Gevoelig avontuur

Another Code - Two MemoriesIk had de hoop opgegeven dat ik mijn kapotte Another Code – Two Memories ooit nog aan de praat zou krijgen, maar het is me wonderwel gelukt. Ik kocht het ooit op Marktplaats, wetende dat het misschien defect was, omdat ik de eerste Nintendo DS game van ontwikkelaar Cing per se wilde proberen – tegen een veilige prijs!

In het tijdperk voor de DS was een game als Another Code op een handheld haast ondenkbaar. Niet alleen gebruikt het veelvuldig de unieke inputmogelijkheden van het systeem, maar is het in feite een point & click adventure. Dit genre wordt al meerdere jaren op sterven na dood gewaand, dus het is interessant dat Nintendo in 2005 opdracht gaf om een game in deze stijl te laten maken.

Je speelt als Ashley, een meisje van 13 jaar. Ze gaat samen met haar tante naar een eiland om daar haar vermiste vader te bezoeken. Het tweetal was uitgenodigd ter ere van Ashley’s aankomende 14de verjaardag en de postbode bezorgde haar ook een hightech zakcomputer – de ‘DAS,’ een ingame variant op je eigen DS.

De besturing van Ashley verloopt vrijwel helemaal via het touch screen. Ze volgt de beweging van je stylus en door op objecten te tappen kan je ze inspecteren. In de twee Zelda games op de DS werd hier nog steen en been over geklaagd, maar omdat je in Another Code alleen maar hoeft te praten en puzzels moet oplossen komt de besturing nog goed uit de verf.

Door met mensen te praten en krantenartikelen en dergelijke te lezen vergaar je nieuwe informatie, waarmee je stapsgewijs dichter bij de waarheid over je vader en de oorspronkelijke bewoners van het eiland komt. Om deze ontwikkelingen interessant te houden moet je geregeld puzzels oplossen waarbij je veelvuldig gebruik maakt van de unieke eigenschappen van de DS. Meer dan de onverwachte wederopstanding van een vergeten genre was de game immers een van de grote voorbeelden die het bestaansrecht van de DS moest aantonen.

Zo moet je plaatjes op het bovenste en onderste scherm vergelijken; in de microfoon blazen om stof weg te blazen; allerlei apparaten aanzwengelen met het touch screen en wordt er zelfs op ingenieuze wijze gebruik gemaakt van de DS slaapmodus. Ere wie ere toekomt, ontwikkelaar Cing heeft veel uit de diverse besturingsmogelijkheden van het systeem weten te halen.

Helaas zijn de puzzels voor het overgrote deel aan de makkelijke kant. Het is algemeen bekend dat Nintendo met de DS en de Wii een breder en diverser publiek wilde aantrekken, iets wat uiteindelijk ook doorklinkt in hun games uit deze periode. Als de oplossing voor een probleem in Another Code zichzelf al niet aanreikt dan hoeft je meestal niet ver te backtracken om deze te vinden. Slechts een handjevol puzzel zal je echt aan het denken zetten, of in het ergste geval blindelings op zoek laten gaan naar een key item.

De lichte moeilijkheid kan echter vergeven worden, omdat het verhaal redelijk interessant is. Toch is het spijtig dat een beetje gamer het spel makkelijk in 5 uurtjes uit kan spelen. Hoewel ik helemaal voor korte games ben had er in dit geval wat meer vet op de botten mogen zitten. De basics zijn namelijk zo solide dat het eigenlijk zonde is om er niet meer mee te doen.

Het spel is niet alleen vernuftig ontworpen, maar is ook reuze sfeervol. Het is geen enge game, maar je voelt je toch behoorlijk alleen als je door het landhuis van de familie Edward op zoek gaat naar je vader. Dankzij mooie portretten en hele rustige muziek is het nooit vervelend om door te spelen, want de ervaring is zo aangenaam mogelijk gemaakt.

Het is makkelijk om voor te stellen hoe een andere ontwikkelaar een non-traditionele horrorgame in de stijl van Another Code had kunnen maken. Een game als Silent Hill – Shattered Memories had makkelijk in deze vorm gegoten kunnen worden en was dan waarschijnlijk nu een moderne klassieker geweest.

Ontwikkelaar Cing zag ook in dat er nog meer kruid in dit vat zat en zou nog 3 andere adventure games in deze stijl maken voor Nintendo. Another Code kreeg een vervolg op de Wii, terwijl ze voor de DS de noir adventures Hotel Dusk en Last Window zouden maken. Alle drie de games zijn grote aanraders voor fans van het genre, met name de meer volwassen Hotel Dusk en Last Window.

Hoewel Another Code ondertussen overvleugeld is door zijn opvolgers is het nog steeds het spelen waard. Hoewel je letterlijk als een klein meisje speelt verloopt het verhaal serieus en is de game dermate kort dat je het goed als tussendoortje kan spelen. Waarschijnlijk kost het je tweedehands ook niet veel, hoewel ik op zou passen om een beschadigde cartridge te kopen.

[Another Code – Two Memories | Nintendo DS | Regio: Europa]

Advertenties

Een gedachte over “Gevoelig avontuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s