Op zoek naar de innerlijke mens

Ghost in the Shell 2.0Net zoals je niet elke dag hetzelfde moet eten is het ook verstandig om af en toe je entertainment af te wisselen. Vandaar dat ik besloot om na lange tijd weer eens een animatiefilm te kijken. Mijn keuze voor Ghost in the Shell (1995) was wellicht niet echt geïnspireerd, maar het blijft een dijk van een film.

Ik kan me goed herinneren dat de videobanden van het Manga label ongekend populair waren begin jaren 90. Titels als Akira (1988) en de Guyver reeks stonden in schril contrast met de vrolijke tekenfilms waar we mee opgroeiden in Nederland. In deze Japanse producties werden serieuze onderwerpen vaak op belachelijk gewelddadige wijze uitgebeeld. Ghost in the Shell kwam op het hoogtepunt van deze sensatie uit en koppelt een volwassen thema aan prachtige animatie en geluid.

De film speelt zich af in het Hong Kong van de verre toekomst. Technologie is zo ver gevorderd dat mensen moeilijk te onderscheiden zijn van machines. Het verhaal draait om majoor Motoko Kusanagi, een Japanse vrouw die leiding geeft aan een speciale politie unit. Dankzij haar lichamelijke modificaties is ze een efficiënte killer, hoewel de doorbraak in cyborgtechnologie ook zo zijn voordelen voor de georganiseerde misdaad met zich meebracht.

Een ideale achtergrond voor een film vol explosies en hightech geweld, maar verrassend genoeg focust het verhaal zich vooral op existentiële vraagstukken. De film toont je met enige regelmaat Motoko’s naakte lichaam, maar dit lijkt vooral om duidelijk te maken dat het slechts de buitenkant van een persoon is. Van binnen is ze dermate aangepast met de nieuwste technologische snufjes dat haar geest niet langer binnen traditionele menselijke kaders denkt.

Zodra een losgeslagen cyborg ten tonele verschijnt voelt ze aan dat ze met een zielgenoot te maken heeft en dwaalt ze langzaam maar zeker af van haar missie als politieagente. Motoko is gefascineerd door dit wezen, dat ondanks zijn vrouwelijke lichaam nog minder menselijk is dan haar. Uiteraard wordt deze spirituele ontdekkingsreis der hogere geesten begeleid met het nodige geweld, maar de makers van de film proberen je toch echt aan het denken te zetten over hoe het is om je menselijke programmering te overstijgen.

Je bent vergeven als je de spirituele kant niet helemaal meekrijgt omdat je te afgeleid bent door de geweldige animatie en sfeervolle soundtrack. Films zijn in eerste instantie een beeldend medium en de makkelijkste manier om kijkers aan de buis te kluisteren is nog altijd door ze heftige beelden voor te schotelen. Voor Ghost in the Shell waren alle registers opengetrokken en de kwaliteit van de animatie kan zich makkelijk meten met die van de betere Disney films.

Hong Kong is meesterlijk in beeld gebracht als een plek die aan de ene kant ongelofelijk hightech is en aan de andere kant zo bedorven is als het maar kan. Oud en nieuw lopen hier naadloos in elkaar over en je krijgt het idee dat de mensheid ondanks de ontwikkeling van cyborgs nauwelijks verder is dan we nu zijn. De beelden zijn op zich al sfeervol genoeg, maar wat het nog memorabeler maakt is de soundtrack van Kenji Kawai die zowel tijdloos is als typerend van zijn tijdperk.

Ook de voice-acting is in orde, hoewel de Engelse dub niet altijd even overtuigend overkomt. Dat Motoko houterig praat kan ik nog accepteren aangezien ze een cyborg is, maar voor de andere personages gaat deze vlieger minder op. Luister als het even kan daarom naar de Japanse dub, die veel natuurlijker overkomt.

Een belangrijk detail is dat ik de 2.0 Blu-Ray versie van de film heb gezien. Dit is een nieuwe versie van de film die qua verhaal een beetje is aangepast aan de vervolgfilm. Ook het beeld en geluid zijn helemaal opgepoetst en de film ziet er echt supergoed uit. Vroeger moest ik de film nog op videoband huren, maar ik kan na het zien van deze versie niet voorstellen dat iemand moedwillig nog aan zijn videobandencollectie vasthoudt.

Wel kan ik me goed voorstellen dat je deze film wilt zien. Laat je zeker niet weerhouden door het feit dat het een animatiefilm is. Ghost in the Shell heeft een boodschap en wisselt deze voor het kijkgemak af met diverse heftige scènes. Waren meer films maar zo onderhoudend.

[Ghost in the Shell 2.0 | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s