financieel ook bereikbaar is voor sloebers als ik.

Eerder dit jaar kwam per toeval het eerste draagbare DuckTales avontuur ook al op mijn pad en dat beviel me allerminst. Het was een matig spelende variant op de NES DuckTales, die ook nog eens pijn deed aan mijn oren. DuckTales 2 volgt weinig verrassend hetzelfde recept als zijn voorganger uit 1989, maar komt veel beter uit de verf.

Nou mag dat natuurlijk ook wel, want er zit niet alleen vier jaar tussen de release van beide games, maar DuckTales 2 is op de NES ook een veel complexere game dan het origineel. Het begint te kriebelen bij Dagobert Duck als zijn neefjes hem op een dag een stuk van een schatkaart laten zien. De kaart is incompleet, maar als alle zes stukken bij elkaar zijn gevonden zal deze de weg naar de schat van McDuck tonen.

Het avontuur brengt je wederom naar een vijftal exotische locaties. De indeling van deze levels is losjes gebaseerd op die uit de NES game, maar doet vaker dan niet zijn eigen ding. De verbeteringen ten opzichte van de eerste game hebben ook hun weg gevonden naar de GameBoy, waardoor Dagobert onder andere drie upgrades voor zijn wandelstok kan bemachtigen.

De centrale gimmick uit de eerste game – hoge pogosprongen maken als een hyperactief konijn – is uiteraard weer van de partij, maar met de upgrades kan je nou ook bepaalde blokken breken en zware objecten wegtrekken. Het zijn geen revolutionaire toevoegingen aan het genre, maar het maakt wel degelijk een beetje diepgang in het leveldesign mogelijk.

Omdat je de levels in gewenste volgorde kan spelen ligt het niet voor de hand dat je de upgrades meteen in de meest praktische volgorde vindt. Mede om deze reden kan je levels opnieuw spelen nadat je ze hebt uitgespeeld, want de upgrades zijn ook broodnodig om de schatkaart compleet te maken. Je kan de game uitspelen zonder de schat van McDuck gevonden te hebben, maar als rijkste eend ter wereld heb je natuurlijk wel een reputatie om hoog te houden.

Die reputatie dreigt Dagobert trouwens te verliezen aan zijn grote rivaal Govert Goudglans, die ook op de hoofdprijs aast. De game is uiteindelijk nog best lastig en je bent waarschijnlijk een paar dagen kwijt eer je het zonder dood te gaan uit kan spelen. Er is natuurlijk de mogelijkheid om een continue te gebruiken, maar deze moet je wel eerst kopen met je zuurverdiende dollars. Ik weet zeker dat Dagobert dat af zou keuren.

Wellicht dat hij de muziek echter wel kan waarderen. De muziek in de eerdere GameBoy game was een regelrechte aanslag op je gehoor, maar het geluid werd voor het vervolg duidelijk verzorgt door andere mensen. Alle muziek uit de NES game is present en klinkt voor zover mogelijk als in die game. De nummers zijn niet zo memorabel als die uit de eerste game op de NES, maar passen goed bij de levels.

Qua presentatie heeft men ook nog een paar stappen vooruit gemaakt en achtergronden zijn gedetailleerd en soms zelfs geanimeerd. Helaas bewijst de GameBoy wel eens te meer dat het niet echt goed met sprites kan omgaan, want zodra er vier of meer in beeld zijn zal de game merkbaar langzamer lopen. Het is een probleem waar wel meer games last van hebben, maar qua snelheid ligt DuckTales 2 vaak meer op het niveau van de PAL versie van de NES game dan de NTSC versie.

Verder valt er eigenlijk niet zoveel te vertellen over deze game. Het is net zoals veel andere draagbare Capcom games uit die tijd een remix van de NES game en de zes nieuwe levels zitten redelijk goed in elkaar. De game is veel competenter uitgevoerd dan de eerste DuckTales en de grootste ergernissen uit die game zijn verleden tijd. Het is wel nog steeds een beetje de pauperversie van DuckTales 2, maar als je net als ik geen fortuin a la Dagobert Duck hebt liggen dan is dit een goede manier om de game te spelen.

[DuckTales 2 | GameBoy | Regio: Amerika]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Digi-taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s