Nieuwe kleren van de muis

The Magical Quest starring Mickey MouseHoewel ik kan genieten van een goede herfstwandeling zit ik de laatste tijd toch meer binnen dan me lief is. Zolang er geen einde komt aan het vieze weer rest mij niks anders dan binnenshuis mijn vertier te zoeken. Een goed excuus dus om meer tijd met de Super NES door te brengen. In navolging van Super Bomberman pakte ik laatst The Magical Quest starring Mickey Mouse er eens bij.

Ik had deze game ondertussen al bijna een jaar in mijn schoenendoos met Super NES games liggen, maar kwam nooit echt toe aan het spelen ervan. Tot nu dan, want ik worstelde me op een regenachtige avond lekker door Capcom’s antieke game heen. Een magische queeste in een Disney jasje, daar ga je natuurlijk ook als volwassen kerel voor zitten.

Je gaat in de game als Mickey Mouse in zes levels op avontuur om Pluto te bevrijden van Boris Boef. Waarom Boris zo’n gemenerik is heb ik eigenlijk nooit zo goed begrepen, aangezien hij net als Pluto ook een hond is. Pluto vindt het prima bij Mickey dus wat is nou precies het probleem van Boris? Maar goed, ook dit soort simpele actiegames hebben motivatie om te spelen nodig, dus meneer Boef doet gewillig zijn act als slechterik.

Zes levels lijkt op het eerste gezicht weinig – bedenk dat Super Mario World een jaar eerder de lat aanzienlijk hoger had gelegd – maar deze zijn in de praktijk redelijk lang en bieden ook een goede uitdaging. Mickey kan vijanden uit de weg ruimen door op ze te springen, maar hij kan ze ook oppakken en weggooien. Het is een simpel concept dat goed werkt. Om de game van een beetje diepgang te voorzien zal je ook nog drie kostuums vinden, elk met unieke mogelijkheden.

Zo kan je als brandweermuis met water spuiten en verkleed als sultan kan je magie schieten. Interessanter is Mickey’s bergbeklimmerspakkie, waarmee je a la Bionic Commando met een grijphaak aan muren kan slingeren. Grijphaakactie is altijd tof en ik vond het mooi om te zien dat Capcom hun eigen klassieker op deze manier eerde. Je kan op elk moment van kostuum wisselen, waardoor de game ook nog iets van Mega Man wegheeft.

Opvallend is hoe lastig de game in de latere levels is. Tegenwoordig hoef je helaas niet veel van Disneygames te verwachten omdat ze afgesteld lijken te zijn op jonge kinderen, maar games als The Magical Quest waren vroeger uit hetzelfde hout gesneden als harde actiegames. Lastige sprongen, geniepig geplaatste vijanden en knullige obstakels maken het leven van Mickey zuurder dan hij vermoedelijk is gewend.

Als concessie aan de moeilijkheidgraad heb je wel oneindig veel continues en zeer coulante checkpoints. Elk level is opgedeeld in blocks en wanneer je een continue gebruikt begin je altijd aan het begin van het block waarin je was doodgegaan. De game heeft geen savefunctie, dus ik vind het prima dat iedereen op deze manier kan voorkomen dat Pluto het teefje van Boris Boef wordt.

The Magical Quest is qua presentatie trouwens een haast stereotypische Super NES game. Eén blik op de televisie is genoeg om te zien dat je met een Super NES game hebt te maken en ook het geluid is overduidelijk het product van die goede oude Sony SPC700 geluidschip. De grote sprites en kleurrijke achtergronden verraden hun leeftijd alleen met hun houterige animaties. De tekenstijl en het kleurenpalet deden mij overigens sterk denken aan Super Ghouls & Ghosts, een andere Capcom game uit die tijd.

Aan populariteit had de game geen gebrek. Het verkocht zo goed dat het nog twee vervolgen zou krijgen, elk met meer personages en kostuums. Capcom hoopte dit succes nog eens dunnetjes over te doen op de GameBoy Advance, in de vorm van Disney’s Magical Quest starring Mickey and Minnie. Zoals de naam doet vermoeden is Minnie nou ook speelbaar en kan het door twee spelers tegelijkertijd worden gespeeld. Het is een degelijke upgrade, hoewel het met de gebruikelijke Super NES naar GBA problemen kampt.

Welke versie je uiteindelijk ook zal spelen, het is een leuk tussendoortje als je even een avond niks te doen hebt. Het is zeker niet de beste Disney game ooit gemaakt, maar Capcom stond in die tijd garant voor kwaliteit en de game is nog steeds goed te spelen. Plus het heeft een eerbetoon aan Bionic Commando ingebouwd, dus dat zegt eigenlijk al genoeg.

[The Magical Quest starring Mickey Mouse | Super NES | Regio: Amerika]

2 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

2 Reacties op “Nieuwe kleren van de muis

  1. Pingback: De kunst van het verfijnen | patraversus

  2. Pingback: Superdood | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s