In de ban van de wet

Judge DreddWaar het fout ging met de carrière van Sylvester Stallone? Veel mensen zullen naar de jaren 90 wijzen en in het specifiek Judge Dredd (1995). Ondanks – of wellicht juist dankzij – de reputatie van deze film stopte ik het laatst in mijn Blu-Ray speler.

Als er één gedachte overheerst na het kijken van de film dan is het wel dat het in veel opzichten een kruising lijkt tussen RoboCop (1987) en Demolition Man (1993). Stallone speelt Dredd, een ordehandhaver die eigen rechter mag spelen in een toekomst die ver naar de kloten is. Dredd heeft maar één houvast in deze wereld en dat is zijn wetboek. Op haast robotische wijze wijkt hij niet af van de wet, totdat zijn geliefde wet tegen hem wordt gebruikt.

Nee, het leven van een Judge in Mega City One gaat niet over rozen. Zeker niet wanneer Rico Dredd (Armand Assante) uit de gevangenis ontsnapt om de stad in chaos onder te dompelen. Het grootste compliment dat de film gegeven moet worden is de bedorven look van Mega City One, dat er uitziet alsof het rechtstreeks uit een jaren 80 productie komt, maar dan met de betere special effects van de jaren 90.

Geen wonder dat deze plaats Judges nodig heeft, want op elke straathoek lijkt wel gewelddadig gespuis te zitten. Om de stad efficiënt op te schonen is er ook een raad met wijze personen, die onder leiding staat van Chief Judge Fargo – gespeeld door niemand minder dan Max von Sydow. Wanneer de criminele elementen van de stad de leiding overnemen begint Judge Fargo noodgedwongen aan zijn eigen epische avontuur buiten de stadsmuren, hoewel dit helaas al ophoudt voordat het echt tot leven kan komen.

Nee, de makers van de film achtte het waardevoller voor de kijkers om Dredd op te zadelen met Rob Schneider als zijn kakelende schaduw. Het verhaal wordt nog opvallend serieus verteld, dus de aanwezigheid van Schneider doet eigenlijk afbreuk aan de hele stijl van de film. Dat Stallone de ene oneliner na de andere blèrt is nog tot daar aan toe, maar Rob Schneider zou verboden moeten worden.

De rest van de ondersteunende cast is verder niet zo speciaal. Zoals gezegd wordt er veel te weinig gedaan met Judge Fargo en hoe minder woorden ik kwijt ben aan Rob Schneider hoe beter. Dredd wordt bijgestaan door Judge Hershey (Diane Lane), die vrijwel hetzelfde personage is als dat van Sandra Bullock in Demolition Man.

Een ander probleem met de film is dat Judge Dredd zoals we hem in de film ervaren niet echt goed in elkaar zit. Zo stoorde ik me nogal aan het feit dat deze liefhebber van de wet geen enkel probleem lijkt te hebben om in de tweede helft van de film zijn voormalige collega’s neer te schieten. Sterker nog, hij dumpt op een gegeven moment een vliegende motor in een flatgebouw, dat vervolgens ontploft. Voor iemand die onschuldige mensen moet beschermen neemt hij zijn taken niet bijster serieus.

Zijn broer Rico pakt zaken wat consistenter aan en is op voorspelbare wijze door en door slecht. Het leukste wat deze kerel doet is zichzelf proberen te klonen, wat hem nog gelukt zou zijn ook als Judge Dredd er niet was om hem te stoppen. De hele film zit vol met maatschappelijk commentaar en het is eng om te denken dat in de toekomst regeringen over technologie beschikken waarmee ze hun eigen privélegers kunnen klonen.

Helaas doet deze film weinig interessants met die gedachte. We kennen de verrotte wereld al uit RoboCop en het hele optreden van Stallone zagen we eerder al in Demolition Man. De film ziet er zeker niet slecht uit, maar men wist helaas niet het onderste uit de kan te halen. Voor Stallone had het ook het nadeel dat criticasters hem een stuk gemakkelijker als schreeuwende idioot konden wegzetten. Dat is onterecht, want zijn optreden is waarschijnlijk het meest memorabele aan de film.

[Judge Dredd | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

2 gedachten over “In de ban van de wet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s