De vergeten meester

Street Fighter EX3Een game die in mijn cirkel nog steeds met enige regelmaat wordt gespeeld is Street Fighter EX3. Deze game is op het internet allerminst geliefd, maar lang voordat Street Fighter IV de serie nieuw leven in blies bood deze game al een goed spelende 3D variant van ’s werelds meest populaire reeks vechtgames.

Nou moet ik wel zeggen dat ik het niet vreemd vind dat de EX serie niet erg populair is. In de arcadescene van de jaren 90 was het immer kwaliteit dat de klok sloeg en spelers hadden voldoende alternatieven voor de (ook toen al) lelijke Street Fighter EX games. Tegen de tijd dat deze games op de Playstation uitkwamen hadden 3D games als Tekken en Battle Arena Toshinden al hun eigen plekje in de pikorde veroverd en was er voor de EX games weinig ruimte om te groeien.

Ondanks dat deze games nooit echt aan populariteit hadden gewonnen gaf Capcom eind jaren 90 ontwikkelaar Arika nog één maal de opdracht om een nieuwe 3D Street Fighter game te maken. EX3 kwam vreemd genoeg niet uit op de Dreamcast, waar het gros van Capcoms imposante arcade games in die tijd op uitkwamen. Nee, het was een launch titel voor de Playstation 2.

Veel tijd om deze game te maken zal er niet zijn geweest, want er is niet één nieuw personage speelbaar. Sterker nog, een handjevol personages uit de vorige games is niet eens aanwezig. Met vijfentwintig speelbare personages (en een paar alternatieve versies) is er genoeg variatie, maar als dreammatch is het verre van compleet.

De game is op het eerste gezicht dan ook een aanfluiting. Geen nieuwe personages, een incompleet roster, dramatische graphics en gerecyclede muziek. Contrasteer dit met games die rond dezelfde tijd op de Dreamcast uitkwamen – ik noem een Marvel vs Capcom 2, Street Fighter III – Third Strike en Capcom vs SNK – en je vraagt je af waarom Capcom überhaupt de moeite deed om deze game zo snel mogelijk voor de lancering van de Playstation 2 klaar te stomen.

Het antwoord op die vraag krijg je wanneer je met de game aan de slag gaat. Onder de lompe graphics draait namelijk een robuuste engine die niet alleen dicht bij het traditionele Street Fighter II staat, maar ook tal van unieke mogelijkheden biedt.

Seriegetrouwe zaken als cross-ups, link combo’s en een complexe footiegame zijn ook hier mogelijk, maar in EX3 zijn ook een flink aantal nieuwe zaken mogelijk. Zo zijn er zogeheten Surprise Blows, Momentary Combos en iets genaamd Critical Parade. De Surprise Blow voer je uit door medium punch en kick in te drukken, waarna je personage een hoge of lage aanval zal. Momentary Combos maken het mogelijk om snel een special move te annuleren met een andere, om zo twee moves aan elkaar te plakken.

Critical Parade is alleen mogelijk in Tag Battle matches. Door zo’n aanval te doen heb je even controle over allebei je personages en tijdelijk ongelimiteerde super moves. Het doet sterk denken aan het latere Street Fighter x Tekken, maar dan met veel meer vrijheden. Tag Battle is overigens mijn favoriete modus van de game, aangezien alle nieuwe mogelijkheden hier het beste tot uiting komen. Voor de veeleisende gamer zijn er echter ook nog Dramatic- en Team Battle opties. Met name Team Battle is leuk, aangezien je hier in King of Fighters-stijl met teams van tot 5 personages tegen elkaar kan vechten.

Ondanks dat alle personages uit de vorige EX games komen is er voor ieder wat wils. Spelers die niet ver uit hun comfort zone willen gaan kunnen kiezen uit 11 klassieke Street Fighter personages. Selecteer Ryu en je zal vuurballen gooien en dragon punches doen als vanouds. Toegegeven, zijn hurricane kick is niet meer helemaal zoals ie ooit was, maar een beetje vernieuwing bij deze oude personages is natuurlijk niet erg.

Voor wie avontuurlijker is wacht een groot aantal martial artists en freaks. Personages als Hokuto, Nanase en Kairi voldoen aan de meeste clichés die je van Japanse vechtersbazen mag verwachten, maar gelukkig zijn er ook nog echte ludieke figuren als Skullomania, Garuda, Shadowgeist en Doctrine Dark – hun namen zeggen vermoedelijk al genoeg.

Neem bijvoorbeeld Garuda. Als je dacht dat Dhalsim al een vreemd figuur was probeer deze gast dan maar eens. Hij (het?) is een kruising tussen een levend Japans harnas en een stekelvarken. In het gros van zijn aanvallen laat hij stekels door zijn harnas schieten, iets wat niet echt gezond kan zijn als ze ook overduidelijk door zijn schedel knallen.

Ik vind de cast van EX3 in ieder geval heerlijk, zeker vergeleken met games als Street Fighter IV die het qua appeal veel te safe spelen. Natuurlijk helpt het ook dat de meeste personages nooit meer in een andere game opdoken. Blijkbaar heeft Arika de rechten op alle originele personages weten af te dingen, waardoor ze voorlopig achter slot en grendel zitten.

Voor een game die zo fris speelt is het wel doodzonde dat de graphics bijna pijn doen aan je ogen. De 3D modellen lijken rechtstreeks uit Street Fighter EX2+ te komen, met slechts minimale verbetering. Ze zijn superblokkerig, terwijl de game ook nog eens extreem jaggy is. De Dreamcast mag dan wel op meerdere punten ondergeschikt zijn aan de Playstation 2, maar 3D games als Project Justice en Power Stone 2 zien er beduidend beter uit dan EX3.

Gelukkig is het wel prettig voor de oren. Dat de soundtrack in zijn geheel bestaat uit muziek uit de vorige games is curieus, maar deze muziek is gelukkig wel erg goed. Personages uit de eerste EX game hebben achtergrondmuziek uit die game en de nieuwe gezichten uit EX2 nemen hun eigen muziek mee. Er is een duidelijk verschil in de instrumentatie tussen de twee games, maar het zijn hoe dan ook puike nummers.

Het is jammer dat de game nooit in opgepoetste vorm is uitgebracht. Het is waarschijnlijk te laat voor een revival, hoewel de game op de relatief zwakke 3DS nog goed tot zijn recht zou komen. Feit is wel dat het meer respect verdient dan het tegenwoordig krijgt. In enkele opzichten is Street Fighter EX3 getrouwer aan de Street Fighter II speelstijl dan deel 4 dat is, maar veel gamers hebben blijkbaar grote moeite om langs de povere graphics te kijken. Dat is hun gemis, want ik blijf deze game voorlopig nog wel spelen.

[Street Fighter EX3 | Playstation 2 | Regio: Japan]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Digi-taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s