Demonen in de kelder

Evil DeadThe most terrifying film you’ll ever experience” staat er op het promotiemateriaal van Evil Dead (2013). Grote woorden, maar in de praktijk valt het wel mee.

Helaas was ik eerder dit jaar niet in de gelegenheid om Evil Dead in de bioscoop te zien. De film had de goedkeuring van zowel Sam Raimi als Bruce Campbell en van vrienden hoorde ik dat de film nogal bloederig was. Erg jammer dat het er niet van was gekomen om dit spektakel op het grote scherm te zien, maar de Blu-Ray release liet gelukkig niet al te lang op zich wachten. Kleiner scherm, maar dezelfde film.

De film speelt zich ogenschijnlijk af in een andere filmwereld dan de originele films, want ergens in een bos in Amerika ligt alweer het duivelse boek Necronomicon in een boshut op een groep jongelui te wachten. Deze keer gaat men niet op vakantie naar het huisje, maar om een interventie te regelen voor een drugsverslaafde meid. Dit loopt uiteraard niet zoals gepland en al gauw vervalt de situatie van kwaad tot erger.

De hoofdrol is weggelegd voor de verslaafde Mia (Jane Levy). Haar vrienden zijn vastberaden om haar in het huis te houden totdat ze over haar verslaving heen is. Mia is van meet af aan al paranoïde over een vieze geur in het huisje, maar haar vrienden wuiven dit in eerste instantie weg als afkickverschijnselen. Wanneer ze in de kelder alsnog rottend wild aantreffen heeft niemand het verstand om zo snel mogelijk de benen te nemen. Nee, clichés ging men niet uit de weg in Evil Dead.

Het ligt dan ook voor de hand dat de vrienden van Mia hun koppigheid met de dood moeten bekopen. Opvallend hierbij is de toon van de film, die erg duister is. In tegenstelling tot de originele films is hier geen plaats voor humor en worden de lichamen van de jongelui op veel creatieve wijzen onteerd. Ledematen worden onhandig afgehakt, lichamen worden op pijnlijke plekken gespietst en bloed vloeit rijkelijk. Ik heb het vermoeden dat de film wat dit betreft een regelrecht spektakel was is de bioscoop.

Toch is het verre van de meest angstaanjagende film die je ooit zal ervaren. Het is een non-stop aaneensluiting van sadistische special effects, maar daar houdt het ook wel op. Omdat de film qua verloop vrij getrouw is aan The Evil Dead (1981) zijn er nauwelijks verrassingen en zie je de meeste ontwikkelingen al van ver af aankomen. Dat is jammer, want met een beetje meer onvoorspelbaarheid was het een echte memorabele film geweest.

Maar goed, voorspelbaar of niet, Evil Dead is zeker geen verkeerde film. Het is eigenlijk The Evil Dead, maar dan met alle luchtige momenten ingeruild voor het neusje van de zalm op het gebied van gore. Het was duidelijk gemaakt om te shockeren en te imponeren en op die punten excelleert de film. Een beetje een film voor fans van horror, door fans van horror.

[Evil Dead | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Demonen in de kelder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s