Hersenloze humor

BraindeadSlapstick humor en horror lijken op het eerste gezicht op natuurlijke tegenpolen. Toch bewijst de horror komedie Braindead (1992) dat deze twee stijlen wel degelijk samen kunnen. De film zet het horrorgenre helemaal op de kop en grijpt elk moment aan om je te laten lachen om lugubere zaken.

Het intro zet meteen de juiste toon. Twee mannen proberen een monsterlijk dier uit de wildernis te smokkelen, maar ze doen dit op zo’n lompe manier dat het duidelijk is dat je geen al te zware film hoeft te verwachten. Een van de mannen verliest op bloederige wijze nog een aantal ledematen, maar zelfs dit werkt eerder op je lachspieren dan dat je ongemakkelijk voor je televisie zit.

Het vreemde wezen beland wonderwel in een dierentuin in Nieuw-Zeeland en hier begint het verhaal van de film echt. De bemoeizieke moeder (Elizabeth Moody) van Lionel (Timothy Balme) wordt door het monster gebeten, waarna ze langzaam maar zeker in een soort zombie veranderd. Lionel is een moederskind in hart en nieren en kan het niet over zijn hart krijgen om permanent afscheid zijn moeder te nemen, ook niet als duidelijk is dat ze hem liever opeet dan knuffelt.

In elke andere film was dit een prachtige set-up geweest voor anderhalf uur aan lekker griezelen, maar dankzij de creativiteit van Peter Jackson en zijn schrijvers struikelt Lionel van de ene onwaarschijnlijke situatie in de andere. Braindead is een van de meest luchtige films die je ooit zal zien, wat toch uniek is voor een productie dat zich qua gore effecten kan meten met de beste horrorfilms.

Geen enkel lichaamsdeel is veilig in deze film en op ingenieuze wijze zie je mensen in stukjes gehakt worden. Soms door zombies, maar soms ook gewoon door onhandigheid. Een film als Evil Dead (2013) pronkt met het hoge gehalte van viesheid dat het te bieden heeft, maar zelfs die film moet het uiteindelijk afleggen tegen Braindead als Lionel in een iconische scène met een grasmaaier te werk gaat.

Geweldig zijn de vele low budget special effects. Vrijwel alles ziet er nep uit, iets dat uitstekend past bij het houterige acteerwerk van de acteurs en de slapstick humor die in bijna elke scène aanwezig is. Komisch hoogtepunt is wellicht een zombiebaby, die aan de ene kant heel goed in beweging is gebracht, maar tegelijkertijd als een boze pop uitziet. En wat de denken van de stopmotion effecten om het monster in het begin van de film te animeren? Deze aaprat ziet er geen moment echt uit, maar alleen al de moeite die men had genomen om het met stopmotion te animeren spreekt boekdelen over het plezier dat de makers hadden tijdens het opnemen van de film.

De humor en special effects komen gedurende de hele film uitstekend tot hun recht, hoewel ik twee scènes in het bijzonder memorabel vind. Ten eerste is er het ontbijt met Lionels rottende moeder. Twee mensen van een of ander comité komen op bezoek om dingen met haar te bespreken, maar ze valt letterlijk uit elkaar. Ondanks dat ze aan het sterven is vindt ze toch nog de kracht om bij ze aan tafel aan te schuiven. Wat volgt zijn hilarische taferelen die je niet snel zal vergeten.

Een andere geweldige scène vind plaats op een kerkhof. Vandalen komen hier al snel erachter dat ze niet de lokale priester (Stuart Devenie) moeten onderschatten. Deze man schopt namelijk kont voor de Heer en blijkt kungfu te beheersen. Wellicht nog onwaarschijnlijker dat deze scène überhaupt bestaat is het feit dat het gevecht niet eens slecht is gedaan. Humor, gore en dus ook actie; Braindead heeft het allemaal.

Ik kan waarschijnlijk nog een heel lang verhaal ophouden over hoe geweldig deze film is, maar als je dit leest en het nog nooit hebt gezien dan ben je beter af om het eens te gaan kijken. De film heeft een soort tijdloze humor die eigenlijk nooit is gekopieerd. Films als Re-Animator (1985) en Frankenhooker (1990) komen een beetje in de buurt, maar Braindead is zo over the top dat het eigenlijk geen gelijken heeft.

[Braindead | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s