Bedolven onder de blokjes

Tetris AttackIk vermoedde eerder dit jaar al dat Pokémon Puzzle Challenge wel eens de aanleiding zou kunnen worden voor een grotere interesse in Puzzle League games. Ik ken mezelf duidelijk goed, want ik heb me ondertussen flink verdiept in deze reeks. Een tijdje terug kocht ik Tetris Attack voor de GameBoy, dat nog een behoorlijk overbodige aankoop bleek te zijn.

Voordat ik verder ga met mijn relaas even een stukje geschiedenis. Tetris Attack is gebaseerd op de gelijknamige Super NES game, die op zijn beurt weer een aangepaste versie is van het Japanse Panel de Pon. Voor de Westerse release waren de anime figuurtjes ingeruild voor Yoshi en zijn vrienden uit Yoshi’s Island, maar de games spelen identiek. Het concept achter Panel de Pon is ontsprongen uit het brein van een zekere Hitoshi Yamagami, een man met een voorliefde voor actievolle puzzelgames.

Eerdere games als Tetris 2 en Yoshi’s Cookie waren niet de grote hits waar Nintendo op hoopte, maar met Panel de Pon schoot Yamagami alsnog in de roos. Het concept is oersimpel: positioneer drie of meer van dezelfde blokjes naast of boven elkaar om ze te doen verdwijnen. Veroorzaak een kettingreactie en het scherm van je tegenstander wordt bedolven onder rotzooi.

Rotzooiblokjes veranderen uiteindelijk echter in bruikbare blokjes, waardoor gevechten tussen twee spelers zeer dynamisch verlopen. Kansen golven op en neer, hoewel de speler met het meeste ruimtelijk inzicht uiteindelijk vaak wint. Dit concept is natuurlijk simpel genoeg om ook op een handheld te werken, dus zo geschiedde de GameBoy versie van Tetris Attack.

Dat was prima in 1996, maar wat wilt het noodlot? Tetris Attack is vrijwel dezelfde game als het latere Pokémon Puzzle Challenge, minus kleur en een savefunctie. Dat het op Puzzle Challenge zou lijken met een Yoshi thema had ik wel gedacht, maar dat het haast identieke games zouden zijn had ik niet kunnen dromen.

Zo kan je in Endless Mode net zo lang doorspelen totdat je verliest; in Time Trial heb je twee minuten om zo veel mogelijk punten te verdienen; in Stage Clear moet je blokjes laten verdwijnen totdat je een bepaalde lijn hebt bereikt; in Puzzle moet je voorgekookte situaties uitspelen en in VS. Com speel je tegen de computer om Yoshi’s vrienden te bevrijden. Kortom: dezelfde mogelijkheden als in de Pokémon game.

Dat klinkt misschien goed, maar er is een enorm probleem: je kan je voortgang en scores niet saven. Tetris Attack zadelt je op met paswoord na paswoord en al gauw heb je een notitieblok nodig om alles bij te houden. Het feit dat Puzzle Challenge wél je voortgang opslaat betekent dat deze game totaal overbodig is.

Het enige pluspuntje is de Super GameBoy ondersteuning. Normaal gesproken is deze adapter een lachertje, maar hiermee maak je wel multiplayer mogelijk als je maar één cartridge hebt – en laten we eerlijk zijn, niemand heeft nog een extra Tetris Attack ergens rondslingeren. Hierdoor verandert de game in een soort Tetris Attack voor paupers die geen betere versie hebben. Beter dan niks, hoewel ook dat geen eervolle titel is.

Het komt niet vaak voor dat een update van een game het origineel vrijwel waardeloos maakt, maar dat is toch precies wat Puzzle Challenge met Tetris Attack heeft gedaan. Op papier is de toevoeging van een savefuntie misschien minimaal, maar in de praktijk heeft het grote gevolgen. Tel daarbij op dat je ook veel sneller iemand zal vinden die de Pokémon variant heeft en het multiplayer voordeel van Tetris Attack verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Nee, de GameBoy versie is met stip de slechtste versie van Tetris Attack. Wellicht dat ik in de toekomst toch iets minder gewillig interessante GameBoy games moet oppikken.

[Tetris Attack | Super GameBoy | Regio: Europa]

Advertenties

Een gedachte over “Bedolven onder de blokjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s