Vlammend uit de bocht

DriveNou iedereen GTA V aan het spelen is leek het mij een goed idee om Drive (2011) eens te kijken. Een game als GTA biedt zo veel afleiding dat het geen ideale match is voor mij, maar een film die draait om een stuntcoureur die op het verkeerde pad is beland kan ik altijd wel luchten.

Drive is geregisseerd door de Deense regisseur Nicolas Winding Refn, die eerder ook al verantwoordelijk was voor onder andere Bronson (2008). Stilistisch gezien hebben deze films veel overeenkomsten, aangezien ze allebei zijn opgenomen met een voorliefde voor sterke belichting en zijn voorzien van een techno soundtrack met een harde retrosound. Maar waar Bronson in het teken stond van een regelrechte maniak presenteert Drive juist een introverte, rustige hoofdpersoon.

Ryan Gosling speelt een coureur die verder niet bij naam wordt genoemd. Hij wisselt zijn brave baantjes als automonteur en stuntcoureur af en toe af als overvalchauffeur. Dat is vragen om problemen zou je denken, maar het is niet zijn twijfelachtige bijbaantje dat hem in de problemen brengt. Nee, die eer gaat naar zijn hormonen, die hem doen vallen op zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan).

Via zijn buurvrouw komt hij in contact met haar man, die net uit de gevangenis komt. Dankzij hem raakt de coureur verstrikt in een mislukte overval, waarna hij moet vrezen voor het leven van iedereen die hem lief is. Zijn baas in de garage (Brian Cranston) dient als een contactpersoon tussen de coureur en twee maffiabazen, gespeeld door Albert Brooks en Ron Perlman.  Deze maffiafiguren hebben weinig sympathie voor de coureur en hij is niet bepaald te benijden.

Dit klinkt allemaal misschien als een standaard genrefilm over een mislukte overval, maar dat is het zeker niet. De coureur is namelijk geen alledaags figuur, in tegenstelling tot alle andere personages in de film. Hij zwijgt het grootste deel van de film, alsof hij in zijn hoofd zijn medemensen al lang heeft gepasseerd. Dit zorgt voor veel vreemde, stille scènes, met name als zijn buurvrouw menselijk tegen hem doet en hij eigenlijk als decor aanwezig is.

Hierdoor is het een beetje onwaarschijnlijk dat ze op hem lijkt te vallen, maar op een of andere manier werkt het gebrek aan dynamiek tussen de coureur en andere mensen. Ondanks zijn opvallende kleding straalt hij rust uit en komt hij alleen tot leven achter het stuur. Hij is dermate goed met auto’s dat zelfs politiehelikopters hem niet bij kunnen houden. En wanneer hij dan toch emotie toont geeft hij meteen ook vol gas – getuige een nogal brute scène in een lift.

De film dankt een groot deel van zijn appeal aan de presentatie. Los Angeles is op zeer typerende wijze in beeld gebracht, waarbij nachtelijke shots vanuit een helikopter, typische sleazy gebouwen en mooie auto’s uiteraard niet ontbreken. Veel scènes ontlenen ook kracht aan de soundtrack, die vrolijk voortborduurt op de technosound uit Bronson. Refn heeft duidelijk zijn eigen huisstijl en ik moet zeggen dat deze mij wel bevalt.

Drive is wellicht niet een van de meest originele films in zijn soort, maar wat het doet doet het goed. Ryan Gosling is op papier de hoofdpersoon, maar hij is verbaal zo weinig aanwezig dat vooral de andere personages de toon zetten. Met name Albert Brooks komt meesterlijk voor de dag als maffiabaas en figuren als Brian Cranston en Ron Perlman zijn natuurlijk altijd welkom in welke productie dan ook.

Helaas voor Gosling was Drive niet de doorbraak die Bronson eerder voor Tom Hardy wel was – of Taxi Driver (1976) voor Robert De Niro om in het genre te blijven. Jammer voor hem, maar ik kan de film aan iedereen die niet bang is voor een alternatieve aanpak wel raden.

[Drive | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s