Terug uit het riool

TMHT II - Back from the SewersTMHT II – Back from the Sewers is een goed voorbeeld van een game die een heleboel dingen goed doet, maar dankzij zijn opzet uiteindelijk weinig voorstelt. Technisch gezien zit het uitstekend in elkaar, maar speel het even en het gaat al snel vervelen.

Het meest interessante aspect van de game is de vooruitgang die Konami wist te boeken ten opzichte van het eerdere Fall of the Foot Clan. De vorige game was zeer pover en ging ook nog eens gebukt onder technische mankementen. De speelstijl werd voor het vervolg niet noemenswaardig aangepast, maar men wist wel veel oneffenheden glad te strijken.

De grootste verbeteringen zie je terug in het level ontwerp. Je doet nog steeds niks anders dan naar rechts lopen en op vijanden in beuken, maar de omgevingen zitten deze keer een stuk beter in elkaar. Een welkome ontwikkeling is de toevoeging van (sub)levels waarin je ook naar boven en beneden kan bewegen, zoals in de Ninja Turtles arcade games. Uiteindelijk maken maar weinig levels hier gebruik van, maar het is een zeer welkome toevoeging.

Ook nieuw is dat je nou aan sommige plafonds kan blijven hangen. Dit wordt niet gebruikt voor gevechtsituaties, maar om naar hogere of lagere gedeeltes van levels te scrollen. Niet elk level maakt hier gebruik van, maar het is toch een goede manier om de monotonie van alsmaar naar rechts lopen een beetje op te breken.

Sowieso kan je de zes levels moeilijk betichten van gebrek aan variatie. In het eerste level alleen al begeef je je afwisselend op en onder de straten van Manhatten en kom je veel variatie in je tegenstand tegen. De Foot soldaten zijn uiteraard weer van de partij, nou in diverse varianten. Veel levels hebben ook tussenbazen en de echte bazen zijn een stuk complexer dan die in FotFC. Je kan zelfs kiezen of je op Easy, Normal of Hard wilt spelen, waarbij gezegd mag worden dat Hard ook echt moeilijk is.

Een andere noemenswaardige verbetering zijn de graphics. Sprites zijn nog groter dan voorheen en de achtergronden nog gedetailleerder. In FotFC zorgden deze zaken voor een onstabiele framerate, maar daar is hier geen sprake van. De game scrollt wel nog steeds langzaam, hoewel dat een kwaal is waar wel meer Konami games mee kampten. Voor een GameBoy game uit 1991 ziet het er in ieder geval zeer degelijk uit.

Zelfs de audio is flink verbeterd. De soundtrack staat nou duidelijk op zichzelf en klinkt niet langer als generieke actiegame muziek. Krang heeft zijn vette eindbaas muziek uit The Arcade Game en een van de tracks uit BftS zou later nog in The Manhatten Project op de NES opduiken. Konami’s geluidteam durfde het zelfs aan om voice samples te gebruiken, hoewel deze uiteindelijk weinig toevoegen.

Alle veranderingen klinken wellicht positief, maar toch is de game verre van perfect. Feit is dat het nog steeds veel te simplistisch speelt. Het enige wat de vier (vrijwel identieke) Turtles kunnen is springen, slaan en een sliding maken. Het is nog steeds een ninjagame in de stijl van Bad Dudes vs Dragonninja en dat beperkt de speelbaarheid enorm.

De verbeteringen ten opzichte van FotFC zijn evident en maken die game regelrecht overbodig. Helaas heb je daar weinig aan, want de game is in de basis nog steeds zwak. Wellicht dat de titel van de game ook al genoeg zegt. Het komt uit het riool, net zoals zijn voorganger. Het is een drol die niet zo heftig stinkt en waarin je stukjes ziet die in een andere vorm wellicht goed te eten waren.

Dat het niet zo hoefde te zijn bewees Konami met een andere game op hetzelfde systeem. Belmont’s Revenge volgde het matige Castlevania – The Adventure op en werd een zeer memorabele actiegame. Konami leek zich ook te realiseren dat ze op een dood spoor zaten, want het derde en laatste deel van de GameBoy Ninja Turtles zou radicaal anders zijn. Innovatief zelfs. Maar daarover later meer.

[TMHT II – Back from the Sewers | GameBoy | Regio: Europa]

2 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

2 Reacties op “Terug uit het riool

  1. Pingback: Held op bezoek bij ninja | patraversus

  2. Pingback: Tijd voor bezinning | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s