Efficiënte wetshandhaving

DreddMet gepaste aarzeling nam ik plaats achter de televisie om Dredd (2012) te kijken. Judge Dredd (1995) was niet bepaald een onverdeeld succes te noemen en tot overmaat van ramp waren de kritieken van Dredd vorig jaar ook niet al te jofel. Wat een verrassing dan dat de film nog reuze meeviel.

Je moet het de makers nageven dat ze hun stinkende best hebben gedaan om een zo slecht mogelijke eerste indruk te maken. De film opent met een achtervolgingsscène die gedeeltelijk in slow motion afspeelt en tot overmaat van ramp ook nog barst van 3D effecten. Iemand moet gedacht hebben dat dit een spectaculaire opening was voor de film, maar de moed zakte mij in de schoenen. De criticasters zouden toch niet gelijk hebben?

Ik had geen slechtere opening kunnen verzinnen, maar tot mijn genoegen werd na het intro al snel duidelijk dat de film wellicht toch een beetje substantie heeft. Dredd doet namelijk zijn eigen ding en heeft helemaal niks met de Stallone film te maken. Wederom zijn we getuige van een standaard werkdag van de meest efficiënte wetshandhaver ter wereld, maar deze keer heeft hij het een stuk zwaarder dan voorheen.

Het is aan Judge Dredd (Karl Urban) om een rookie wegwijs te maken in Mega City One, een stad die nogal in verval is. Judge Anderson (Olivia Thirlby) is eigenlijk gezakt voor haar toelatingsexamen, maar ze krijgt een kans om zich te bewijzen omdat ze een mutant is die gedachten kan lezen. Een mutant in de wereld van Dredd klinkt misschien stom, maar je krijgt genoeg ruimte om aan het idee te wennen.

Dredd en Anderson hebben het misfortuin om een flat van tweehonderd verdiepingen binnen te vallen die toevallig in handen is van een drugsbende. Ma-Ma (Lena Headay) runt deze bende in haar eentje en zodra ze door heeft dat Dredd een van haar luitenanten in de boeien heeft geslagen laat ze het hele gebouw hermetisch afsluiten. Wat volgt is een vrij gewelddadige eerste dag voor Anderson, hoewel Dredd het allemaal wel eens gezien lijkt te hebben en kordaat met het gespuis afrekent.

Omdat de film grotendeels afspeelt in een vervallen, doch futuristische flat is het totaal niet te vergelijken met Judge Dredd. Komedie is helemaal achterwege gelaten en de film heeft een nogal donkere inslag. Het is dat Dredd op een gegeven moment “I am the law” zegt en constant een zwartrode helm draagt, want verder zijn er weinig overeenkomsten tussen beide.

Ik vond het wel opvallend dat Karl Urban zijn best leek te doen om constant een Stallone gezicht te trekken. Maar goed, wellicht is dat simpelweg hoe Dredd er uit hoort te zien. Toch lijkt Urban de Dredd act een beetje te overdoen, want hij klonk eigenlijk zoals Christian Bale’s Batman. Olivia Thirlby en Lena Headway kwamen gelukkig een stuk genuanceerder over en laatstgenoemde deed het zo slecht nog niet als het gemene hoofd van een drugsbende.

Qua presentatie stelt Dredd niet al te veel voor en lijkt het veel op andere grote actiefilms uit de laatste jaren. De film is erg donker en het CGI bloed vliegt je om de oren. De slow motion moet haast wel een mandaat van de filmstudio zijn, want de bende verkoopt een drug genaamd Slo-Mo dat een sensatie van slow motion veroorzaakt. Ik kan me niet voorstellen dat een zelfrespecterende schrijver zoiets in zijn of haar script zou verwerken.

Maar goed, het gebrek aan een eigen visuele stijl en het overmatige gebruik van special effects verhoeden niet dat de film uiteindelijk best vermakelijk is. Dredd is een eendimensionale killer met een voorliefde voor de wet, maar hij is zo goed in zijn werk dat je graag blijft zitten voor zijn spectaculaire manier van orde handhaven.

[Dredd | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s