Lekkere pompoen heb je daar

PumpkinheadLance Henriksen zal met plezier terugdenken aan de jaren 80. Hij had de interessante projecten voor het oprapen en het is eigenlijk een wonder dat hij in de volgende twee decennia niet was doorgebroken als een echte grote acteur. Erg jammer, want zelfs zijn B-films uit die tijd zijn goed te doen. Zo ook horrorfilm Pumpkinhead (1988).

Of de wereld zat te wachten op de zoveelste slasherfilm waarin een groep jongeren op een mislukte vakantie gaat waag ik te betwijfelen, maar deze film heeft in ieder geval een redelijk unieke opzet. Pumpkinhead is namelijk een demon die opgeroepen kan worden door grievende mensen. Hij maakt vervolgens het onrecht dat hun is aangedaan met grof geweld goed – voor zover ellende met nog meer ellende op te lossen is natuurlijk.

Lance Henriksen speelt Ed Harley, een alleenstaande vader die in zijn eentje een winkeltje runt ergens in the middle of nowhere. Op een dag komt een groepje stedelingen langs voor een weekendje motorcrossen door de Amerikaanse wildernis. Joel (John D’Aquino) is een echte eikel en kan het niet laten om per ongeluk de zoon van Ed dood te rijden. Als een echte lafaard slaat hij vervolgens op de vlucht, waarna Ed in zijn verdriet Pumpkinhead opnieuw tot leven wekt.

Wat er hierna gebeurt ligt allemaal erg voor de hand, maar met name het optreden van Henriksen is erg goed. De chemie tussen hem en zijn zoontje (hoewel van korte duur) is uitstekend en ook wanneer hij berouw toont voor zijn bevlogen keuze om een eeuwenoude demon tot leven te wekken komt dit goed uit de verf. Pumpkinhead lijkt fysiek verbonden te zijn aan Ed, waardoor Ed langzaam maar zeker zelf in een demon lijkt te veranderen. Henriksen was eerder al een robot en een vampier, dus gekwelde vader / demon staat mooi op zijn cv.

De jongeren zijn een stuk minder memorabel. Ik heb grote moeite om de namen van dit zestal te herinneren en ze worden ook op voorspelbare wijze één voor één afgeslacht door de vreemde Pumpkinhead. Dit wezen is samen met Henriksen de echte hoofdrolspeler en de kids zijn er eigenlijk alleen maar als kanonvoer. Gelukkig ziet het monster er erg goed uit en is het vast geen toeval dat behalve Henriksen ook special effects mensen van Aliens (1986) aan de film hebben meegewerkt.

Pumpkinhead is dankzij zijn lange ledematen zelfs goed te vergelijken met een alien, hoewel zijn ronde hoofd eerder komisch is dan eng. De demon lag begraven onder een pompoenveldje en zijn hoofd heeft veel weg van een pompoenlantaarn. Het is niet het meest indrukwekkende monster dat je ooit zal zien, maar het is zonder meer vakkundig gemaakt op een manier die je tegenwoordig niet meer in films ziet.

De film zou maar liefst drie vervolgen krijgen, hoewel ik hier geen een van heb gezien. Als fan van Lance Henriksen ontkom ik er waarschijnlijk niet aan, maar ik sta niet echt te popelen. Pumpkinhead heeft voor Ed een sluitend einde, wat betekent dat de vervolgen roofbouw plegen op de goede naam van Henriksen. Van dat soort films heb ik ondertussen toch echt te veel gezien.

Het originele Pumpkinhead kan je als fan van horrorfilms echter zonder aarzeling opzetten. De film begint een beetje langzaam, maar als je er eenmaal inzit dan vliegt de tijd voorbij. Een uitstekende film om eens rondom Halloween te kijken.

[Pumpkinhead | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s