Koning der bejaarden

Bubba Ho-TepEen paar jaar geleden zag ik Bubba Ho-Tep (2002) bij een goede vriend. Het was een leuke film waarin Bruce Campbell in de huid van een bejaarde Elvis kruipt en tegen een eeuwenoude mummie vecht in een bejaardenhuis. Mijn broer zat onlangs in een Bruce Campbell fase en dit was een goed excuus om de film nog eens te kijken.

Je moet het de creatieve geesten achter de film nageven dat het een zeer unieke film is geworden. Gezet tegen de achtergrond van een maatschappij die onverschillig staat tegenover het noodlot van oude mensen moet Elvis imitator Sebastian Haff (Campbell) zijn levenslust hervinden om een Egyptische mummie uit te schakelen. De mummie is per toeval in het bejaardenhuis beland en voedt zich ’s nachts met de zielen van de oudjes.

Niemand lijkt door te hebben dat de bewoners van Shady Rest Retirement Home niet alleen aan ouderdom overlijden. Zelfs de mannen van de begrafenisonderneming kunnen zich niet opwinden om het hoge aantal dode bejaarden dat ze moeten transporteren. Ook Sebastian lijkt in eerste instantie te denken dat er hooguit sprake is van een insectenplaag, maar de imitator van The King zingt al snel een toontje lager als hij ’s nachts een mummie door de gangen ziet lopen.

Omdat het personeel de bewoners hoe dan ook niet serieus neemt is het aan Sebastian om uit te vogelen wat er aan de hand is. Dit kan hij niet alleen, dus werkt hij samen met Jack (Ossie Davis). Jack is een van de mooiste personages die je ooit in een film tegen zal komen. Hij meent namelijk dat hij president John F. Kennedy is. Dat is opvallend, want Jack is toch echt een zwarte man. Beide mannen lijken niet overtuigd dat ze met de echte legendes te maken hebben, maar het accepteren van de leugen is makkelijker dan de waarheid onder ogen zien.

De grote kracht van de film is zonder twijfel de portrettering van de bejaarden. Wat dit betreft kan de film misschien nog het beste met Jiskefet vergeleken worden, want pijnlijk sociaal commentaar wordt door middel van harde humor uitgebeeld. De aanwezigheid van een mummie in het bejaardenhuis is op zichzelf leuk, maar valt wat mij betreft in het niet bij het menselijke aspect van de film.

De hoofdrollen voor Campbell en Davis pakken zeer goed uit en beide mannen zetten totaal ongeloofwaardige personages op zo’n manier neer dat je wel van ze moet houden. Het tweetal acteert Elvis en president Kennedy superdroog, waardoor je bijna zelf gelooft dat ze de real deal zijn. Ook noemenswaardig is de dienstdoende zuster (Ella Joyce), die je op jonge leeftijd al huiverig maakt om ooit zelf in een bejaardenhuis te belanden.

Bubba Ho-Tep is precies het soort ongebruikelijke film waar je als liefhebber van kwaliteit op zit te wachten. Het heeft de juiste hoeveelheid humor, sociaal commentaar en actie om je geen moment te laten vervelen. Elvis is dermate charmant dat hij samen met de zwarte president Kennedy de film draagt. Dat er ook nog een mummie ergens door het bejaardenhuis spookt is de slagroom op de taart.

[Bubba Ho-Tep | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s