Vier boys versus de wereld

TMHT - Fall of the Foot ClanEén van mijn favoriete ontwikkelaars op de GameBoy is zonder twijfel Konami. Games als Probotector, Nemesis en Belmont’s Revenge maakten vroeger menig autorit een stuk draaglijker. Toch sloeg ook dit bedrijf wel eens de plank mis, vooral in de vroege dagen van het systeem. Neem bijvoorbeeld TMHT – Fall of the Foot Clan, een game die niet echt sierlijk is verouderd.

FotFC kenmerkt zich door de onervarenheid van het programmeerteam. Veel van hen hadden schijnbaar een achtergrond in MSX ontwikkeling en het was ongetwijfeld even schrikken om van een toonaangevende thuiscomputer naar een nietige handheld te gaan. Eerder kwam Castlevania – The Adventure al niet helemaal lekker uit de verf en ook deze Turtles game uit 1990 hapert links en rechts.

De game spiegelt zich in tegenstelling tot veel andere GameBoy games niet echt aan de NES games uit dezelfde serie. Nee, vreemd genoeg lijkt het erg geïnspireerd te zijn door ninja games als Bad Dudes vs Dragonninja. Het is een zeer simpele actiegame waarin je constant naar rechts loopt en vijanden kapot beukt. De meeste laten het leven al na één hit, dus veel diepgang is er niet.

Het gebrek aan diepgang is ook terug te zien in de Turtles zelf. Ze zijn alle vier speelbaar, maar het enige verschil tussen deze groene tieners is het wapen dat ze dragen. Het viertal staat tevens voor net zo veel levens. Laat ze allemaal gevangen worden en het is game over. Niet dat je snel dood zal gaan, want de game wordt eigenlijk pas in het laatste level een beetje lastig.

Mocht je onverhoopt toch doodgaan dan is er niks aan de hand, want bij het starten van de game kan je zelf kiezen in welke van de vijf levels je wilt beginnen. Dankzij deze mogelijkheid zit je in een oogwenk in het Technodrome en heb je April O’ Neil zo weer bevrijd. (Heeft deze meid niet iets beters te doen dan gekidnapped worden?)

Nou zou de korte levensduur van de game niet erg zijn als het lekker speelde en goed level design had. Helaas is van beide zaken geen sprake. Zo is de game niet alleen traag, maar heeft het ook een onstabiele framerate. Dit is te danken aan de grote sprites en het feit dat het speelveld naar boven en beneden kan scrollen. Hieraan kan je duidelijk merken dat de makers de console ervaring op het kleine GameBoy scherm wilden nabootsen, wat natuurlijk nooit werkt.

Maar al was deze game speelbaar op een groot scherm dan liet het level design nog steeds veel te wensen over. De vijf levels ontbeert het bijna totaal aan een gevarieerde layout en alleen in het vierde en vijfde level wordt het een beetje interessant. In een rivier moet je over boomstammen springen en in het Technodrome verhogen enkele obstakels en sterke vijanden de zuurgraad van je leven. Maar ook hier is de actie nog even hersendood als voorheen, dus stel er niet al te veel bij voor.

Het enige aspect van de game dat de tand des tijds redelijk heeft doorstaan is de muziek, dat onmiskenbaar Konami muziek is. Het themalied van de cartoon is uiteraard van de partij en de rest van de muziek had rechtstreeks uit een Gradius game kunnen komen. Het is waarschijnlijk dan ook geen toeval dat Michiru Yamane zowel voor deze game als Nemesis had gecomponeerd.

Alle goede muziek ten spijt, Fall of the Foot Clan is niet bepaald wat je noemt een topgame. Toen het in 1990 op de markt kwam waren er al betere games te krijgen en anno nu stelt het niks meer voor. Dat Turtles toch een potente licentie was bewees deze game echter wel, want het verkocht goed genoeg om nog twee vervolgen te krijgen op hetzelfde systeem. Dat is zeker te veel eer voor zo’n matige actiegame, maar de vervolgen werden gelukkig wel steeds beter.

[TMHT – Fall of the Foot Clan | GameBoy | Regio: Europa]

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

2 Reacties op “Vier boys versus de wereld

  1. Pingback: Terug uit het riool | patraversus

  2. Pingback: Held op bezoek bij ninja | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s