Heftige dag in zombieland

Day of the DeadHet was na de nacht van de doden en de dageraad van de doden eigenlijk logisch dat ooit ook de dag van de doden zou volgen. De vorige films in George A. Romero’s zombiereeks toonden al aan dat zombies en egocentrische mensen een goed recept zijn voor onheil en in Day of the Dead (1985) is het natuurlijk niet anders.

De film opent met een groep overlevenden in een helikopter, wat meteen terug doet denken aan Dawn of the Dead (1978). Het blijkt slechts een knipoog naar het verleden, want er is voor deze mensen niks meer te halen in de grote steden. En dus vliegen ze terug naar hun uitvalbasis. Ditmaal geen winkelcentrum waar ze kunnen doen en laten wat ze willen, maar een ondergrondse legerbasis met duidelijke regels.

De keuze voor een legerbasis werpt wat mij betreft enorm zijn vruchten af. Een groep geleerden onder leiding van Dr. Bowman (Lori Cardille) en professor Logan (Richard Liberty) hoopt dat ze genoeg tijd en middelen hebben om een wetenschappelijke oplossing voor het zombieprobleem te vinden. Beide zijn echter nauwelijks voorhanden, weet ook de harde kapitein Rhodes (Joseph Pilato). Dit zorgt voor veel frictie tussen beide kampen en tot overmaat van ramp proberen er ook nog zombies binnen te dringen.

Vergeleken met Dawn is er nou een veel grotere focus op de onderlinge strubbelingen tussen de mensen. In Dawn zagen we al wat voor een schade chaos kan aanrichten, maar hier is het vooral wantrouwen en wanhoop dat voor problemen zorgt. Een ondergrondse basis klinkt misschien als een ideale schuilplaats als je zombies wilt ontlopen, maar wat heb je er aan als je proviand moet delen met mensen die je niet kan luchten?

Nou heeft kapitein Rhodes wel degelijk een punt als hij de experimenten van prof. Logan niet kan waarderen. Logan heeft zijn bijnaam Frankenstein dubbel en dwars verdient, aangezien hij groot plezier haalt in het ontmantelen van levende zombies. Aan de andere kant scheert Rhodes de overige wetenschappers over dezelfde kam, alsof zij het eens zouden zijn met Logans aanpak.

In Dawn wist men de onderlinge verschillen uiteindelijk bij te leggen en harmonie te creëren, maar van een leefbare samenwerking is in Day geen moment sprake. Hierdoor is de toon van de film duister en is er veel minder ruimte voor zaken als humor. Toch barst de film van karakter, mede dankzij enkele geweldige personages en een zeer sfeervolle soundtrack.

Zo steelt Joseph Pilato de show als kapitein Rhodes. Zijn personage is meedogenloos en erg gedreven om niet dood te gaan. Als dat ten koste gaat van een paar wetenschappers en de oplossing voor het probleem dan is dat maar zo. Pilato komt goed uit de verf als een intense eikel en vooral zijn verbale gevechten met Dr. Frankenstein zijn genieten.

Verder wordt een van de geleerden gespeeld door Jarlath Conroy, die de vergeten tweelingbroer van Rowan Atkinson lijkt te zijn. Met name aan het begin en het einde van de film heb je het idee dat Black Adder per ongeluk in de film is beland. Ook de helikopterpiloot (Terry Alexander) is een beste kerel. Zijn accent doet vermoeden dat hij helemaal uit Jamaica is komen aanwaaien en zijn plan om iedereen naar een tropisch eiland te vliegen is net zo stereotyperend als het verstandig is.

De aanwezigheid van deze acteurs zorgt ervoor dat Day of the Dead een memorabele film is. Romero was zijn trucje duidelijk nog niet verleerd en de film zou ook veel invloed uitoefenen op toekomstige genrefilms – met name de (on)veilige legerbasis bleek populair onder schrijvers. De film mist misschien de tijdloosheid van zijn voorgangers, maar wie op zoek is naar ouderwetse zombieactie kan veel slechter doen dan Day of the Dead.

[Day of the Dead | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s