Gevangen in een kast

Trapped in the ClosetDe beste verrassingen zie je niet aankomen. Als bliksem bij heldere hemel vind je jezelf opeens in een nieuwe, onverwachte situatie en weet je even niet meer hoe je moet reageren. De hele wereld had in oktober 2005 zo’n moment, toen R. Kelly de eerste twaalf delen van zijn Trapped in the Closet epos presenteerde.

Trapped in the Closet lijkt een logische culminatie van R. Kelly’s werk uit de jaren 90, toen hij in een reeks videoclips opdook met Ron Isley van de Isley Brothers. In deze veelal zoetsappige ballades stond overspel centraal, dat op hilarische wijze werd uitgebeeld door een R. Kelly die telkens weer in het bed van Ron Isley werd betrapt met diens vrouw. Deze reeks kende zijn hoogtepunt in het nummer ‘Contagious,’ waarin Ron Isley zich hardop afvroeg wat er gaande was in zijn slaapkamer.

Deze vraag staat ook centraal in Trapped in the Closet, dat nog het meeste op een moderne variant van een operaschouwspel lijkt. We zien Sylvester (R. Kelly) wakker worden in een vreemd bed naast een vrouw die hij niet kent. Nog voordat hij de benen kan nemen komt de man des huizes thuis en moet hij plaats nemen in een klerenkast. David Lynch zou trots zijn op hoe Sylvester vervolgens getuige is van de ochtendseks van het koppel en het prompt ruïneert als zijn mobieltje afgaat.

Het uit de kast komen van Sylvester is aanleiding tot een reeks gebeurtenissen die qua vreemdheid steeds meer escaleren. De man van zijn one-night stand blijkt een pastoor te zijn, we ontmoeten een overspannen politieagent en er komt zelfs nog een dwerg (genaamd Big Man omdat hij gezegend is) in het geheel voor.

De reeks zit zo goed in elkaar dat het nooit duidelijk is of je naar een parodie op R&B video’s kijkt of dat dit als serieus drama is bedoeld. Gelukkig is de achterliggende gedachte achter deze krachtige muziek helemaal niet belangrijk. R. Kelly was duidelijk van plan iets unieks af te leveren en in die missie is hij dubbel en dwars geslaagd. Hij zingt en spreekt zelf alle personages in en doet dit met verrassende kracht.

De omschrijven van Trapped in the Closet als hip-hop opera is niet eens zo vreemd. De muziek gaan hand in hand met de begeleidende videoclips en het zou ook zomaar in een operatheater gespeeld kunnen worden zonder dat het geheel aan impact zou verliezen. Sterker nog, er zijn plannen om een theateruitvoering uit te voeren, wat ik alleen maar kan toejuichen.

Trapped in the Closet begon het leven als vijfdelig verhaal op het album TP.3 Reloaded. Deze bleken zo populair dat al snel zeven delen volgden, die samen de eerste reeks vormden. In 2007 bracht R. Kelly de volgende tien delen uit, die samen met de eerste twaalf gebundeld werden voor een DVD release. In 2012 kwamen de voorlopig laatste elf delen uit, waarin het verhaal nog willekeurig werd.

Ondertussen lijkt deze trein niet meer te stoppen. R. Kelly kon zelf waarschijnlijk niet vermoeden dat vijf unieke nummers op zijn zevende album een eigen leven gingen leiden, maar hij schikt zich maar al te graag in zijn rol als opera muzikant. Je kan de eerste tweeëntwintig delen op Youtube vinden en de laatste elf op de site van Independent Film Channel. Heb je een paar uur? Ga dan eens zitten voor deze aparte vorm van opera!

[Trapped in the Closet | Youtube]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s